Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Bakker Jos van Eijndhoven redt Liempdenaren van een pepernotendebacle

Tóch nog pepernoten bij Liempds Sinterklaasfeest

Lonneke Hoondert

Paraplu's waren afgelopen zondag goed vertegenwoordigd tijdens de intocht van Sinterklaas in Liempde. Pietenmutsen werden stevig vastgehouden vanwege de felle windvlagen en de spanning was af te lezen van de gezichtjes van de aanwezige kinderen. Toen Sinterklaas eindelijk arriveerde, luisterden ze aandachtig naar wat de goedheiligman te zeggen had én zongen ze vervolgens uit volle borst mee met de muziek.

Ondanks het slechte weer stond het Raadhuisplein vol met toeschouwers. Het publiek werd alvast opgewarmd door de presentator en bakker Piet. Zo oefenden ze alvast met het maken van een selfie met Sinterklaas en haalde bakker Piet gekke capriolen uit.
In de aanloop naar de intocht hadden kinderen te horen gekregen dat bakker Piet niet goed had opgelet tijdens de pietenvergadering en per ongeluk twee grote XXL-pepernoten had gebakken. Liempdse bakker Jos van Eijndhoven had gelukkig wél goed opgelet en stiekem genoeg pepernoten gebakken voor alle Liempdse kinderen. Toen tijdens de intocht bleek dat bakker Piet er een potje van had gemaakt, kwam bakker Jos het bordes oplopen om te vertellen dat hij voor de zekerheid genoeg pepernoten had gebakken. Zo konden de pieten uiteindelijk toch pepernoten rondstrooien tijdens de feestelijke intocht.

Wachten op Sint

,,Ik hoop dat Sinterklaas droog blijft", verzuchtte een kleurig geschminkt jongetje tijdens het wachten. Wat hij in zijn schoen wilde wist hij nog niet. Een ander meisje wist ook niet welke cadeautjes ze moest vragen, want ze was de dag ervoor jarig geweest. ,,Waarschijnlijk weer iets van Frozen", lachte haar moeder. Sommige kinderen vonden de harde wind toch best spannend en wilden al naar huis nog voor Sinterklaas aan was gekomen.
Stuk voor stuk stonden de kinderen gespannen te wachten op de aankomst van de goedheiligman. Sommigen trotseerden, samen met hun ouders, de regen al vroeg, zodat ze de beste plekken hadden voor het bordes. Anderen verzamelden zich achter de koets om Sinterklaas op te halen op zijn Liempdse logeeradres. Ook fanfare Concordia stond al vroeg klaar om het feest muzikaal op te luisteren. Terwijl aanwezigen een plekje zochten, liepen zwarte pieten rond om de aanwezige kinderen te vermaken. Voorafgaand aan de Sinterklaasintocht konden kinderen knutselen in café Het Wapen van Liempde.

Trots op Liempde

Burgemeester Mark Buijs heette Sinterklaas hartelijk welkom in Liempde. ,,Wat is Liempde toch een leuk dorp. Het is een geweldige gemeenschap", vertelde Buijs terwijl hij naar het bord van Samenloop voor Hoop, dat tegenover het oude gemeentehuis is geplaatst, wees. Afgelopen week maakte het initiatief Samenloop voor Hoop het eindbedrag, van maar liefst 161.020 euro, van het wandelevenement voor KWF Kankerbestrijding bekend. ,,Je ziet hoe goed mensen voor elkaar kunnen zijn en dat is precies wat er gebeurt, hier in Liempde. Daarom wil ik een daverend applaus voor Liempde", riep de burgervader uit. Sinterklaas kon niet anders dan het hiermee eens zijn.
Na zijn verschijning op het bordes ging Sinterklaas naar 't Struifhuis om de allerkleinsten te verrassen met een kleinigheidje en vervolgens naar basisschool De Oversteek om de aanwezige kinderen daar een bezoekje te brengen.

FOTO'S BOVEN: Liempdenaren verwelkomden Sinterklaas, die met de koets naar het oude gemeentehuis was gekomen. (Foto's: Albert Stolwijk).

FOTO RECHTS: Kinderen trotseerden afgelopen zondag de regen en wind om Sinterklaas welkom te heten. (Foto: Lonneke Hoondert)

Afbeelding
Afbeelding