Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Gildenbondsharmonie musiceert met Gerard van Maasakkers

'Kiepevel' op repetitie Brabants Bond

Lonneke Hoondert

De week voordat het liedjesspektakel Brabants Bond losbarst, zet de Gildenbondsharmonie de puntjes op de i. Hoogtepunt in de voorbereidingen is het moment dat Gerard van Maasakkers voor het eerst samen met het blaasorkest repeteert. Van Maasakkers en zijn gitarist Harry Hendriks uit Boxtel spelen op zaterdag 21 november samen met de harmonie tijdens Brabants Bond in de Tijberzaal van het Baanderherencollege.

Afgelopen donderdagavond repeteerde het voltallige harmonie-orkest samen met de Brabantse artiest. Een avond waar velen reikhalzend naar uit keken. ,,Op sommige stukken oefenen we al sinds de zomervakantie", vertelt klarinettist Karlijn Hobé (23) tijdens de repetitie. ,,Eerlijk gezegd ken ik de muziek van Gerard alleen omdat mijn schoonmoeder het vaak draait", lacht ze. ,,De arrangementen zijn erg leuk om te spelen en we hebben er zin in, dus de avond wordt fantastisch. Ik weet zeker dat we er met Gerard één groot feest van gaan maken."

Kiepevel

Ook Van Maasakkers zelf is enthousiast over het concert en de samenwerking met de harmonie. ,,Mijn oma had vroeger een café in Nuenen en daar repeteerde een fanfare. Mijn vader begon met het spelen van de bugel. Dat vond ik prachtig. Ik krijg nog steeds spontaan 'kiepevel' als ik een muziekkorps voorbij zie trekken in de straten", vertelt de zanger gepassioneerd bij binnenkomst. Vanwege zijn liefde voor de harmoniemuziek besloot Van Maasakkers vijftien jaar geleden concerten te gaan geven in samenwerking met dergelijke orkesten. De Gildenbondsharmonie speelde zelf al langer met het idee om Van Maasakkers te vragen voor een samenwerking. Sinds dit jaar blies de Brabantse zanger zijn concept nieuw leven in en zodoende was de tijd rijp voor een samenwerking tussen de artiest en de harmonie. ,,Ik ben zeer bevoorrecht dat ik dit mag doen", aldus Van Maasakkers. ,,Het wordt een feest waarbij achter mij het harmonieorkest met plezier zit te spelen en voor mij een volle zaal met plezier zit te luisteren."

Handvol vrienden

Dat het harmonieorkest er zin in heeft, bleek overduidelijk tijdens de repetitie. Wanneer de muzikanten samen met de zanger het nummer Handvol Vrienden oefenen, legt de dirigent alles stil. ,,Jullie gaan steeds enthousiaster en sneller spelen, maar daar wordt het niet mooier van! Houd het geluid mooi rond. Ik weet dat jullie ook goed voluit kunnen spelen, maar dat hoeven jullie niet te bewijzen", sprak dirigent Arjan Gaasbeek.

Bert Pijpers van de Gildenbondsharmonie is al net zo enthousiast over Brabants Bond. ,,We krijgen vaak te horen van mensen dat ze ons zo weinig op straat zien, maar we doen heel veel in het Boxtelse. Het concert dat we nu organiseren is al uitverkocht zelfs", vertelt Pijpers. ,,Niet iedereen heeft een beeld bij een harmonie en haar muziek. Tijdens een avond als Brabants Bond proberen we de mensen die komen voor Gerard een goede indruk te geven van onze muziek".

Primeur

De avond Brabants Bond is gevuld met Brabantse muziek en kent enkele primeurs. De harmonie gaat het nummer Cis Verdonk vertolken, waarvoor speciaal een nieuw arrangement werd geschreven door Paul van Gils. Daarnaast speelt de harmonie de compositie over Hertog Jan van Matthias van Nispen als eerste. De grootste primeur is het stuk van een 'groot Brabants liedjesschrijver' dat ze gaan spelen. ,,Ik ga nog steeds niet prijsgeven wie dat is", lacht Pijpers geheimzinnig.

FOTO'S BOVEN: Gerard van Maasakkers repeteerde donderdagavond met de Gildenbondsharmonie in de Tijberzaal voor het uitverkochte concert Brabants Bond. (Foto: Daisy Renders).


Tessa Berkelmans
zingt in Toonzaal
's-Hertogenbosch

Zondag 27 december, 'derde kerstdag', verzorgt Tessa Berkelmans vanaf 14.30 uur een concert in De Toonzaal te 's-Hertogenbosch.

De Liempdse zangeres volgt momenteel een opleiding aan The Royal Conservatoire of Scotland in Glasgow, waar zij studeert om uiteindelijk te gaan schitteren in grote muzikale producties. Het concert biedt haar volgers en fans de gelegenheid om een indruk te krijgen van hetgeen Berkelmans tot nu toe bereikt. Er vinden diverse gastoptredens plaats. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via reserveer.tickets@gmail.com.

Afbeelding