Daniëlle van Berkom en Wouter Hardy in Berlijn. (Foto's: Pieter Heijboer).
Daniëlle van Berkom en Wouter Hardy in Berlijn. (Foto's: Pieter Heijboer). Foto: Pieter Heijboer

BERLIJN SMULT VAN BOXTELSE STRANGERS

Wouter en Daniëlle met Kovacs in het Kesselhaus

PIETER HEIJBOER

Oud-stagiair Pieter Heijboer van Brabants Centrum werkt momenteel in Berlijn bij het mediaplatform Duitslandnieuws. Maandagavond bezocht hij het optreden van de Nederlandse band Kovacs in het Kesselhaus. Daniëlle van Berkom en Wouter Hardy uit Boxtel maken deel uit van begeleidingsband The Strangers.

Kovacs toert met enige regelmaat door Duitsland en streek dinsdag neer in Hamburg. Een dag eerder stond de groep rond de Eindhovense zangeres Sharon Kovacs in een voormalige bierbrouwerij in de hoofdstad van Duitsland. Het is deze plek waar Van Berkom en Hardy het publiek inpakken met hun spel op viool, accordeon en toetsen. Er wonen duizenden Nederlanders in Berlijn, maar het is allesbehalve een Nederlands feestje. Er klinkt voornamelijk Duits, maar internationaal als Berlijn is, wordt er ook veel Engels gesproken. De band is populair in Duitsland. Na Amsterdam en Istanboel is ze via Spotify heeft meest beluisterd in Berlijn en Hamburg.

Het Kesselhaus staat op het terrein van de Kulturbrauerei waar tot begin jaren negentig van de vorige eeuw bier werd gebrouwen. Nu is het een concertzaal in Berlijnse stijl: minimale aankleding, kale muren en de standaard maat van een biertje is er een halve liter. De eerste noten zijn voor Van Berkom en haar collega Maaike Peterse op cello. Na de eerste strijk over de elektrische viool wordt de Boxtelse toegejuicht. Ze zingt sommige stukken mee met de altijd excentrieke bandleidster Sharon Kovacs. De Eindhovense komt soms bijna kinderlijk over. Ze struikelt over woorden en bekent dat ze niet altijd even goed weet wat ze moet meedelen. De aanwezigen maakt het niet uit. Ze lachen, klappen en fluiten na iedere slotnoot of gesproken intermezzo.

TANGO

Wouter Hardy is de muzikale duizendpoot van de avond. Hij bespeelt de toetsen, accordeon, trompet en neemt ook nog de percussie voor zijn rekening. Voor zijn accordeonbijdrage tijdens de tango 'Strange (I've seen that face before)', bekend van Grace Jones, neemt hij samen met gitarist Ruud de Groot plaats aan een welhaast kitscherig tafeltje op het podium. In vervoering sluit hij met een schuin hoofd een enkel ogenblik de ogen.

Afsluiter van het debuutalbum van Kovacs is ook de zwanenzang van het concert. Er wordt besloten met een gezamenlijke buiging. De muzikanten glimlachen alle zeven van oor tot oor. De Nederlandse muzikanten worden gewaardeerd in de Duitse hoofdstad.

Komend weekend volgen shows in Aalen en München, dinsdag wordt Essen veroverd...

Afbeelding