Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

basisscholen ontbijten met burgemeesters

Suiker op de boterham? Dat mag best!

        LONNEKE HOONDERT         ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In de week van Het Nationaal Schoolontbijt, waarin ruim 500.000 kinderen samen ontbijten op zo'n 2.600 basisscholen, vindt ook het Burgemeestersontbijt plaats. Leerlingen van de Prinses Amaliaschool smikkelden vanochtend samen met burgemeester Mark Buijs van boterhammen en krentenbollen in het Boxtelse gemeentehuis, scholieren van de Sint-Willibrordusschool in Esch waren welkom in de raadzaal van de gemeente Haaren.

Te voet kwamen 25 kinderen uit groep 5 van de Prinses Amaliaschool naar het gemeentehuis. Ze werden daar ontvangen door burgemeester Mark Buijs en wethouder Herman van Wanrooij. ,,Hebben jullie dat hele stuk gelopen?", wilde de burgemeester weten. ,,Ja, dat is niet zo ver. Ik heb zélfs de avondvierdaagse gelopen", antwoordde een leerling. ,,Weten jullie wat je moet doen om gezond en sterk te blijven, zodat je die stukken kunt blijven lopen?", vroeg de burgemeester. Uiteraard wisten de kinderen daar het antwoord op. ,,Om je dag goed te beginnen, moet je je motor opstarten. Dat doe je met een goed ontbijt, dan heb je energie voor de rest van de dag", vertelde Buijs. Hij was ook benieuwd of de kinderen het verschil kenden tussen gezond en slecht eten. Op die vraag barstte de discussie los. ,,Chocolade is slecht voor je", wist één leerling te vertellen. ,,Dat is niet waar, want pure chocolade is juist heel goed!", weerlegde een meisje aan de andere kant van de tafel.

Speciaal voor de burgemeester hadden de scholieren een boek gemaakt, vol met tekeningen over gezond eten en ontbijten. ,,Nog voor we gaan ontbijten, wil ik een groot applaus voor alle vrijwillige hulpouders en de leerkrachten die ervoor hebben gezorgd dat jullie veilig naar het gemeentehuis konden lopen", sprak Buijs trots. Na een daverend applaus begonnen de kinderen aan het ontbijt. De leerlingen waren erg nieuwsgierig naar de burgemeester en voorzichtig stelden ze hem vragen. Nabil wilde graag weten of de burgemeester een zwembad vol geld had en Willem vroeg zich af of ze nu allemaal een playstation zouden krijgen. ,,De wereld draait niet om zaken als geld en playstations. Wat moet je daarmee als je niet gezond bent en geen lekker eten hebt?", lachte de burgemeester.

MACHINE

In Haaren kwamen achttien leerlingen van de Sint-Willibrordusschool dinsdag al op bezoek. ,,Dit ga ik ook met de gemeenteraad doen: eerst ontbijten, dan vergaderen", grapte burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren toen de kinderen gisterochtend de raadzaal binnenliepen met mandjes vol boterhammen, krentenbollen en mandarijntjes. ,,We hebben ook wat vragen bedacht die we willen stellen", zei één van de scholieren. ,,Eérst gaan we eten. Jullie zullen wel honger hebben", antwoordde burgemeester Zwijnenburg. ,,Weten jullie eigenlijk waarom ontbijten zo belangrijk is?" Elodie antwoordde dat het ontbijt het belangrijkste eetmoment is van de hele dag. ,,Dat klopt helemaal", antwoordde de burgemeester. ,,Het lichaam is een grote machine en als je eet, komt die op gang en word je helemaal actief."

Uit iedere klas van de Sint-Willibrordusschool kwamen twee kinderen naar het ontbijt in de raadzaal. De achterliggende gedachte van het school- en burgemeestersontbijt is de kinderen duidelijk maken dat een gezond ontbijt een belangrijke start van de dag is. ,,Maar een beetje suiker kán best, hoor. Dat heb je ook nodig", vond burgemeester Zwijnenburg. Zo besmeerde ze zelf een krentenbol met boter en suiker. Verschillende kinderen volgden haar voorbeeld, al waren de smeerkaas en jam ook erg in trek. ,,Ik heb al een broodje met suiker, een krentenbol en twee glazen jus op", vertelde Rufus enthousiast. Benjamin was zelfs al aan zijn vierde broodje bezig. ,,En dadelijk mogen we vragen stellen. Ik wil weten of ze veel geld verdient met burgemeester zijn." Rufus vroeg zich af hoe de burgemeester eigenlijk heet. ,,De achternaam weet ik al: Zwijnenburg."

Felix vroeg zich af of de burgemeester álle sleutels van alle dorpen had. ,,Er is één moment waarop ik de sleutels overdraag, tijdens de carnaval." Op de vraag of burgemeester Zwijnenburg erg rijk is, antwoordde ze: ,,Ja, want ik ben gezond, heb vier gezonde kinderen én een lieve man. Dan ben je heel rijk." ,,Dat zeggen mijn ouders ook altijd", antwoordde Felix.

Nadat er enkele selfies als aandenken werden gemaakt en de kinderen een korte uitleg over de gemeente Haaren mee naar huis kregen, had burgemeester Zwijnenburg nog een extra verrassing. Per aanwezig kind werd 25 euro geschonken aan de Linda Foundation, het goede doel dat zorgt voor sinterklaascadeautjes bij arme gezinnen. Haaren maakte vierhonderd euro over, de gemeente Boxtel doneerde honderd euro.

FOTO BOVEN: Burgemeester Jeannette Zwijnenburg én leerlingen van de Sint-Willibrordusschool beleefden gisteren een mooie start van de dag. Zij ontbeten samen in de raadzaal van de gemeente Haaren. Als aandenken werd een selfie gemaakt... (Foto's: Annelieke van der Linden).

Afbeelding