De Jeugdnatuurwachters Bas Bekkers (links) en Ewan van Zuijlen steken de handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag in Liempde. Dertig vrijwilligers deden mee aan de activiteit nabij camping De Mus'donck. (Foto: Albert Stolwijk).
De Jeugdnatuurwachters Bas Bekkers (links) en Ewan van Zuijlen steken de handen uit de mouwen tijdens de Natuurwerkdag in Liempde. Dertig vrijwilligers deden mee aan de activiteit nabij camping De Mus'donck. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Marc Cleutjens

NATUURWERKGROEP EN JEUGDNATUURWACHT WERKEN SAMEN

Handen uit de mouwen in de natuur

MARGO BARTELDS

Vrijwilligers van de Natuurwerkgroep en de Jeugdnatuurwacht uit Liempde hebben zaterdagochtend een stevige bijdrage geleverd aan de landelijke Natuurwerkdag waaraan in twaalf provincies veel mensen meededen. Aan de Gemondesestraat werd een groot aantal wilgen geknot en werd een hakboutbos gesnoeid.

Naast vrijwilligers van de Natuurwerkgroep en dertien Jeugdnatuurwachters sloot nog een aantal spontane deelnemers zich aan om in het bosperceel nabij camping De Mus'donck aan de slag te gaan. Het merendeel van de ruim dertig vrijwilligers waren met snoei-, kap- en handzagen aan het werk.

Enkele ervaren vrijwilligers namen de kettingzaag of bijl ter hand om wilgen te knotten en de dikke takken te snoeien. ,,LandschappenNL organiseert jaarlijks deze vrijwilligersactie in het groen", vertelt Eric van Ooijen, secretaris van de Natuurwerkgroep Liempde. ,,Landelijk zijn er vandaag ruim veertienduizend vrijwilligers aan het werk in het groen", ging Eric verder. ,,Hier in het hakhoutbosje worden de bomen op kniehoogte afgezaagd om ondergroei te bevorderen", legt hij uit.

JASSEN UIT

Bijna lenteachtig is de buitentemperatuur op dat moment. De jassen gaan dan ook al snel uit, want van al dat harde werken krijgt iedereen het flink warm. Een paar jongens van de Jeugdnatuurwacht zit op de knieën takken te zagen. Met een wel heel klein snoeizaag proberen Bas Bekkers en Ewan van Zuijlen een vrij stevige tak door te zagen. Op de vraag of hij niet beter wat steviger gereedschap kan gebruiken, antwoordt Bekkers laconiek. ,,Oh nee hoor, we hebben de hele ochtend dus het maakt niets uit." Intussen wisselen de jeugdige natuurwachters onderling moppen uit.

Iets verderop helpt Jolanda Raaijmakers de pas als Jeugdnatuurwachter geïnstalleerde Maud van Kollenberg. Maud is erg bang van spinnen en vraagt steeds aan Raaijmakers de garantie dat op de tak die ze op wil pakken geen spin zit. In tegenstelling tot de andere jongens van de Jeugdnatuurwacht staat Jolanda's zoon Justin juist met een redelijk grote zaag een heel kleine takje door te zagen. ,,Even iets gemakkelijks, dat is ook wel leuk", lacht hij.

GEZELLIGHEID

Het geluid van de kettingzaag overstemt even het rustige tafereel. Eric van Ooijen knot hiermee de wilgen langs de rand van de poel van de natuurwerkplaats. Jennifer Raaijmakers en Djoeke Scheutjens verwijderen, zittend op een berg takken, kleinere zijtakken van de dikkere stammen. Margreet van Ruremonde, voorzitter van de Liempdse Jeugdnatuurwacht, stimuleert ze nog even door te werken. ,,Over een klein half is het pauze!"

Die pauze benut Kitty Turk dankbaar. Werkend in slechts een T-shirt heeft ze het flink warm. Kitty is lid van de Boxtelse natuurwerkgroep en wilde in de Dommelbimd in Boxtel te gaan werken, maar daar wordt vandaag niets gedaan.,,Ik wilde toch lekker buiten aan de slag, dus ben ik nu hier bezig", vertelt ze. Kitty is vijf jaar geleden verhuisd van Haarlemmermeer naar Brabant. ,,Hier is veel mooie natuur én gezelligheid", meent ze. Daarna pakt ze het snoeiwerk weer op. Want er moet gewerkt worden op de Natuurwerkdag...

Liempde

Film in De Kloosterhof

In dienstencentrum De Kloosterhof wordt op initiatief van stichting BOL woensdag 18 november de maandelijkse filmavond gehouden. Ditmaal wordt de film 'Alles is familie' vertoond. De film verscheen in 2012 en was de opvolger van 'Alles is liefde'. In de hoofdrollen zijn onder meer Carice van Houten, Thijs Römer, Martine Bijl en Willeke Alberti te zien. De zaal gaat om 19.00 uur open, de film begint om 19.30 uur.

De entree bedraagt twee euro, inclusief koffien of thee. Meer weten? Kijk op www.stg-bol-liempde.nl.