Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

MUZIEK, DANS EN THEATER IN VOORMALIGE KOELCELLEN

Podium4All trekt publiek naar Liempde

MARGO BARTELDS

Verbazing en volop waardering voor het thuishonk van stichting Podium4All, waar zaterdag de deuren wijd open stonden. De voormalige koelcellen aan de achterzijde van een bedrijfspand aan de Bergstraat in Liempde hebben een ware metamorfose ondergaan en bieden nu ruimte aan muziek- en dansonderwijs dat gegeven wordt door zelfstandige docenten die via Podium4All aan het werk zijn of zullen gaan.

Podium 4All is opgericht om het muziek-, dans- en cultuuronderwijs in Boxtel te verzorgen nadat MIK Kunsteducatie eerder dit jaar failliet ging. De initiatiefnemers, Jeroen Pennings, Kees Berkelmans en Michel Bergman, willen vooral dicht bij de leerlingen staan en open staan voor iedereen. Podium4All creëert en faciliteert ruimtes en mogelijkheden voor zelfstandige docenten om het cultuuronderwijs in de breedte in Boxtel mogelijk te maken. ,,Door samen cultureel te ondernemen gaan we dit realiseren", sprak initiatiefnemer Berkelmans bij de opening. ,,We willen de leerlingen vooral liefde en passie voor muziek, dans en theater brengen. In brede school Wilgenbroek zijn al lessen gestart, maar er was ook behoefte aan een eigen thuishonk."

Bestuurslid Bergman toonde zich trots op het bereikte resultaat. ,,Er is onnoemlijk veel tijd in gaan zitten, maar alles is met liefde en vooral met veel plezier gedaan. We hebben er vertrouwen in dat we echt iets goeds kunnen bieden, waarbij elke leerling kansen krijgt om kennis te maken met muziek, dans en cultuur", meent Bergman. ,,We staan zeker ook open voor nieuwe ideeën. Muziek en dans voor mensen met dementie bijvoorbeeld."

BEDRIJFSPAND

Het gebouw van Podium4All aan de Bergstraat oogt aan de buitenkant als een bedrijfspand, maar wie via de ingang aan de achterkant eenmaal binnen is, betreedt verrassende en prettig ingerichte ruimtes voor diverse dans- en muzieklessen. Een goed geïsoleerde voormalige koelcel biedt nu als studio onder meer ruimte aan de Modern Classic Music School van Jeroen en Charlotte Pennings.

Leerlingen van het muzikale stel lieten zaterdag aan de bezoekers horen dat ze plezier hebben in zingen en musiceren. Farah Mengani (10) heeft ruim een jaar zangles bij Charlotte. Wat nerveus beginnend maar daarna overtuigend én met plezier bracht Farah een moderne, Engelstalige song ten gehore. Daarna improviseerde ze met zangleerlingen Jenthe Herbers (15) en Julia Kroonen (14), begeleidt door leerlingen van bandcoach Jean Louis Fournier, tot enthousiasme van de bezoekers nog wat songs.

Jenthe's vader keek zijn ogen uit in de verschillende ruimtes. ,,Dit is echt een verrijking; onvoorstelbaar wat ze van dit gebouw hebben weten te maken", zegt hij in de 'Inspirationroom' waar een vleugel klaar staat voor gebruik.

VISIE

Singer-songwriter Dennis Wels en danslerares Lotte Timmermans verzorgden workshops waaraan jongeren enthousiast meededen. Lotte biedt danslessen aan in diverse stijlen voor verschillende leeftijden; zelfs kleuters zijn welkom. Ook mensen met een beperking kunnen bij haar terecht. Meerdere leerlingen meldden zich zaterdag al aan waardoor de lessen waarschijnlijk snel kunnen starten.

Wethouder Marusjka Lestrade was zaterdag een van de gasten bij Podium4All en toonde zich onder de indruk van het gerenoveerde gebouw. ,,Podium4All past helemaal in onze visie én vindt aansluiting bij de brede scholen. De voorziening is laagdrempelig, innovatief én gaat over passie."

FOTO ONDER: Tijdens de open dag van Podium4All trad een groot aantal muzikanten op in het voormalige bedrijf aan de Bergstraat in Liempde. (Foto's: Albert Stolwijk).

Julia Kroonen verzorgt een optreden tijdens de open dag van Podium4All.