Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

uitzendingen te zien via ziggokanaal 48

Lokale Omroep Haaren zet stap naar digitale tv

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Al voordat de Lokale Omroep Haaren (LOHA) in juni 2014 de zendmachtiging kreeg toegewezen, sprak het bestuur in de beleidsplannen al de wens uit voor een digitaal kanaal. ,,Die stap kost echter tijd én geld", laat voorzitter Annemarie van Alphen weten. ,,Ik ben dan ook erg trots dat het ons in één jaar tijd al gelukt is." De programma's van de lokale omroep zijn inmiddels te zien via het digitale kanaal 48 van Ziggo.

Het bestuur, bestaande uit Annemarie van Alphen, Victor van Brunschot en Christ Pijnenburg, geeft aan dat de stap logisch én noodzakelijk was. ,,In deze tijd is digitale televisie de norm, een analoog kanaal past niet meer bij de wensen van mensen", legt Van Alphen uit. Er moesten behoorlijk wat voorbereidingen getroffen worden. ,,Voordat een uitzending mogelijk is, moeten allerlei stappen worden doorlopen: van de aanschaf van nieuwe apparatuur tot het maken van digitale proefuitzendingen. We hebben bijna geen zomervakantie gehad", grinnikt Pijnenburg. ,,Je moet alles uitzoeken, maar gelukkig kregen we hulp van anderen."

Inmiddels heeft de omroep nieuwe apparatuur aangeschaft, zoals camera's en een computer. ,,Door de voorbije jaren zuinig om te gaan met onze middelen en steun van inwoners, adverteerders en de gemeente hebben we het voor elkaar gekregen en werd de overstap nu al mogelijk", legt Van Alphen uit.

programma's

Mensen in de regio Oss, Heusden en Best die een Ziggo-aansluiting hebben, kunnen de televisie afstemmen op LOHA. ,,Een kijkerspotentieel van 500.000 mensen, dat klinkt best goed hè", lacht Christien van Schijndel, interim-voorzitter van het programmabeleidbepalend orgaan (pbo) van de omroep. Met leden van dit orgaan heeft het bestuur regelmatig vergaderingen over de programma-inhoud en wordt verantwoording afgelegd. Van Alphen: ,,Dat zijn telkens vruchtbare vergaderingen met een gemêleerd gezelschap."

De Lokale Omroep Haaren is 7 dagen per week, 24 uur per week te bekijken. Naast opnames in de dorpen van de gemeente Haaren, verzorgen de vrijwilligers ook 'LOHACTUEEL', een programma met een mix van de meest recente opnames die dagelijks geactualiseerd worden. Daarnaast wordt dagelijks Tekst-TV uitgezonden, waar mensen op de hoogte worden gehouden van nieuws en activiteiten uit Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel. Via www.loha.tv is het mogelijk om gemiste programma's terug te kijken.

Nu de 'digitale klus' geklaard is, richt het bestuur zich op de programma's. ,,Er is genoeg te zien op onze omroep, maar we proberen natuurlijk nóg beter te worden", aldus Pijnenburg. Zo is iedereen die interesse heeft om opnames te maken van gebeurtenissen en evenementen in de gemeente Haaren, van harte welkom bij de omroep. Van Alphen: ,,We kunnen natuurlijk bij alles hulp bieden, zoals het filmen en monteren. Ook is het mogelijk om gebeurtenissen bij je eigen vereniging op deze manier 'in the picture' te zetten." LOHA is altijd op zoek naar extra vrijwilligers, met name in de dorpen Helvoirt en Biezenmortel. Meer informatie: www.loha.tv. Hieronder een overzicht van de uitzendingen.

DAGSCHEMA

Tekst-TV        00.00

Lohactueel        10.00

Avondprogr. (herh)        11.00

Tekst-TV        14.00

Lohactueel        18.00

Weekschema        19.00

Lohactueel        23.00

WEEKSCHEMA

Maandag: uitzending special        19.00

Dinsdag: gemeente-info of special        19.00

Woensdag: 4-Dorpenuitzending        19.00

Donderdag: Biezenmortel en Helvoirt        19.00

Vrijdag: Haaren        19.00

Zaterdag: 4-Dorpenuitzending        19.00

Zondag: Esch        19.00


koor gimmese smart viert LUSTRUM

Liedjesfestival: tien jaar meezingen in Gemonde

Al in het eerste jaar dat smartlappenkoor Gimmese Smart werd opgericht, vond in zaal De Schuif aan de Dorpstraat in Gemonde een liedjesfestival plaats. Vrijdag 20 en zaterdag 21 november vindt de tiende editie van het evenement plaats. Voor beide dagen zijn nog kaarten verkrijgbaar.

Riet van den Berg en Toos de Punder - beide onlangs overleden - vroegen zich in 2005 af waarom Gemonde geen smartlappenkoor had, een jaar later was Gimmese Smart een feit. ,,Meteen in het eerste jaar vond het eerste liedjesfestival plaats, waardoor dit jaar alweer de tiende editie is", vertelt Mieke Moonemans, penningmeester van Gimmese Smart. ,,Jaarlijks is dit evenement verbonden aan een thema. Met name 'Recht uit je hart' vond ik mooi. Dit thema past bij de manier waarop we zingen: recht uit ons hart."

Gimmese Smart telt momenteel 56 leden, in de leeftijd van 55 tot 80 jaar. Zij wonen in Gemonde, maar ook in Boxtel, Sint-Michielsgestel en Den Dungen, en komen wekelijks bij elkaar om te repeteren in De Schuif, de zaal waar ook het liedjesfestival plaatsvindt. ,,Iedere editie wordt telkens weer uitgebreid met iets nieuws. Zo zal dit jaar een aantal leden een solo zingen." Het thema van dit jaar is 'Gimmese Smart gaat met heel veel zin het tiende

concertjaar in'. ,,Mensen kunnen een leuk en gevarieerd programma verwachten. Voor de pauze brengen we liederen ten gehore die we afgelopen jaar geleerd hebben", legt Moonemans uit. ,,En na de pauze komen we met allerlei meezingliedjes."

korenfestival

Naast het liedjesfestival treedt het koor regelmatig op in verzorgingstehuizen en op markten. Moonemans: ,,Ons eigen optreden in De Schuif is telkens weer een hoogtepunt. Daarnaast hebben we plannen om volgend jaar in mei of juni iets nieuws organiseren in Gemonde: een korenfestival."

Het liedjesfestival gaat vrijdag 20 en zaterdag 21 november om 20.00 uur van start. Zaal De Schuif is een uur eerder geopend. Kaarten kosten vier euro per stuk, inclusief verrassing en loterijlot, en zijn verkrijgbaar bij zaal De Schuif, ijzerwarenzaak Willy Schellekens en benzinepomp Schellekens, alle drie gelegen aan de Dorpstraat in Gemonde. Meer informatie: www.gimmese-smart.nl.

FOTO ONDER: Het liedjesfestival van Gimmese Smart, een begrip in Gemonde. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding