De Stripe Big Band bestaat dertig jaar en verzorgt een lustrumoptreden in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
De Stripe Big Band bestaat dertig jaar en verzorgt een lustrumoptreden in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

MUSIC EVENT DOOR BOXTELS ORKEST IN HOF VAN LIEMPDE

Stripe Big Band viert zesde lustrum

TONNIE WESSELING

Iedere maandagavond wordt er druk gerepeteerd in de sportkantine van de Boxtelse hockeyclub MEP. De Stripe Big Band doet er alles aan om van haar lustrumoptreden ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan op 28 november een groots feest te maken. De band werd opgericht door Paul van Alphen en Rob van der Vorst. Eerstgenoemde blaast nog altijd mee op trombone.

André Loupias, basgitarist, speelt al twintig jaar mee: ,,In de loop van de jaren hebben wij een groot repertoire opgebouwd. Het eerste evenement was het Oudjaarsbal, mét zang, in de inmiddels gesloopte zaal van café Marktzicht. Na tien jaar wilden we als bigband wat meer en hebben we het eerste songfestival in Boxtel georganiseerd, een thematisch muziekevenement met gastzangeressen. Dit heeft zich voortgezet in een jaarlijks evenement zoals Stripe and Kids, het Stripe Stadion Concert bij ODC en Stripe Aan Het Water." Loupias schiet in de lach: ,,We speelden aan de oever van recreatieplas De Langspier met een heus vlot voor een van de vocalisten. De zanger zou, heel spectaculair per jetski aan komen varen, maar viel in het water en stond drijfnat op het podium te zingen!"

PRIMEUR IN JBZ

Vijf jaar geleden vierde de band het zilveren bestaansjubileum met een concert dat meteen de vuurdoop was voor de nieuwe dirigent Simon Bruul. ,,Het was niet helemaal mijn eerste optreden met de Stripe", zegt Bruul. ,,Dat was een feest in het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat net af was maar nog niet in gebruik. Artsen zongen met begeleiding van onze band op een groot besloten feest, een leuk project. Er waren specialisten bij die in hun studententijd al gezongen hadden, het pakte verrassend goed uit. Onze gitarist, huisarts Joost van Liebergen, had een en ander georganiseerd en zo hadden wij daar een muzikale primeur!"

GESPREID BEDJE

Bruul was net verhuisd van het hoge noorden naar Rosmalen. ,,Ik kreeg een telefoontje van de toenmalige pianiste Helga den Ouden. Zij had mijn naam doorgekregen van de dirigent van de fanfare van de Koninklijke Landmacht, waarin ik trompet speelde. Of ik het leuk vond om bij de Boxtelse Stripe Big Band te komen dirigeren. Mijn voorganger Michel Bergman ging stoppen, ik kwam in een gespreid bedje. Ik ontdekte een hele ondernemende vereniging en daar heb ik veel van geleerd. Alleen al het aansturen van zo'n grote groep mensen; dat had ik nog nooit eerder gedaan."

De orkestleider van de Stripe Big Band geeft les aan de regionale muziekschool in 's-Hertogenbosch. ,,Het is wel eens puzzelen, mijn week is goed vol, maar het is wel héél leuk. Ik vind het fijn om mijn kennis te delen met 24 man. De band heeft in dertig jaar drie orkestleiders gehad en alle drie speelden ze ook trompet. Eerste dirigent was Mari van Gils. Loupias: ,,De laatste jaren wordt de band wat zelfstandiger. We hebben de grote evenementen wat achter ons gelaten en sluiten regelmatig aan bij lokale activiteiten zoals de Bazaar, de Spiegeltent bij kasteel Stapelen afgelopen zomer en het Dommeltheater."

Sinds enkele jaren heeft de band een vaste zanger, Auke Stook. Er is een breed repertoire van onder meer jazz, pop, latin en funk. Bruul: ,,De een heeft wat meer met het ene nummer dan het andere, maar André en ik zoeken stukken uit waarin iedereen lekker kan spelen. Dat is eigenlijk het belangrijkste: het plezier!" Loupias: ,,Sinds 2010 is de band een officiële vereniging, daarvoor was het toch vaak veel hap-snapwerk."

VOOR STICHTING ALS

Zaterdag 28 november verzorgt de Stripe Big Band vanwege het zesde lustrum een optreden in het Hof van Liempde aan de Nieuwstraat in Liempde. Het Stripe Music Event begint om 20.15 uur. Vocalisten op deze avond zijn, naast Auke Stook, de zangeressen Marlou van Griensven, Ingeborg Melis en Iris van der Weide. De avond wordt afgesloten met een optreden van de coverband G@ZZerop. De entree bedraagt 10 euro aan de zaal en 9 euro bij online bestellen. Het batig saldo van de avond komt ten goede aan de Stichting ALS Nederland.

FOTO BOVEN: De Stripe Big Band heeft in de dertig jaar van haar bestaan op talloze podia gespeeld. Twee weken geleden opende het orkest nog de benefietavond Vrienden van Boxtel Live die de Lionsclub Dommel & Aa organiseerde in theaterzaal Podium Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).