Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit bevestigt Stapel op Sint-vlaggen bij de entree van Sinterklaas' logeerplek. (Foto: Peter de Koning).
Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit bevestigt Stapel op Sint-vlaggen bij de entree van Sinterklaas' logeerplek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NIEUW EVENEMENT BOXTEL VOORUIT

Stapel op Sint klaar voor invasie van kinderen

MARC CLEUTJENS

,,Kasteel Stapelen lijkt eeuwen geleden al gebouwd om onderdak te bieden aan Sinterklaas." Overste Mart Lemmens van de paters assumptionisten is enthousiast over het evenement Stapel op Sint dat maandag 16 november van start gaat in de Boxtelse waterburcht. De komende weken worden pakweg tweeduizend kinderen verwacht die een bezoek gaan brengen aan het logeeradres van Sinterklaas.

Niet alleen Lemmens is enthousiast. Ook directeur Sjaak Beirnaert van de Assumptie-Stichting is blij met Stapel op Sint, waarmee Stapelen in het jaar waarin de paters assumptionisten honderd jaar in Boxtel verblijven weer op de kaart wordt gezet. ,,Na twee maanden feest in en om spiegeltent Bon Salon, zwaait nu de deur open voor alle kinderen."

De kasteelbewoners passen hun activiteiten de komende weken aan, zodat de zuidvleugel van Stapelen helemaal ingezet kan worden voor het evenement. Tussen de middag heerst er even stilte, zodat er tijd is voor rust en gebed. Ook in de avonduren is er geen bedrijvigheid in het kasteel. ,,Stapelen is een monument en de inrichting verdient een respectvolle behandeling", meent Beirnaert. ,,Maar met Boxtel Vooruit is Stapel op Sint in goede handen en verheugen we ons op een paar hele mooie weken."

BUSSEN VOL?

Voorzitter Wim Ketelaars van Boxtel Vooruit geeft met zijn team leiding aan een groep van ruim honderd vrijwilligers, inclusief een heleboel Pieten en vijf hulpsinten, die bij toerbeurt worden ingezet. ,,Onze voornaamste doelstelling is een Boxtels evenement neer te zetten voor de inwoners van deze gemeente", vertelt Ketelaars. ,,Het is niet de verwachting dat vanuit het hele land bussen naar Stapelen komen. Daarom is de schaal bescheiden en komt er slechts een klein servicepunt waar je koffie en een broodje kunt kopen."

Een rondgang door Stapelen leert dat Sinterklaas onbetwist een Boxtelse parel heeft uitgekozen om te overnachten. Opmerkelijk: één van de deuren in de slaapvertrekken van de goedheiligman heeft de vorm van een mijter. ,,En ook andere kamers zijn al helemaal af, alsof ze gemaakt zijn om Sinterklaas een logeerplek aan te bieden", glundert Ketelaars.

SCHIMMEL AAIEN

Kinderen die een bezoek brengen aan Stapel op Sint, zijn in de weekeinden van 21/22 november en 28/29 november welkom van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Ze worden rondgeleid door de postkamer, het naaiatelier, de slaapkamer en de werkkamer van Sinterklaas en kunnen daar de goedheiligman begroeten. Op de binnenplaats is een voorleeshoekje ingericht en kan schimmel Amerigo geaaid worden.

Doordeweeks gaan alle onderbouwklassen van de Boxtelse basisscholen naar Stapel op Sint en krijgen ze per groep een programma aangeboden. ,,Kinderen gaan pepernoten bakken, luisteren naar verhalen en krijgen natuurlijk een rondleiding", vertelt Ketelaars. ,,Het hoogtepunt wordt het bezoek aan de werkkamer van Sinterklaas. In de ridderzaal zal hij iedereen een handje geven. En daarna is er voor iedereen een traktatie."

Stapel op Sint is gratis toegankelijk. In park Stapelen wordt een grote fietsenstalling ingericht. Kasteel Stapelen wordt versierd met banieren en vlaggen. Meer weten? Kijk ook op www.stapelopsint.nl.