Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

• DORPSQUIZ VERBINDT INWONERS • 55 TEAMS SPELEN VOOR LOKAAL GOED DOEL

Bokselse Kwis: vijf uur blokken op héél veel vragen

De Bokselse Kwis heeft zaterdagavond bijna duizend inwoners van Boxtel op de been gebracht. De 55 teams die gemiddeld uit zo'n vijftien spelers bestonden, moesten vanuit hun hoofdkwartier ruim honderd quizvragen beantwoorden. Bovendien kregen ze tal van mysterieuze missies voorgeschoteld, variërend van 25 meter skiën op houten latten tot het raden van drie 'verdraaide' popliedjes.

,,Wat een rotvragen!" Jens van den Biggelaar moppert als hij het zoveelste over de Markt fietst, op zoek naar een badeendje dat in een van de etalages van een centrumwinkel is verstopt. Met veel anderen speurt hij langdurig naar het symbool van de Bokselse Kwis, dat te vinden was in de etalage van Foundation Bekkers aan de Rechterstraat.

Het was hard werken voor alle 55 teams die een kleine honderdvijftig vragen en opdrachten in een tijdsbestek van vijf uur moesten beantwoorden. Om klokslag zes uur ging de deur van restaurant En Garde! aan de Markt open en stroomden de vertegenwoordigers om de beurt binnen. Mieke Schalkx zat toen al ruim een uur voor de deur. ,,Vorig jaar kreeg ik van mijn team kritiek dat ik te laat was waardoor we tijd hebben verloren. Nu laten we niets aan het toeval over en wil ik de eerste zijn."

Even na vijf uur sloten quizzers van andere teams zich bij Mieke aan. Kort voor zes uur stond er een lange rij wachtenden voor En Garde! Het leverde hilarische berichten op sociale media op. Zo werd gegrapt dat uitbaatster Mireille Kemna gratis diners weggaf. Na acht minuten waren alle teams van een tasje voorzien met daarin een vragenboek, vijf ballonnen en een zakje 'geheime' thee en ging de quiz van start.

GOEDE DOELEN

Ook tijdens de tweede editie van de Bokselse Kwis speelden alle teams voor een lokaal goed doel. ,,Dat is de opzet van de quiz", vertelt Patricia van Amelsvoort, die de quiz met Saskia Maltha en Marc Cleutjens organiseerde. ,,Teams betalen inschrijfgeld en samen met donaties van sponsors kunnen we straks geldprijzen uitkeren aan de drie beste teams, die daarmee hun doel kunnen ondersteunen", vervolgt Saskia.

Terwijl de meeste teams in hun hoofdkwartier de tactiek bepaalden en de vragenboekjes verdeelden, werd in de raadzaal van het gemeentehuis een actualiteitenronde gehouden. Burgemeester Buijs legde de kandidaten twintig meerkeuzevragen voor over onder meer de wereldboom in Sparrenrijk, de prehistorische haaientand van De Groene Poort en het aantal deelnames van Koen de Kort aan de Tour de France.

,,Mag ik de wifi-code van het gemeentehuis?, vroeg Ronald Ruijssenaars toen hij namens zijn team plaatsnam in de raadzaal en een tablet installeerde. Anderen zaten met smartphone of laptop in de aanslag. ,,Helaas, alle hulpmiddelen moeten worden ingeleverd", sprak burgemeester streng. Hij droeg de 55 quizzers op hun telefoons en andere apparaten op de vloer te leggen.

Buijs gaf aan onder de indruk te zijn van de opkomst. ,,Het is prachtig dat de Bokselse Kwis zoveel mensen op de been brengt en verbindt. Het is een applausje waard voor de drie organisatoren, ze hebben hier vele maanden keihard aan gewerkt." Lachend: ,,Straks begint het échte werk: nakijken."

SKILATTEN

Op de Markt werd een uur later een skiwedstrijd op houten latten gehouden, waarbij alle teamcaptains en een assistent 25 meter over de keien moesten skiën om een zo snel mogelijke tijd te klokken. Het was een hilarisch en soms chaotisch onderdeel van de quiz dat veel bekijks trok. Niet gek als bedacht wordt dat gebruik werd gemaakt van kleine houten ski's, die beschikbaar waren gesteld door Faes Entertainment.

Dat gold ook voor het muzikale optreden van gitarist Marc van de Laar en zangeres Myrinke van Werkum, die in café D'n Hendrik drie liedjes vertolkten. Een welhaast onmogelijk opgave om te herkennen wie de oorspronkelijke uitvoerende artiest was, laat staan welk liedje gespeeld werd", verzuchtte een van de quizzers. Het duo zong liedjes van Joe Dassin, Amanda Marshall en Bruno Mars. ,,Veel deelnemers namen het optreden op en luisterden thuis met het hele team", constateerde zangeres Myrinke.

SAUCIJZENBROODJES

Op meer plekken was bedrijvigheid in hartje Boxtel. De etalage van makelaar ElzenMaas (foto links) moest bestudeerd worden om alle huizenprijzen op te tellen. Bij de Rabobank werd massaal de omtrek van de grote boom berekend.

In de tussentijd werd in alle hoofdkwartieren geblokt op al die andere vragen (foto rechts). Zo moest na het bekijken van een instructiefilmpje van clown Snoepy op YouTube een mitrailleur van ballonnen gemaakt worden. Aan de hand van negen etalagetips moesten de ingrediënten van een gerecht gevonden worden. ,,En natuurlijk moet dat gerecht aan ons gepresenteerd worden", lachten de organisatoren. Ze werden overstelpt met... saucijzenbroodjes.

Die hadden de leden van het team Lennisquizzz op tijd klaar. ,,We hebben de tips eerder al bekeken en de broodjes in het vooruit gebakken", vertelde teamcaptain Werner Dekkers. ,,Net als vorig jaar doen we graag mee aan de Bokselse Kwis. Het is keileuk om een paar weken na het organiseren van onze eigen quiz hier mee te doen. En het is best pittig hoor!"

PRIJSUITREIKING

De uitslag van de Bokselse Kwis wordt op 11 december tijdens een feestavond voor alle deelnemers bekendgemaakt bij 't Dommeltje. En daarna wordt nagedacht over de derde editie van de Bokselse Kwis. ,,Het eerste team heeft zich voor 2016 al aangemeld", aldus Saskia.

Afbeelding