BOXTEL KOOPT EXTRA KASSEIEN IN BELGIË

Balans: 'Nieuwe keien graag nog vóór de winter'

De opmerking van de andere raadsfracties dat de motie van zijn partij over de Burgakker-keien overbodig was, wees fractievoorzitter Wim van der Zanden van Balans dinsdagavond van de hand. Hij gaf aan juist te willen bereiken dat nog vóór de inval van de winter de bestrating wordt vervangen. B. en W. kon nog niet melden wanneer de keien er weer uit gaan.

De gemeente gaat nieuwe kinderkopjes bestellen bij een Belgische leverancier en die moeten vervolgens gezaagd worden om ze af te vlakken. Daarna moet de aannemer tijd hebben om ze te leggen. En is het nog niet duidelijk wanneer de stratenmakers opnieuw aan de slag kunnen op de Burgakker.

Wel gaf wethouer Herman van Wanrooij aan dat de vlak gezaagde kinderkopjes niet in cement komen te liggen zoals dat het geval is in de andere delen van de cultuurhistorische as tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek. In de Oude Kerkstraat, Clarissenstraat, Kruisstraat en Rechterstraat liggen de keien wel in de specie omdat ze anders los zouden trillen.

Op de Burgakker komen de kasseien toch in een zandbed te liggen. Daarvoor wordt gekozen omdat er diverse kabels en leidingen onder de bestrating liggen. En daarboven wil de gemeente geen met cement aangesmeerde bestrating me het oog op toekomstige opbrekingen. Elders zijn leidingen onder het plaveisel met gebakken klinkers gelegd.

Zonder steun trok Balans haar motie in.