Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JEUGD KINDCENTRUM NIEUWVELD TREKT DOOR BOXTEL-OOST

Sint-Maartenstocht met lampionnen

TONNIE WESSELING

Voor het derde jaar werd dinsdagavond de Sint-Maartensoptocht gelopen door de jeugd van Kindcentrum Nieuwveld. Kinderen van basisschool De Beemden, sbo-school De Maremak, de buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf Kindertuin liepen mee met lampionnentocht.

Marjan Wagenaars, lid van de oudercommissie van Kindertuin, is de oprichter en motor van dit evenement. ,,Ik kom uit Leeuwarden en ben dus bekend met Sint-Maarten. Het ophalen van snoep miste ik echt niet toen ik hier kwam wonen, maar wel het lopen met een lampionnetje. De eerste keer hebben we het klein gehouden met de kinderen van Kindertuin, maar vorig jaar zijn daar de beide basisscholen bijgekomen en dat is echt leuk!"

ZELF PIZZA MAKEN

De kinderen van de buitenschoolse opvang hadden vooraf op school zelfgemaakte pizza's gegeten en de jeugd van het kinderdagverblijf had een eigen prakje meegenomen. Elke de Raad begeleidde haar kinderen Tess (6) en de drie jaar jongere Bram. De oudste had zó lekker gegeten: ,,Pizza met ham, kaas en worst en een toetje van slagroom, lange vingers en chocoladehagel", aldus De Raad. Bram had die dag, evenals vele kinderen, zelf zijn lampion gemaakt. Er werden geen echte kaarsjes gebruikt vanwege de veiligheid.

WARME CHOCOLADEMELK

Juffrouw Janny Verwijmeren, adjunct-directeur van De Beemden, stond glunderend rond te kijken: ,,Ik loop vandaag voor het eerst mee, vorig jaar kon ik niet en ik wilde het nu ook wel eens beleven. De kinderen vinden het echt spannend!"

Naast de ouders waren er ook opvallend veel opa's en oma's. Klokslag zes uur vertrok de stoet door de wijk richting de vijver Vorsenpoel. Halverwege was er een pauze met wat lekkers voor de kinderen. Wagenaars: ,,De Boxtelse Jumbo is de sponsor van de chocolademelk en de speculaas. Dat ging heel makkelijk. Ik belde op en toen ik meldde dat het voor een lampionnenoptocht was, hoefde ik de spullen maar te komen halen."

Bij de pauzeplaats aangekomen lag er op een grote houten tafel nog alleen maar speculaas. ,,We waren sneller dan de chocolademelk", zei Eefje Jansen van de oudercommissie van Kindertuin lachend. Maar daar kwam dan toch de grote ketel met warme chocolademelk én ranja. De kinderen genoten. Naast de vele mooie lampionnen viel Zoë van 8 op met een lichtjeslint om haar arm. ,,Die heb ik voor vanavond van opa gekregen", meldde ze blij.

En dan was er ook nog Beau, de grote Canadese herder van de familie Nettekoven die met een lichtjeshalsband om zijn nek trouw meeliep. Na de stop vervolgden de kinderen hun route. Een lint van lichtjes ging de hele Vorsenpoel rond en via een stukje door de wijk kwamen de kinderen weer terug op school.

MARTINUS VAN TOURS

De naamdag van de heilige Martinus van Tours wordt traditioneel op 11 november of de avond ervoor gevierd. Het groeide uit tot een bedelfeest waarbij kinderen langs de deuren gingen om snoep te vragen.

FOTO BOVEN: Vergezeld van diverse ouders trokken leerlingen van Kindcentrum Nieuwveld aan de Europalaan door de wijk Boxtel-Oost. De tocht voerde onder meer rond de vijver Vorsenpoel. (Foto: Peter de Koning).


Monuta steunt

gedenkplek voor

overleden kinderen

Een projectaanvraag van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch is vorige week tijdens het Monuta Charity Fund uitgekozen. Het plan om in het ziekenhuis een gedenkplek voor overleden kinderen in te richten, werd ingediend door Chantal Vermeulen van Monuta Vermeulen in Boxtel.

Met de toekenning ontvangt het ziekenhuis uit handen van uitvaartorganisatie Monuta een bedrag van 2.000 euro. Eerder kreeg het Bossche ziekenhuis al een donatie van 2.500 euro voor dit project.

Chantal Vermeulen diende de aanvraag in. ,,Het is fantastisch dat deze plek er nu echt komt", reageerde ze deze week. ,,Ik mocht ze een paar weken geleden verrassen met het nieuws dat de aanvraag gehonoreerd was. Met de extra donatie kan de gedenkplek in stand gehouden worden."


Creatieve open dag
in Kloosterhof

In dienstencentrum De Kloosterhof aan de Dorpsstraat in Liempde wordt zondag 22 november van 10.30 tot 14.30 uur een creatieve open dag gehouden.

Er zijn activiteiten als pergamano, wolvilten en mandenvlechten te zien. Ook worden producten verkocht: onder meer versierde mokken, sjaals, knikkerzakken, sleutelhangers, kruidenzalfjes, kaarten en posters. Voor de jeugd is er een workshop visagie en wolvilten. De toegang is gratis.


Vespers in Stapelen

In de kapel van kasteel Stapelen wordt woensdag 18 november een vesperdienst gehouden, die bezoekers rust, stilte en gebied biedt. Aanvang 19.30 uur.

Boxtel

Vermiste huisdieren

De voorbije weken raakten diverse katers vermist. In de Breukelsestraat is dat de elf jaar oude, zwarte Hanneman vermist. In de omgeving van de Baroniestraat verdween de ongeveer vijf jaar oude, cypers grijze kater Harrie met een witte snoet en bef. Boefje van twee is gecastreerd en cypers rood gekleurd met witte bef en buik; het dier draagt een lichtblauwe halsband met zilveren streepjes en wordt vermist op Het Schild. Poes van zes, ook cypers rood met witte bef en pootjes, wordt gezocht op de Roond, terwijl de vierjarige gesteriliseerde poes Miesje, wit met cypers bruin, vermist wordt op de Langakker. In de Albinonistraat werd zaterdag een Amerikaanse Stafford Terriër, een beige reu met bijtwonden in de nek gevonden. Meer weten over deze of andere vermiste of gevonden huisdieren? Bel naar telefoonnummer (088) 006 46 83 of kijk op www.amivedi.nl.

Bingo Kinderboerderij

In de Kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel wordt zaterdag 21 november een jeugdbingo gehouden waar allerlei dierenprijzen zijn te winnen. De eerste ronde start om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur. Deelname kost één euro per persoon. Belangstellenden kunnen zich opgeven via info@kinderboerderijboxtel.nl onder vermelding van naam en de speelronde waaraan ze mee willen doen.

Alzheimercafé

'Kinderen aan het woord'. Dat is het thema van de bijeenkomst van Alzheimercafé Regio 't Groene Woud op maandag 23 november in restaurant De Nachtegaal aan de Boxtelseweg 15 in Schijndel. De bijeenkomst gaat over de veranderende relatie die ontstaat als bij een van de ouders dementie wordt geconstateerd. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur, de zaal is om 19.00 uur open.

Zorgzaam Boxtel
zoekt in Oost
buurtverbinder

Bewoners van Boxtel-Oost die zich betrokken voelen bij hun wijk en andere mensen willen leren kennen en helpen, kunnen zich aanmelden als buurtverbinder voor Zorgzaam Boxtel. Er worden doorzetters gezocht die ongeveer acht uur per week beschikbaar zijn.

Een buurtverbinder stimuleert buurtbewoners, werkgroepen en organisaties om mee te doen. Hij of zij informeert hoe ze het digitale buurtplein zo goed mogelijk gebruikt kan worden. Ook boort de verbinder nieuwe bronnen voor buurtinformatie aan en zorgt die persoon ervoor dat vragen van bewoners bij de juiste personen of organisatie terechtkomen. De verbinder werkt nauw samen met diverse werkgroepen, de redactie van de wijkkrant en het bewonersoverleg.

Belangstellenden kunnen zich melden via e-mail charlotterameckers@contourdetwern.nl of bellen (0411) 65 58 99.


Kaartavonden bij

voetbalclub Irene

in Gemonde

Voetbalvereniging Irene houdt ook dit seizoen aan aantal kaartavonden. Liefhebbers kunnen op vrijdagavonden in de kantine van sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteef in Gemonde terecht voor rikken en jokeren.

De eerstvolgende kaartavond wordt morgen, vrijdag 13 november gehouden. De overige rik- en jokeravonden worden gehouden op 27 november, 11 december, 8 en 22 januari, 5 en 19 februari, 4 en 18 maart en 1 april. Tijdens de laatste kaartavond vindt de prijsuitreiking plaats; voor de serieprijs tellen acht van de elf resultaten mee. De kaartavonden beginnen om 20.00 uur, de kantine is geopend vanaf 19.15 uur. Deelname kost 2,50 euro.

Afbeelding