Een archieffoto van Willy van Weert, gemaakt enkele weken voor vertrek naar Jereze de la Frontera in Spanje. De Boxtelaar schreef een reisdagboek over zijn bijzondere fietstrip. (Foto: Piet van Oers).
Een archieffoto van Willy van Weert, gemaakt enkele weken voor vertrek naar Jereze de la Frontera in Spanje. De Boxtelaar schreef een reisdagboek over zijn bijzondere fietstrip. (Foto: Piet van Oers). Foto: Marc Cleutjens

REISDAGBOEK WILLY VAN WEERT DIGITAAL

Fietsfanaat beschrijft snikhete reis naar Spanje

MARC CLEUTJENS

'Onderweg ben ik een wandelaar tegengekomen die naar Santiago de Compostela ging. Wat ging die man snel! Zó snel dat hij mij tijdens weer een beklimming gewoon voorbij kwam. Nadien zat hij ergens langs de weg en heb ik een praatje gemaakt.'

Het reisdagboek van Willy van Weert (70) leest nog steeds als een trein. Iets meer dan twintig jaar geleden stapte de Boxtelse fietser op zijn Giant Trooper, op weg naar Jerez de la Frontera in Zuid-Spanje, een afstand bijna drieduizend fietskilometers. Onlangs heeft Van Weert zijn boek dat '6 Weken' heet en destijds in een beperkte oplage verscheen digitaal gepubliceerd. Bovendien moet binnenkort een Spaanse vertaling verschijnen. ,,Het is de mooiste vakantie die ook heb beleefd."

Terwijl Van Weert verhalen vertelt over zijn zes weken durende fietsreis naar Zuid-Spanje, herbeleefd hij de monstertocht opnieuw. Beelden van dorpjes op het Franse platteland, smalle wegen in de Pyreneeën en een allesverzengende hitte in het Spaanse binnenland passeren de revue. ,,Het idee voor de fietsreis werd geboren omdat mijn toenmalige schoonfamilie in Jerez de la Frontera woonde", vertelt Van Weert. ,,Na een grondige voorbereiding ben ik op pad gegaan. Niet voordat ik volop getraind had en ik een hartonderzoek had laten doen." Lachend: ,,Mijn huisarts Peter van der Ven sponsorde me door een gratis cardiogram aan te bieden."

Na elke etappe nam Van Weert zijn notitieboekje in de hand en schreef hij zijn belevenissen op. De route naar Jerez de la Frontera had hij uitgestippeld op een grote papieren wegenkaart. ,,De TomTom bestond toen nog niet, dus ik moest afgaan op de wegenkaart. Onderweg heb ik ook veel de weg gevraagd. Omslachtig misschien, maar wel dé manier om met veel mensen in contact te komen." De Boxtelaar doorkruiste zelfs Parijs; de route door de hectische binnenstad voerde van Gare du Nord naar Gare de Montparnasse. ,,Een stukje van amper zes kilometer, maar ik heb er misschien wel anderhalf uur over gedaan."

ZERE BILLEN

Van Weert werkte in 1995 in het magazijn van de WSD en kreeg de kans om vrije dagen te sparen om de zes weken durende fietsvakantie te kunnen maken. Uiteindelijk werd de vertrekdatum bepaald op 19 juni van dat jaar. ,,Eigenlijk te laat", blikt de fietser nu terug. ,,Als je pas half juni naar Spanje gaat, is het daar eigenlijk veel te heet. Om die reden ben ik drie keer flink verbrand en heb ik de laatste honderden kilometers per trein af moeten leggen. Het was onverantwoord om dagenlang in die snikhete zon te fietsen."

Waar Van Weert geen last had van lekke banden, ontmoette hij wel de nodige lichamelijke tegenslag. ,,Ik was goed getraind, maar besloot kort voor vertrek een nieuwe fiets te kopen. Weet je wat ik vergat? Mijn vertrouwde zadel erop te monteren. Al in Noord-Frankrijk had in ongelofelijke zadelpijn door dat nieuwe zadel en heb ik mijn zere billen door een arts moeten laten behandelen. Ik ben zelfs door een ambulance opgehaald op de camping en kon vijf dagen niet fietsen..."

GEEN MOBIELTJE

De contacten met het thuisfront onderhield Van Weert via telefooncellen die hij onderweg in dorpjes tegenkwam. ,,Tja, mobieltjes bestonden toen niet. Dus foto's maken deed ik onderweg met een fotocamera. En voor het geval dat die stuk zou gaan, had ik een reserve-exemplaar bij me. Al met al extra kilo's die vooral de tochten door de bergen heel zwaar maakten. Ik had namelijk ook nog een tentje bij me en veel te veel kleren. Onderweg heb ik regelmatig iets weggegooid om bagage te lozen. Vooral de Pyreneeën oversteken was een crime, ik heb heel wat stukken moeten lopen."

Vooral de vele contacten en de indrukwekkende natuurlandschappen zijn de Boxtelaar bijgebleven. ,,Als ik terugdenk aan die fietsreis, kan ik alleen maar zeggen dat ik blij ben dat ik toen op pad ben gegaan. Ik heb zoveel mensen ontmoet, in Franse dorpjes en op de wegen in Spanje. Pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela. Allemaal mensen met een prachtig verhaal waarmee ik soms urenlang tot diep in de nacht heb zitten kletsen."

Na een verblijf in Jerez de la Frontera aanvaardde Van Weert de terugreis. Niet op de Giant Trooper waarop hij nog steeds zijn rondjes fietst, maar met de bus. ,,Vanaf Algeciras, een van de meest zuidelijke steden in Spanje. In 42 uur non-stop naar huis." De Boxtelaar puft als hij eraan terugdenkt. ,,Drieduizend kilometer fietsen vond ik leuker."

Het reisdagboek van Willy van Weert heet '6 Weken' en kan gelezen worden op de website www.polkahome.nl/wjvanweert. Het digitale boek bevat de oorspronkelijke teksten en foto's die de fietser destijds gebruikte voor de in beperkte oplage verschenen uitgave.


Hazes Junior in
mega-skihut op
Boxtelse Markt

Uitbater Mark van de Moosdijk van café Markzicht slaat de handen ineen met zijn collega William van Dinther van 't Hart van Boxtel en De Nozem. Het tweetal houdt een spetterend kerstfair, waarvoor op de Markt op 12 en 13 december een mega-skihut verrijst. André Hazes junior vormt de hoofdact.

Op zaterdag 12 december is de skihut van 18.00 tot 00.00 uur een mobiel feestcafé waarin diverse artiesten, waar onder Hazes junior, optreden. Zondag 13 december wordt kerstfair gehouden, waarbij de skihut dient als toneel voor een proeverij. Bezoek aan de kerstfair is gratis; zaterdagavond wordt entree geheven. De toegangskaarten gaan vanaf vandaag voor 12,50 euro in de voorverkoop; wie op de avond zelf aan de deur een entreebewijs koopt, betaalt 15 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar in Markzicht, De Nozem en 't Hart van Boxtel.