Blij en trots namen de deelnemers aan de cursus Gezonde Taal hun diploma's donderdag in ontvangst in gemeenschapshuis De Walnoot. (Foto: Peter de Koning).
Blij en trots namen de deelnemers aan de cursus Gezonde Taal hun diploma's donderdag in ontvangst in gemeenschapshuis De Walnoot. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

zes vrouwen ontvangen diploma

Van voeding tot diabetes bij cursus Gezonde Taal

TONNIE WESSELING

,,We hebben hard gewerkt en veel geleerd!", aldus Josephine, oorspronkelijk afkomstig van de Filipijnen. Ze was een van de deelnemers aan de cursus Gezonde Taal, die tien weken lang voor allochtone vrouwen werd gehouden in gemeenschapshuis De Walnoot. Cursusleider was Betty Kessens van het Koning Willem 1 College. De cursus werd gegeven op verzoek van de gemeente Boxtel. Tien weken lang buffelden zes allochtone vrouwen uit China, de Filipijnen, Azerbeidzjan en Afghanistan keihard om zich de begrippen op het gebied van gezondheid en voeding eigen te maken.

De laatste bijeenkomst vond donderdag plaats. Tijdens de negende les kregen de vrouwen een toets van vijftig meerkeuzevragen voor de kiezen. Die was inmiddels nagekeken. Aansluitend was er een evaluatie in aanwezigheid van twee gasten: Betsie van der Sloot, die door haar betrokkenheid bij het Wereldkoor en de Smaak van Boxtel vrouwen voor deze cursus wist te winnen en Eri van Abeelen, die via Zonnefleur onder de vlag van welzijnsinstelling ContourdeTwern mensen probeerde te werven. Allereerst gingen de zes dames rond met lekkere hapjes uit eigen land voor bij de koffie of thee.

Kessens gaf aan dat de cursus voor de vijfde keer werd gehouden. ,,We hebben gekozen voor vrouwen omdat uiteindelijk zij degenen zijn die de boodschappen doen en koken. Alles wat belangrijk is in ons leven kwam langs, zoals gezond eten en bewegen, diabetes, cholesterol, spanning en ontspanning, de spijsvertering, de bewaarwijzer van het Voedingscentrum en de schijf van vijf. De cursisten knikten instemmend. ,,Het woord diabetes vinden wij zo'n gewoon woord, maar was moeilijk voor deze dames. Ook zaken als minder zout, minder vet en minder koolhydraten kwamen langs", aldus Kessens.

maatschappij

Ying, geboren in China, was blij dat ze een voldoende had gehaald. Kessens: ,,Echt iedereen heeft het goed gedaan. We hebben heel hard gewerkt en ook veel van elkaar geleerd." Chinese Hong liet weten heel veel informatie te hebben gekregen, waardoor haar zelfvertrouwen is toegenomen. ,,Zondag is onze pizzadag. Nu weet ik alles van vetten en transvetten..." De meeste vrouwen zijn al actief in de maatschappij. Wava uit Azerbeidjan werkt als vrijwilligster bij het Van Abbemuseum in Eindhoven en woont al zestien jaar in Nederland. In eigen land rondde ze al een universitaire opleiding af. Josephine, afkomstig van de Filipijnen, was in eigen land diƫtiste maar is door deze cursus toe te passen liefst achttien kilo afgevallen door betere inzichten over voeding en eten. De Chinese Ying doet vrijwilligerswerk bij Vincentius en heeft bij ouderenbond KBO computerles gevolgd.

Kort voor de diploma-uitreiking was het tijd voor cadeautjes. Van der Sloot had voor alle dames een roze roos meegebracht die blij verrast in ontvangst werd genomen. De Chinese dames Ying en Ping overhandigden het door de cursisten zelfgemaakte kookboek met allerlei recepten uit de landen van herkomst aan de gasten Van der Sloot en Van Abeelen.

Daarna werden de diploma's uitgereikt. Een diploma met een koninklijk gouden kroontje erop van het Willem I College. Alle dames hielden een klein dankwoordje, recht uit het hart. Kessens sloot de bijeenkomst af. ,,Ik vind dit de leukste cursus. De dames waren super gemotiveerd en gaven ook elkaar tips, dat was voor mij ook vaak een eyeopener."