Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Ontwerpwedstrijd voor Eendengats jubileumkunstwerk

Samen met zijn drie voorgangers die dezelfde naam droegen, heeft prins Donald IV van het Boxtelse spotrijk Eendengat een ontwerpwedstrijd geopend voor een kunstwerk ter ere van 55 jaar openbaar carnaval. Dat heeft zijne doorluchtige hoogheid gisteren, op de elfde van de elfde, bekendgemaakt. Professionals én amateurs kunnen tot en met halfvasten (begin maart 2016) ontwerpen inzenden. Het 'standbild' moet over twee jaar een plekje krijgen bij de zittrappen op de oever van de Dommel, nabij de Zwaanse Brug.

Frank van Heesch zwaaide de afgelopen twee jaar als prins Donald IV de scepter over Eendengat. Met de drie andere Donalden die hem voorgingen, nam hij twee jaar geleden het initiatief om een kunstwerk op te richten. Dat moet onthuld worden als het vijf keer elf jaar is geleden dat openbaar carnaval in Boxtel ontstond. Tijdens de leutvierdaagse eerder dit jaar sloeg de pretpotentaat daarvoor met enkele andere leden van de SOCiëteit van d'Aauw Waggel (de Boxtelse vereniging van oud-prinsen en hun adjudanten) een piketpaal in de Dommeloever.

In samenspraak met landschapsarchitect Edith Kolkman en wethouder Herman van Wanrooij heeft Van Heesch de plek inmiddels wat nader bepaald. De sokkel wordt gemaakt van graniet, hetzelfde materiaal als waar twee jaar geleden op deze plek de zittrappen zijn aangelegd.

De voorwaarden waaraan het ontwerp voor het kunstwerk moet voldoen, worden zaterdag 14 november bekendgemaakt. Dan installeert de Stichting Openbaar Carnaval om 23.11 uur in hofpaleis Denziz de leutvorst voor het nieuwe seizoen en zal blijken of Van Heesch al dan niet bijtekent voor een derde ambtstermijn als koldervorst. Dit elf-elfbal, waar ook het nieuwe carnavalslied wordt gekozen, begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Negen groepen strijden daar tijdens het zogeheten Kwekdeuntjesfist om de Eendison.

FOTO ONDER: Carnavalsdinsdag 2015. Prins Donald IV (Frank van Heesch) poseert van enkele voorgangers bij de piketpaal die aan de oever van de Dommel is geslagen om de plek van een kunstwerk voor 55 jaar Eendengat te markeren. (Foto: Peter de Koning).


Nieuw bankje
op steenworp
van oude plek

Tot grote verontwaardiging van een groep gebruikers werd begin september het zitbankje nabij de Zwaanse Brug verwijderd. Na een gesprek tussen de 'hangouderen' en de gemeente werd duidelijk dat het bankje niet op dezelfde plek zou terugkeren, maar dat er een nieuwe locatie werd gezocht. De is inmiddels bekend: aan de overkant...

Boxtel besloot de oude zitbank weg te halen, omdat deze plek zou uitnodigen tot vernielzucht. De teleurgestelde ouderen meldden zich na de verdwijning op het gemeentehuis. Wethouder Eric van den Broek bood zijn excuses aan tijdens een gesprek, omdat hij de gebruikers van het bankje niet vooraf had ingelicht. Tijdens een vervolgafspraak op 8 oktober inventariseerde hij samen met de ouderen en ambtenaar Frank Zoontjes mogelijke locaties voor een nieuw bankje.

Inmiddels is gekozen voor een plek aan de rand van de Zwaanse Brug, naast de plek waar zaterdagochtend de groenteboer staat. Omwonenden zijn ingelicht, zij hebben zich kritisch uitgelaten over de locatie en maken zich zorgen over overlast. ,,De gemeente bekijkt samen met het wijkteam, waar onder meer de wijkcoördinator van de politie bij is aangesloten, nadenken over een passende vorm van toezicht", laat de gemeente weten.

De gebruikers van het zitbankje kiezen zelf het model, waarop het naamplaatje 'Je bent Boxtelaar als…' wordt geplaatst. Op die Facebookpagina barstte in september een levendige discussie los over het verdwenen bankje.