Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

enquête onder 248 huishoudens in Boxtel-Oost

Ouderen in Regie weer stap verder

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Verschillende senioren die in Boxtel-Oost wonen, kunnen de komende dagen bezoek verwachten. Leden van de werkgroep Zorg en Onderlinge Dienstverlening, onderdeel van de stichting Ouderen in Regie, doen met behulp van een enquête onderzoek naar de behoeftes van ouderen op het gebied van wonen, zorg en dienstverlening.

Het onderzoek wordt gehouden op 248 adressen in de straten, gelegen tussen de Hobbendonkseweg, Robert Schumanlaan en Europalaan. ,,We bellen bij iedereen aan en overhandigen de enquête en de begeleidende brief persoonlijk aan de mensen", licht Ad van den Brand toe. Tijdens de Boxtel Oost Dag werd al een passantenonderzoek verricht.

Van den Brand staat aan het roer van Ouderen in Regie, het burgerinitiatief dat op maandag 30 november officieel een stichting wordt. ,,Waar de meeste organisaties staan te springen om een voltallig bestuur, hadden wij te veel mensen", grinnikt Van den Brand. ,,Dat heeft ons doen besluiten vier mensen tot permanente adviseurs te benoemen." Naast Van den Brand als voorzitter bestaat de rest van het bestuur uit Tineke Wijers-Bettonvil (penningmeester), Chris d'Havé (secretaris), Peter van Steenderen (lid) en Cor Hogenboom (lid).

zeggenschap

Ouderen in Regie bestaat inmiddels uit een aantal werkgroepen. Zo bekijkt een aantal mensen de mogelijkheden voor kleinschalige wooninitiatieven in Boxtel en doet een club onderzoek naar de behoefte aan nieuwe vormen van zorg en (onderlinge) dienstverlening. Laatstgenoemde werkgroep bestaat naast Van den Brand uit Annemie Hogenboom, Lia van Dongen, Henny de Haan, Wieke Doevendans en Ans van den Brand. ,,Uitgangspunt is dat we mensen willen helpen meer invloed en zeggenschap te krijgen over de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Dat kan bijvoorbeeld door middel van een zorgcoöperatie", legt Van den Brand uit. ,,Natuurlijk gebeurt er al veel op het gebied van dienstverlening", voegt De Haan toe. ,,Dat kunnen kleine dingen zijn, bijvoorbeeld een fietsband oppompen voor een ander. Toch denk ik dat mensen makkelijker om hulp vragen als je dienstverlening professioneel organiseert, bijvoorbeeld door middel van een contactpunt."

De werkgroep is benieuwd naar de enquêteresultaten. ,,We willen mensen vooral duidelijk maken dat ze de eigen regie kunnen voeren over hun toekomst en samen met anderen hierin een slag kunnen slaan", legt de groep uit. ,,Op een gegeven moment kom je op een punt in je leven dat je zorg nodig hebt. Je kunt dan maar beter op tijd zijn", zegt De Haan. ,,Ik merk in mijn omgeving dat er veel onzekerheid is onder ouderen", voegt Van Dongen toe. ,,Natuurlijk komen initiatieven niet zómaar van de grond", aldus Doevendans. ,,We moeten kijken waar de behoeftes liggen. Daarna kunnen we actie ondernemen. Als we er tijd voor nemen en energie in steken, kan het tot een succes leiden. Samen sta je sterker."

Van den Brand stelt dat er onder ouderen veel kennis en ervaring is. ,,Met positieve energie kan dit tot iets moois leiden. Mensen moeten begrijpen dat ze de baas kunnen zijn over hun eigen toekomst. Dat zie je op allerlei plekken in Nederland, bijvoorbeeld door middel van een zorgcoöperatie. Door informatie van andere organisaties in te winnen, hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden."

notarieel en financieel

Maandag 30 november ondertekenen de nieuwe bestuursleden van Ouderen in Regie in de raadzaal de notariële akte, waarmee de stichting officieel een feit is. Tijdens de openbare bijeenkomst wordt uitleg gegeven over de activiteiten van de stichting, de werkwijze en de planning voor de toekomst. Daarnaast verzorgt notaris Monique van 't Hooft uitleg over relevante notariële zaken voor ouderen. Van den Brand: ,,Ik kan me voorstellen dat veel ouderen zich afvragen hoe het in zijn werk gaat als ze ergens anders willen gaan wonen en wat de gevolgen zijn." Daarnaast zullen deskundigen van de Rabobank uitleg geven over financiële en fiscale zaken. Ouderen in Regie vraagt mensen die naar de avond willen komen, hun notariële en financiële vragen alvast op papier te zetten en te e-mailen naar Ad van den Brand, e-mailadres: advandenbrand@hotmail.com.

FOTO BOVEN: De werkgroep Zorg en Onderlinge Dienstverlening. Bovenste rij: Ans en Ad van den Brand en Annemie Hogenboom. Onderste rij: Lia van Dongen Henny de Haan en Wieke Doevendans.