Afgelopen zondag meerde de goedheiligman aan in Boxtel. Wim Ketelaars verwelkomde hem persoonlijk en hielp de Sint aan wal. (Foto's: Peter de Koning).
Afgelopen zondag meerde de goedheiligman aan in Boxtel. Wim Ketelaars verwelkomde hem persoonlijk en hielp de Sint aan wal. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Pieten kanoën met goedheiligman naar Zwaanse Brug

Sinterklaas stapel op Stapelen

Sint en zijn Pieten zetten voet op Boxtelse bodem en de Red River Band zorgde voor toepasselijke Sinterklaasmuziek. Het gezelschap wandelde via de Rechterstraat richting de Markt, onderweg tientallen handjes schuddend en korte praatjes houdend. De kleine toeschouwers vergaapten zich aan de mooi uitgedoste danspieten, rolschaatspiet, vlechtjespiet, jurkpiet en zonnebrilpiet. De regen die regelmatig naar beneden viel, leek weinig mensen te deren. Het publiek genoot van het feest.

Moderne Sinterklaas

Op de Markt stond burgemeester Mark Buijs in de originele Sinterklaastent klaar om de goedheiligman welkom te heten. Een dag eerder stond de overkapping nog in Meppel voor de landelijke intocht. Vele oplettende kinderogen herkenden de tent direct. Terwijl Sint en zijn Pieten over de Markt richting het podium wandelden, werd daar de burgemeester alvast geïnterviewd door presentator Marcel van Galen. ,,Ja, die Sinterklaas. Het wordt steeds moderner. Wij zijn ontzettend blij met dit mooie podium in deze prachtige tent." Ook wist de burgemeester te vertellen dat Sinterklaas de afgelopen nacht al had verbleven in kasteel Stapelen. Nadat Sinterklaas ook op het podium was geklommen, vertelde hij 'stapel' te zijn op dit mooie kasteel waar hij ook nog de komende weken met zijn Pieten en paard verblijft.
Vervolgens genoot Sinterklaas samen met het publiek van een optreden verzorgd door Dansgroep Angelaschool. Daarna zongen alle kinderen luidruchtig mee met 'Lang zal hij Leven' en dwarrelde grote kleurrijke confetti over hen heen. Tenslotte verwelkomde Sinterklaas geduldig een lange stoet kinderen om hen de hand te schudden. Na ruim een uur genoot de goedheiligman nog steeds van al die lieve kinderen om hem heen. Van Galen had vanaf het podium mooi zicht op het toegestroomde publiek: ,,Het was één grote zee van mensen. Het is echt drukker dan andere jaren."

Pepernoten

Imke van der Steen (7 jaar) en Kjell Meijs (6) genoten van het spektakel op de Boxtelse Markt. ,,Ik heb net pepernoten gekregen maar ik weet niet meer van welke Piet", vertelde Imke nog een beetje beduusd. De leerling van de Sint Petrus vervolgde: ,,Sinterklaas slaapt op Stapelen en met mijn klas ga ik daar ook nog bij hem kijken." Kjell vulde trots aan: ,,Ik heb Sinterklaas net een hand gegeven." Samen met zijn moeder was hij net te laat om Sinterklaas te zien kanoën ,,Maar we zagen wel twee Pieten in een bootje varen", vertelde hij trots.
Fleur Temme (6) was ook één van de vele kinderen die Sinterklaas en zijn Pieten in hun Sinterklaastent had bezocht. Nadat papa een mooie foto had gemaakt, klom ze vrolijk van het podium af, met in haar hand een grote speculaaspop. Fleur was zo dapper om ook even bij Sint op schoot te gaan zitten. ,,Het was een beetje spannend." De leerling van de Molenwijkschool is ook op de hoogte van de verblijfplaats van Sint. Ze weet dat haar broertje met zijn klas een bezoek gaat brengen, of ze er zelf ook heengaat, dat weet ze eigenlijk nog niet. Mocht ze niet met haar klas gaan, zo beloofde haar vader, dan gaan ze samen naar het kasteel. ,,Ik vind het een supermooi idee", vertelt Ruud Temme. En over de intocht: ,,Het is natuurlijk een unieke locatie, de Dommel die door Boxtel stroomt en dat de Sint zodoende kan aanmeren in het centrum."

Geen geheim

Sophie Maas (9 jaar) genoot op de Markt van het spektakel. ,,Het grappige vond ik dat één leeg bootje was weggevaren", glunderde de Boxtelse. ,,In een ander bootje zat Sinterklaas. Ze hadden twee bootjes aan elkaar gemaakt zodat Sint er in kon zitten", legde ze geduldig uit. Ook voor Sophie is het geen geheim waar de Sint de komende weken overnacht. ,,Ik hoop dat ik daar heen ga!"

Sinterklaas en zijn Pieten poseerden voor hun imposante logeeradres Kasteel Stapelen. Sinterklaas vertelde 'stapel' te zijn op het tijdelijke onderkomen.
Op de Markt mochten kinderen de Sint persoonlijk ontmoeten.
Dansgroep Angelaschool gaf een spetterend optreden.
In een kano vaarden Sint en Pieten over de Dommel.
Op de Markt konden kinderen, aangemoedigd door de Pieten, allerlei spelletjes doen.
Gespannen gezichtjes.