Impressie van de start van Samenloop voor Hoop in Liempde. De deelnemers hebben ruim 161.000 euro bij elkaar gewandeld. (Foto: Peter de Koning).
Impressie van de start van Samenloop voor Hoop in Liempde. De deelnemers hebben ruim 161.000 euro bij elkaar gewandeld. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

AFSLUITING SAMENLOOP VOOR HOOP

'Indrukwekkend bedrag, maar nu geen kippenvel'

MARC CLEUTJENS

Of Esmiralda van Vechel nog vaak aan de Samenloop voor Hoop voor KWF Kankerbestrijding terugdenkt? Natuurlijk doet ze dat! Sinds ze onlangs weer met de ziekte geconfronteerd is, gaat er geen dag voorbij of de herinneringen aan die onvergetelijke 24 uren in september komen terug. ,,Telkens als ik dit bord zie, weet ik weer waarom deze actie zo hard nodig was."

Met een heleboel plaatsgenoten trok Esmiralda de kar van de Samenloop voor Hoop. En met z'n allen waren ze er gistermiddag weer toen nog eenmaal de trom geroerd moest worden over dat prachtige evenement dat het kleine Liempde zo groot heeft gemaakt. Waar KWF Kankerbestrijding beweerde dat de organisatie van zo'n evenement minstens anderhalf jaar duurt, deden ze dat in Liempde in zes maanden. Gewoon, omdat het kan én omdat het moet. ,,De herinneringen aan die twee dagen komen wel terug ja", glundert Harrie Raaimakers, die de logistiek rondom de Samenloop voor Hoop met militaire precisie voorbereidde.

Penningmeester Len van Houtum had de regie over de zeven geldtellers die op 12 en 13 september in het voormalig raadhuis aan het werk waren. ,,Met zeven man waren we", weet hij nog. ,,En we hadden iemand die belangeloos een gepantserd voertuig ter beschikking had gesteld, zodat we regelmatig naar de Rabobank in Boxtel konden rijden om geld in sealbags af te storten. Veiligheid voor alles, dus tijdig weg met al die contanten. Je moet er toch niet aan denken dat er iets gebeurt!"

Ton van Alphen van café De Durpsherberg was nauw betrokken bij de horeca-activiteiten rond de Samenloop voor Hoop. ,,Ik moet bekennen dat ik vandaag niet zoveel kippenvel heb als toen", zegt Ton. ,,Natuurlijk, het is geweldig dat dit eindbedrag op het bord staat en dat we nog eens elf mille extra hebben opgehaald. Maar och och, dat moment op het podium, toen die cijfers van dat bedrag één voor één in beeld kwamen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt."

Nu alle centen zijn geteld en Samenloop voor Hoop tot het verleden behoort, resteert de herinnering aan een evenement dat heel veel heeft bijgedragen aan het werk van KWF Kankerbestrijding. KWF gaat ermee aan de slag en zet er de schouders onder, zoals ook Esmiralda dat deed. En met haar Harrie, Len en Ton. En Michaèl Michiels, Louis van de Wiel, Josephine Bekkers, Lian van Oorschot, Melianne Thijs, Ingrid van den Akker, Carin Hooijman, Margo Brands, Rezie van de Sande en al die anderen die gisteren niet aanwezig konden zijn bij de onthulling van dat magische getal: 161.020...