zonnepanelen op dak gemeenschapshuis

Oranje Fonds steunt Orion in Lennisheuvel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het Oranje Fonds maakte deze week bekend dat ze gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel ondersteunt met 15.000 euro. Het bedrag wordt gebruikt om het uit 1948 stammende gebouw duurzamer te maken.

Jaarlijks ondersteunt het Oranje Fonds ruim 7.500 initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk. Vorig jaar werd 27,4 miljoen euro besteed aan initiatieven met als doel dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander.

Doelen die passen bij Orion in Lennisheuvel, zo meldt secretaris Wil van de Sande van het bestuur van het gemeenschapshuis. ,,Orion is al meer dan 65 jaar een ontmoetingsplek voor bewoners die willen kaarten, biljarten, koersballen of gewoon wat willen kletsen onder het genot van een kopje koffie. Daarnaast is het gemeenschapshuis voor veel verenigingen het thuishonk en worden door fanfare Sint-Arnoldus, toneelgroepen en Beyersland Kapel regelmatig opvoeringen gegeven."

Eerder werd duidelijk dat de Rabobank door middel van het coöperatief dividend zo'n vierduizend euro bijdraagt aan de realisatie van led-verlichting in het gemeenschapshuis. Het beschikbaar gestelde geld van het Oranje Fonds wordt besteed aan zonnepanelen. ,,Orion heeft een schuin dak dat pal op het zuiden ligt", aldus Van de Sande. ,,Een zeer geschikte plek om panelen op te leggen." Inmiddels is een offerte aangevraagd bij Energie Coöperatie Boxtel.

AFSTEMMEN

In het integraal dorpsontwikkelingsplan (idop) is een bedrag van 25.000 euro gereserveerd om de geluidsapparatuur van Orion te vervangen en het gemeenschapshuis te moderniseren, bijvoorbeeld met nieuwe meubels. Wanneer alle verbouwingswerkzaamheden plaats gaan vinden, is nog onduidelijk. ,,We willen natuurlijk alles op elkaar afstemmen", legt Van de Sande uit. Het bestuurslid laat weten dat Orion goed draait. ,,Alle verenigingen hebben een eigen sleutel, doordeweeks is er bijna op alle dagdelen iets te doen. En in het weekend zijn er regelmatig evenementen."