VEEL ANIMO VOOR BIJEENKOMSTEN KBO IN 'DE ROTS'

'Info via websites is niet toereikend'

Er was afgelopen week veel animo voor de informatiebijeenkomsten die de KBO hield over wonen en zorg. ,,We zijn erg tevreden over de opkomst. De mensen luisteren ademloos naar wat er verteld wordt", vertelt voorzitter Betsie van der Sloot van de ouderenbond. Vandaag ging het in gemeenschapshuis De Rots over dementie, maandag 16 november wordt voorlichting gegeven over onder meer nalatenschappen en uitvaarten. Donderdag 19 november wordt gesproken met de gemeenteraad.

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft voor haar leden komende week de onderstaande activiteiten op het programma staan.

MAANDAG 16 NOVEMBER

14.00 informatiemiddag 'Verantwoord maatschappelijke keuzes maken' in De Rots.

14.30 koersbal in Orion.

DINSDAG 17 NOVEMBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Walnoot.

DONDERDAG 19 NOVEMBER

13.30 bridge in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

14.00-14.30 kaartverkoop sinterklaasvieringen in Simeonshof, De Rots, De Walnoot en Orion.

19.30 informatieavond 'Senioren tellen ook mee' met de raadsfracties in het gemeentehuis.

VRIJDAG 20 NOVEMBER

13.30 kaarten in De Walnoot.

Vorige week vertelden twee beleidsmedewerkers van KBO Brabant over het levensloopbestendig en veilig maken van huizen.

Maandag stond in het teken van zorg. Daarbij kwamen thuiszorg, medicijngebruik en fysiotherapie aan bod door sprekers van thuiszorgaanbieders van Zorggroep Elde, Vivent en Standby. Vanmiddag, donderdag 12 november werd over dementie gesproken en ook tijdens een tweede bijeenkomst die om 19.30 uur begint, staat dit onderwerp op de agenda. Maandag 16 november wordt aandacht besteed aan het maken van verantwoorde maatschappelijke keuzes. Daarbij gaat het onder meer over geloof, nalatenschappen en het regelen van een uitvaart.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Behalve de ontmoeting met de gemeenteraad: die is donderdagavond 19 november in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoorstraat. Elke politieke partij krijgt zeven minuten om te vertellen wat zij vinden dat er in deze gemeente voor ouderen moet gebeuren en wat er al is gerealiseerd. En ook wil de KBO horen waar ze in de toekomst op kan rekenen en of dat toetsbaar is.

AANDACHTIG LUISTEREN

Ook voor ouderen geldt dat de wereld om hen heen volop aan verandering onderhevig is. En ook senioren zélf veranderen. Wat zij op hun pad zoal tegenkomen, wordt uit de doeken gedaan tijdens diverse bijeenkomsten die de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel en Liempde gezamenlijk organiseren in november.

Sinds 1 januari is de zorg in Nederland anders georganiseerd. De samenwerkende KBO-afdelingen van Boxtel en Liempde willen met deze informatiebijeenkomsten mensen wegwijs maken in de veranderde regelgeving. ,,Steevast krijgen de mensen te horen dat ze de informatie op internet kunnen vinden, maar daar komt het lang niet altijd van. Dat is deze week wel gebleken. De bezoekers luisteren zeer geïnteresseerd naar wat er verteld wordt. En zij tonen zich blij dat zij weer wat wijzer zijn geworden", aldus voorzitter Van der Sloot. ,,De KBO is er tenslotte om 50-plussers ondersteuning te bieden en op weg te helpen bij vragen en problemen." Onder de titel 'Senioren op weg naar 2016' worden de informatiebijeenkomsten verdeeld over vier thema's: wonen, zorg, maatschappij en ontspanning.

De serie informatiebijeenkomsten wordt maandag 23 november afgesloten met een feestmiddag die uitsluitend toegankelijk is voor KBO-leden; de overige bijeenkomsten zijn ook niet-KBO'ers welkom. De middagbijeenkomsten beginnen om 14.00 uur; het avondprogramma om 19.30 uur. Steeds is de zaal een halfuur voor aanvang geopend.

De gemeente Boxtel telt veertienduizend inwoners van vijftig jaar en ouder; die zijn lang niet allemaal aangesloten bij de KBO. De Boxtelse afdeling telt tweeduizend leden, die in Liempde vijfhonderd.


Hobby- en creamarkt

Uiteenlopende creatieve werkstukken worden zondag 15 november tussen 11.00 en 17.00 uur getoond én verkocht tijdens een hobby- en creamarkt in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat. Ook is er informatie over deelname aan workshops. De toegang is gratis.