Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Boxtel hoopt dat andere buurtschappen aanhaken

Buitengebied: eindelijk snel internet

Lonneke Hoondert

Omstanders verplaatsten afgelopen zaterdag haastig hun auto op de smalle Middendreef in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot. Een grote kraan moest er langs om de langverwachte glasvezelcentrale te plaatsen, die het buitengebied aansluit op supersnel internet, telefonie en televisie.

De initiatiefnemers Jan van Kemenade, Siep Schukken en Rob Moonen grepen het moment aan om het succes te vieren. Wethouder Herman van Wanrooij was, samen met zijn Oirschotse collega Caspar van Hoek, aanwezig en ook bewoners van het buitengebied en medewerkers van internetprovider Trined waren van de partij.
Van Kemenade vertelde over de noodzaak van het netwerk. ,,Kinderen in het buitengebied moeten vaak met een usb-stick bij klasgenootjes hun huiswerk maken. De verbinding is zo traag, dat ze sommige opdrachten niet thuis op de computer kunnen doen", schetste Van Kemenade het beeld.

Intentieverklaring

Bij de start van het project stuurde Van Kemenade tien vrijwilligers op pad die aan de keukentafel de aanleg van het netwerk bespraken met de bewoners van het gebied. Al snel verzamelden ze driehonderd handtekeningen van belangstellenden. ,,Die intentieverklaring verplichtte mensen tot niets, maar gaf ons een indicatie van de behoefte aan een glasvezelnetwerk in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot. Daarmee konden we op zoek naar potentiƫle investeerders. Nu we de financiering rond hebben, zijn we begonnen met het tekenen van contracten. Al 285 bewoners hebben hun handtekening gezet en daar komt ruim 10 procent aan handtekeningen bij", vertelde de ondernemer.

Sneltrein

Nu de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot een succes blijkt te zijn, verruimen de initiatiefnemers hun blik naar andere buurtschappen van Boxtel. ,,Daar willen we op dezelfde manier aan de slag. Volgende week krijgen alle buurtbewoners een brief van de gemeente om hen te informeren. Vervolgens gaan vrijwilligers op pad om de behoefte te polsen door middel van intentieverklaringen", aldus Van Kemenade.
,,Als bewoner van het buitengebied is het belangrijk om goed na te denken over deelname. Het is een sneltrein, geen stoptrein. Als de aannemer je huis voorbij is, kun je niet meer zomaar aangesloten worden. De aannemer moet terugkomen en jou persoonlijk aansluiten. Dat kost behoorlijk wat geld. Vorige week sprak ik een man van 83 die niet zozeer meedeed voor zichzelf, maar zodat toekomstige bewoners niet met hoge kosten komen te zitten", gaf Van Kemenade omstanders mee.

Aanjaagkapitaal

Het initiatief om het netwerk aan te leggen, kon rekenen op steun van de gemeente Boxtel. ,,We hebben 25.000 euro aanjaagkapitaal uitgetrokken voor het aanleggen van het netwerk in dit gebied. Dat blijkt een succes, want bewoners zijn enthousiast. De volgende stap is het aanleggen van het netwerk in andere Boxtelse buitengebieden. Dat laten we over aan private ondernemingen, die nu een succesvolle casus kunnen voorleggen aan investeerders", lichtte wethouder Van Wanrooij toe.

Hoge dekkingsgraad

,,Dit project is uniek in de zin dat we nog nooit zo'n hoge dekkingsgraad hebben gehad. In woonwijken zijn er andere opties voor een snelle communicatieverbinding, maar in het buitengebied is dat er gewoonweg niet. Waar in woonwijken vaak ongeveer 30 procent van de bewoners meedoet, hebben we in het buitengebied Boxtel-Oirschot een dekkingsgraad van wel 93 procent!", vertelde Paul van Wanrooij van Trined enthousiast.

Meer informatie over de aanleg van het glasvezelnetwerk in de buitengebieden van Boxtel is te vinden op glasvezelboxtel.nl

FOTO BOVEN: Medewerkers van Trined plaatsen de glasvezelcentrale in het buitengebied tussen Boxtel en Oirschot. (Foto: Peter de Koning).