volop tips over armoedebestrijding

'Eenzaamheid en armoede zijn de grootste ziektes'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Zorg voor één aanspreekpunt waar mensen die met armoede kampen terecht kunnen, organiseer zinvolle dagbesteding en heb oog voor elkaar. Het CDA Boxtel-Liempde, dat een thema-avond over armoede organiseerde, kon gisteravond met een lijstje vol suggesties naar huis. ,,Armoede betekent niet alleen weinig tot geen eten, maar óók dat je niet kunt deelnemen aan sociale activiteiten in de maatschappij."

De thema-avond, waar een gemêleerd gezelschap van twintig mensen op afkwam, ging van start op een toepasselijke locatie: Voedselbank Boxtel. ,,Het is erg dat we bestaan, maar tegelijkertijd is het natuurlijk fijn dat we er zijn", stelde voorzitter Arjen Witteveen van Voedselbank Boxtel.

Naast het wekelijks verstrekken van voedselpakketten aan 150 huishoudens in de gemeenten Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode, heeft Voedselbank Boxtel óók nog een ander doel. ,,Onze insteek is dat we mensen proberen te helpen om terug te keren in de maatschappij", legde Witteveen uit. ,,Zo proberen we mensen in contact te brengen met allerlei organisaties, zoals ContourdeTwern." Bestuurslid Jan Geerts voegde toe dat bij de intakegesprekken met nieuwe cliënten altijd een medewerker van de welzijnsorganisatie aanschuift. ,,Daarnaast zijn er goede contacten met organisaties als de Vincentiusvereniging en stichting Leergeld."

versnippering

Daarmee sneed Geerts onbewust de kern aan van de thema-avond, die werd voortgezet in Forofiet: de vele organisaties die zich bezighouden met armoedebestrijding. Na een bevlogen verhaal van vrijwilligster Maddy van der Burg, die zich bijna dagelijks inzet voor de buurtkamer aan het Ronduutje waar jong en oud samenkomt, was het de beurt aan voorzitter Toon van der Sloot, voorzitter van de Vincentiusvereniging. Na een korte geschiedschrijving over armenzorg in Nederland, kwam hij met aandachtspunten die momenteel spelen, met name de versnippering van zorg. ,,In Boxtel bestaat een armoedeoverleg waar afgevaardigden van liefst veertig organisaties bijeenkomen", aldus Van der Sloot. ,,Verder dan jezelf voorstellen kom je niet en dat is natuurlijk niet het doel van zo'n overleg."

Ook riep hij de gemeente op beter na te denken over wachtlijsten. ,,Zo was er begin dit jaar een wachtlijst voor maatschappelijk werk. Dat moet niet kunnen. Dan kun je beter aan andere dingen wat minder geld besteden en dit wél op orde hebben..." Hij kreeg bijval van de aanwezigen. Zo stelde iemand voor coaches aan te stellen om mensen met een armoedeprobleem bij de hand te nemen. ,,Zij weten vaak niet de juiste vragen te stellen of durven dat niet." De komst van dagbesteding, om mensen door middel van werkzaamheden weer terug te krijgen in de maatschappij, werd ook als belangrijk voorbeeld genoemd.

Vrijwilligster Van der Burg van Forofiet noemde 'eenzaamheid en armoede de grootste ziektes'. ,,Wat ik vooral merk in de buurtkamer is dat mensen gehoord willen worden. Al kun je ze maar met iets kleins helpen, bijvoorbeeld een e-mail sturen."

Boxtel

Handwerkverkoop

Wekelijks komen deelnemers van de handwerkclub van het Rode Kruis bij elkaar in Simeonshof. Zondag 22 november houden zij van 10.00 tot 15.00 uur een verkooptentoonstelling van hun werkstukken bij de receptie van het woonzorgcentrum aan de Annastraat 5. Er zijn onder meer mutsen, sjaals en en eigentijdse petten te koop.