Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SINTERKLAAS DOLBLIJ MET LOGEERPLEK OP STAPELEN

'Elke dag een Boxtels worstenbroodje'

MARC CLEUTJENS

Sinterklaas is opgelucht. Met hulp van burgemeester Mark Buijs, de kinderen van het Sinterklaas Squad en natuurlijk een heleboel Pieten is deze week eindelijk een geschikt logeeradres gevonden. Nadat een aantal bekende Boxtelse plekken was bezocht, viel de keuze op kasteel Stapelen. En dat was gelet op de naam van het nieuwe evenement Stapel op Sint voor velen geen hele grote verrassing...

Onderweg naar Nederland lukte het deze week om Sinterklaas telefonisch te spreken over zijn komst naar Boxtel en natuurlijk die nieuwe slaapplaats dicht bij de Dommel.

Hoe blij bent u met kasteel Stapelen als logeeradres?

,,Het is hartstikke fijn om te weten waar ik na mijn aankomst in Boxtel kan verblijven. Ik heb wel eens in het gemeentehuis aan de Markt overnacht, maar dat was niet zo'n pretje. Nu slaap ik straks elke nacht in een echt kasteel en dat is fijn. Na de drukke intocht in Boxtel hoef ik niet meer terug naar het kasteel dat je kent van het Sinterklaasjournaal, maar blijf ik gewoon lekker op Stapelen. Heerlijk!"

Was het moeilijk om voor kasteel Stapelen te kiezen?

,,Nou, best wel eigenlijk. Er is door mijn Pieten flink wat afgezocht en we hebben een heleboel mooie plekjes in Boxtel gezien. Gelukkig hebben we hulp gekregen van een paar kinderen en hebben we kasteel Stapelen goedgekeurd. Dat is natuurlijk niet zo gek. Als je het kasteel één keer hebt gezien, weet je dat het past bij mijn statuur. Er is een mooie grote slaapkamer, in de ridderzaal richt ik mijn werkkamer in en natuurlijk komt er een grote postkamer waar de Pieten alle brieven van kinderen verwerken. Boven is ook een naaiatelier en pakken we cadeautjes in."

Welke eisen stelt u aan uw logeeradres?

,,Het belangrijkste is dat ik goed kan uitrusten in het kasteel. De drie weken die ik in Nederland verblijf, zijn altijd erg druk en dan is het fijn om een plekje te hebben om even bij te komen. De paters assumptionisten van Stapelen doen 's middags vaak een dutje, dus ik denk dat ik hun voorbeeld maar volg. Op dat tijdstip is er dus ook geen tijd om kinderen te ontvangen die op bezoek willen komen bij Stapel op Sint. Ook 's avonds zal het rustig zijn en gaat de poort op slot. O ja, voor ik het vergeet: ik verheug me nu al op een Brabants of misschien wel Boxtels worstenbroodje. Denk je dat ik er elke dag eentje kan krijgen bij de lunch? Verder is het belangrijk dat mijn schimmel Amerigo goed verzorgd wordt."

Wat kunnen kinderen verwachten die bij u op bezoek komen?

,,Doordeweeks ben ik op Stapelen om alle peuters en kleuters te ontvangen in mijn werkkamer. In de weekeinden zijn ook andere kinderen met hun papa's en mama's, opa's en oma's welkom om te komen kijken. Mijn Pieten laten alle vertrekken zien, zelfs waar ik slaap. En in de werkkamer zal ik de kinderen iets vertellen over mijn werk en verrassen met een cadeautje. Iedereen die Stapel op Sint bezoekt, gaat immers zelf pepernoten bakken. Mag jij raden wat ze aan het einde van de rondleiding mee naar huis krijgen."

Hoe ziet uw agenda de komende weken eruit?

,,Druk, druk, druk. Natuurlijk ontvangen we misschien wel tweeduizend kinderen op Stapelen. Daar zijn we met z'n allen goed op voorbereid. De meeste pakjes zijn al ingepakt en wie goed speurt, vindt misschien wel zijn cadeautje op de grote stapel. Daarnaast ga ik natuurlijk bij alle scholen in Boxtel op bezoek, ook bij de Sint-Petrusschool waar ik al jaren kom. Misschien ga ik dan wel te voet. Stapelen ligt om de hoek, dus een korte wandeling door het prachtige park van de paters en over die historische Burgakker zal me goed doen."

Dit interview kwam mede tot stand dankzij Fons van Asten.

FOTO BOVEN: Meteen toen bekend werd dat Sinterklaas wil gaan logeren in kasteel Stapelen, is in de zuidvleugel een begin gemaakt met de inrichting van enkele chique vertrekken. Kinderen die Stapel op Sint bezoeken, mogen binnen een kijkje nemen. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding