1.200 VVV-bonnen voor Boxtelse mantelzorgers

MARGO BARTELDS

Sinds 2015 is het niet de Rijksoverheid, maar de gemeente die kiest hoe mantelzorgers gewaardeerd worden. Deze week, rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november, ontvingen Boxtelaren die als mantelzorger geregistreerd staan, een VVV-bon van 50 euro als blijk van waardering.

Mensen in een Boxtelse zorginstelling of die een voorziening hebben via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) waren aangeschreven om hun mantelzorger aan te melden bij het steunpunt. De twaalfhonderd geregistreerde mantelzorgers konden ervoor kiezen de attentie op te halen tijdens één van de vier bijeenkomsten óf de bon toegestuurd te krijgen.

Marieke Dijkshoorn, verantwoordelijk voor het Steunpunt Mantelzorg bij welzijnsorganisatie Contourdetwern, vertelde dat 250 mensen de attentie tijdens een van de ontmoetingsmiddagen kregen. Per post werden 950 bonnen verstuurd. De opzet van deze bijeenkomsten bleek drempelverlagend. Omdat eerder onbekende mantelzorgers hun situatie bespraken met medewerkers, kan ook aan hen nu steun en hulp geboden worden.

Omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het beleid en ondersteuning op gebied van mantelzorg was er bij elke bijeenkomst in respectievelijk De Rots, De Walnoot, De Kloosterhof en Liduina, een lokale politicus aanwezig om de bezoekers persoonlijk te laten weten dat de gemeente oog heeft voor de vaak lastige situatie van mantelzorgers.

Gemeenteraadslid Vera Brouns van het CDA gaf dinsdagmiddag in De Walnoot aan bewondering te hebben voor iedereen die intensief voor een naaste zorgt. ,,Het is geen keus om voor iemand te zorgen, het overkomt je", meende Brouns. Daarop verklaarde één van de aanwezigen wél uit eigen keus voor een vriendin te zorgen. Ongeveer 20 procent de mantelzorgers blijkt vrijwillig intensief voor een vriend, vriendin of buurtgenoot te zorgen. 80 procent van de mantelzorgers zorgt voor een direct familielid.

Tijdens de gezellige, positief ervaren, bijeenkomsten hebben mantelzorgers elkaar op ongedwongen wijze ontmoet. ,,Het is fijn om mijn hart te luchten bij 'collega's'", vertelde een bezoeker. Dijkshoorn adviseerde de aanwezigen de attentie écht te gebruiken voor een persóónlijk cadeau. ,,U hebt het meer dan verdiend!", verklaarde Dijkshoorn.