Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

bezwaarmakers roepen omwonenden op zich te melden

Kastanjeboom: gesprek van de dag

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Wethouder Herman van Wanrooij van de gemeente Boxtel voorspelde het eerder al: er komen bezwaren tegen het besluit om de kapvergunning voor de beeldbepalende kastanjeboom nabij de Zwaanse Brug te honoreren. De Bomenstichting, een belangenorganisatie die zich inzet voor het behoud van bomen in de stad en op het platteland, bereidt inmiddels een bezwaarschrift voor, nadat zij werd benaderd door twee Boxtelaren.

In opdracht van de gemeente verrichtte de firma Pius Floris in januari onderzoek naar de boom. ,,In die periode was ik nog niet in beeld om een restaurant te vestigen in Villa Het Hof", blikt uitbater John van de Langenberg van restaurant De Rechter terug. ,,Het eindrapport kreeg ik echter al snel onder ogen toen ik de eerste gesprekken voerde. Ik maakte daaruit op dat de boom ziek was en heb daarop geanticipeerd. Dat was voor mij reden de kapvergunning aan te vragen."

Frank Scholman, geraakt door het nieuws, bracht samen met Pauline van den Broek na het besluit van de gemeente de Bomenstichting op de hoogte, waar de kastanjeboom in het landelijk register van monumentale bomen is opgenomen. Met input van de Boxtelaren en met hulp van juristen dient de Bomenstichting zeer binnenkort een bezwaarschrift in. Hierin wordt een aantal punten opgenomen, aldus Joep van Bergeijk, regiocoördinator van Brabant en Limburg van de Bomenstichting. ,,In het bomenbeleidsplan van de gemeente Boxtel is opgenomen zoveel mogelijk monumentale bomen te behouden. Bovendien is deze kastanje één van de oudste bomen in de omtrek. We zijn geen radicale organisatie, maar zetten ons wél in voor het behoud van echte monumenten. En na het lezen van het onderzoek van Pius Floris hebben we de indruk dat de gemeente andere conclusies trekt


Hennepkwekerij

ontdekt na

woningbrand

De brandweer van Boxtel heeft dinsdagavond kort na elf uur een woningbrand geblust aan de Sint-Willibrordstraat in Boxtel. De binnenbrand die voor de nodige rookontwikkeling en wateroverlast zorgde, was vermoedelijk door kortsluiting ontstaan op de zolder van de bovenwoning. Daar bleek zich een hennepkwekerij te bevinden.

De 33-jarige bewoonster van het pand werd aangehouden en nog tijdens de bluswerkzaamheden overgebracht naar het politiebureau. Op Twitter liet wijkagent Jack van Rijs weten dat het inrichten van hennepplantages in woningen levensgevaarlijk is en niet alleen de bewoners maar ook buren in gevaar brengt.

De bewoonster van de benedenwoning werd tijdelijk uit huis gehaald, maar kon later die nacht weer terug. Tientallen buurtbewoners werden door de politie op een veilige afstand gehouden, de Sint-Willibrordusstraat werd afgesloten voor doorgaand verkeer.

Energiebedrijf Enexis heeft de stroom afgesloten; later in de nacht is de hennepkwekerij ontmanteld. De politie roept inwoners op melding te maken van hennepkwekerijen. Daarvoor kan gebeld worden naar telefoonnummer 0900-8844 of anoniem: 0800-7000.

dan de onderzoeker." Dat heeft met name met het begrip veiligheid te maken. ,,Ook voor ons gaat veiligheid boven alles", zegt Scholman. ,,Het rapport meldt echter dat de boom veilig is als hij goed wordt onderhouden, onder meer door een behoorlijke snoeibeurt en vervanging van de stormkabels. De gemeente wil gigantisch meewerken aan de middenstand, maar gaat voorbij aan de sfeer in het centrum." Van Bergeijk omschrijft veiligheid als een 'containerbegrip'. ,,Veiligheid is lastig te definiëren, met name voor een boom, die is immers dynamisch. In het onderzoek wordt de boom als veilig geïnterpreteerd, mits er een aantal maatregelen wordt genomen. En waarom niet een analyse verrichten om het risico te meten?"

krampachtig

Daarnaast zetten Scholman en Van Bergeijk grote vraagtekens bij de vergunningsaanvraag, die volgens hen niet aan de wettelijke indieningseisen voldoet. ,,We hebben echt het gevoel dat economische belangen een grote rol spelen bij de kap. De gemeente heeft echter de maatschappelijke verantwoordelijkheid om met deze kwestie niet te krampachtig om te gaan. Over de kap van een monumentale boom moet je sowieso wel twee, drie of zelfs vijf keer nadenken", aldus Van Bergeijk. Naast het bezwaarschrift van de Bomenstichting roept Scholman inwoners die direct zicht hebben op de kastanjeboom zich bij hem te melden. ,,We kunnen hen helpen bij de samenstelling van een bezwaarschrift." Inmiddels heeft één inwoner zich hiervoor gemeld.

Wethouder Van Wanrooij stelt in een reactie de bezwaarschriften 'met grote belangstelling tegemoet te zien'. ,,Als daaruit blijkt dat we een extra verdiepingsslag moeten maken, dan doen we dat."

FOTO BOVEN: De kastanjeboom nabij de Zwaanse Brug, al maanden onderwerp van gesprek. De Bomenstichting bereidt momenteel een bezwaarschrift voor. (Foto: Peter de Koning).