Centrumwethouder Eric van den Broek ondervond dinsdag aan den lijve hoe hobbelig de kinderkopjes zijn voor rolstoelgebruikers. Zijn collega Herman van Wanrooij reed hem over de kasseien in het smalle deel van de Burgakker. (Foto: Albert Stolwijk).
Centrumwethouder Eric van den Broek ondervond dinsdag aan den lijve hoe hobbelig de kinderkopjes zijn voor rolstoelgebruikers. Zijn collega Herman van Wanrooij reed hem over de kasseien in het smalle deel van de Burgakker. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

'NIEUWE' BESTRATING IN EERSTE STUKJE BOXTELSE CENTRUMSTRAAT BLIJKT ONGESCHIKT

Hobbelkeien toch weg uit deel Burgakker

HENK VAN WEERT

Alleen na 'massaal protest' zouden de kinderkopjes, waarmee twee maanden geleden de Burgakker opnieuw werd bestraat, eruit gaan. Maar een kwartiertje zelf gaan kijken én een brief met ruim honderd handtekeningen waren deze week voldoende om het college van B. en W. toch te vermurwen. ,,Het is inderdaad geen doen. Mijn ruggengraat trilt nog na...", sprak centrumwethouder Eric van den Broek na een ritje van enkele meters in een rolstoel.

Vorige week klom Ineke Platel in de pen en uitte ze haar kritiek op de keuze om de hobbelige kasseien in de Burgakker te plaatsen. Op weg naar de bibliotheek De Meierij trilde de elektrische rolstoel waarop ze is aangewezen zo heftig, dat ze volledig door elkaar werd geschud. Het leidde tot een pijnlijke ritjes voor de Boxtelse die een spierziekte heeft. Maar ook anderen klaagden over de gekozen bestrating. Platel zamelde ruim honderd handtekeningen in als steunbetuiging.

KRITIEK NIET MALS

Waar een week eerder het college van B. en W. nog besloot een halfjaar af te wachten hoe het zou gaan met de kritiek op de kinderkopjes, werd het maandagmiddag al snel duidelijk dat de gekozen bestrating niet bevredigend was en vervangen moet worden. ,,Samen hebben we, met enkele ambtenaren, gistermiddag hier een kwartiertje de situatie in ogenschouw genomen. De kritiek van passanten was niet mals. En eerlijk gezegd: zelf vind ik de keuze van deze kasseien ook niet gelukkig", sprak wethouder Herman van Wanrooij (Openbare Ruimte). Even tevoren had hij zijn collega Van den Broek in de rolstoel voortgeduwd, die zo zelf ervoer wat de criticasters ondervinden.

De donkergrijze kinderkopjes die in september in het smalle deel van het centrumstraatje zijn gelegd, gaan er dus weer uit. Wanneer is nog onduidelijk, maar er komen afgevlakte keien voor in de plaats. Net zoals onlangs 'om de hoek' op het pleintje voor boekhandel Bruna in de Rechterstraat zijn geplaatst en eerder al in de Kruisstraat, Clarissenstraat en Oude Kerkstraat. De bezwaarmakers toonden zich dolblij. ,,Fantastisch dat dit euvel zo snel wordt opgepakt. Daar pakken we vanavond een lekkere borrel op", glunderde Ineke Platel tevreden.

De lichtgrijze kinderkopjes waarmee de rest van de Burgakker is bestraat, blijven liggen. Daar hobbelt het wegdek minder erg en bovendien zijn de trottoirs geplaveid met gebakken klinkers die makkelijker begaanbaar zijn. Die gebakken straatstenen omringen ook het kasseienpleintje vóór de bibliotheek. Maar die stroken zijn voor mensen in een rolstoel of met een rollator meestal niet te gebruiken vanwege fietsenrekken die erop staan. ,,Die rekken worden verplaatst en komen óp het pleintje te staan. Zodat de klinkerstroken toegankelijk zijn voor rolstoelers. Een praktische en goedkope oplossing", aldus wethouder Van den Broek.

NIET VERPATSEN

De aanpassingen kosten naar verwachting maximaal 30.000 euro en kunnen uit het budget voor de herinrichting van de route Sta-P (tussen kasteel Stapelen en de Sint-Petrusbasiliek) worden betaald. Het voorstel van oppositiepartij Balans om de hobbelkeien die vrijkomen te verpatsen om te voorkomen dat ze elders in Boxtel nogmaals opduiken én om kosten te besparen, haalde het dinsdag niet in de gemeenteraadsvergadering. De kinderkopjes gaan in de toekomst mogelijk gebruikt worden bij de herinrichting van de Markt, meldde wethouder Van Wanrooij.