Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

• HONDERDEN INWONERS OP DE BEEN TIJDENS DERDE EDITIE • TEAM DE KROONTJES PAKT EERSTE PLAATS

Liempde doet massaal mee aan derde Durpskwis

TONNIE WESSELING

Met een maximaal aantal deelnemers ging vrijdagavond in café 't Wapen van Liempde de derde editie van de Durpskwis Liemt van start. Het evenement dat begon als een buurtquiz is uitgegroeid tot een puzzelfestijn waaraan heel veel inwoners van Liempde meedoen. De uitslag werd dezelfde avond nog bekendgemaakt; een monsterkarwei voor de organisatoren die de uitslag ruim een uur na middernacht bekend konden maken.

Om klokslag zeven uur begon vrijdagavond de Durpskwis Liemt. In totaal 39 teamcaptains stonden startklaar om de tas met quizboekjes in ontvangst te nemen. Twee jaar eerder begonnen als quiz voor de buurtbewoners van Klein Hoekje/Nieuwe Wijk en nu uitgegroeid tot een evenement waaraan alle Liempdenaren mee konden doen.

Aanmelden kon vanaf 1 september; binnen anderhalve dag was het maximum aantal van veertig teams al bereikt. Eén ploeg trok zich vanwege omstandigheden terug, waardoor de teller bleef steken op 39. ,,We doen geen controles, maar je moet wel iets met Liempde te maken hebben", vertelt Thea Verhagen van de organisatie. ,,En dat hadden alle deelnemende teams."

MEEZINGEN

Alle teamcaptains haastten zich kort na zeven uur met de tas vol opdrachten naar het thuishonk. Bij 'De Kameraden' van teamcaptain Kees van de Loo was het een drukte van belang. De meesten zaten rond de grote salontafel, gewapend met laptops, tablets en smartphones. De groepen werden gesplitst en dat gaf wat meer rust. Eén vraag luidde: 'Verkleed een aantal mensen uit de groep als bekende popband en maak er een foto van'. ,,Geen Kiss!", werd meteen geroepen.

In de tas zat ook een plak klei waarmee een klomp geboetseerd moest worden, versierd met wat er zoal in huis te vinden was. Ellen van de Loo nam die klus voor haar rekening. Vier dames waren druk aan het zoeken om via pictogrammen de titels van Nederlandse liedjes te vinden. Bij Ramses Shaffy's 'Zing, vecht, huil, bid, lach en bewonder' werd natuurlijk luidkeels meegezongen. Carnavalsweetjes én -liedjes vormden ook een belangrijke categorie. Er moest ook een aantal liedjes geraden worden. Teamlid Ted van de Meulengraaf pakte een gitaar en speelde moeiteloos het Wilhelmus.

Bij teamcaptain Janneke van Houtum was de 'Gezelligste Familie van Nederland' druk bezig. De sfeer was hier wat rustiger dan bij De Kameraden. ,,We zijn allemaal écht familie, maar er is ook een deel van de koude kant", lacht Janneke. Femke, Pleun en Ellen gingen verkleed als K3 op de foto. Met de opdracht 'Tel de huisnummers op van de prinsen carnaval van 2005 tot 2015' was Yvonne druk in de weer.

'Hoeveel banken staan er bij het kapelletje richting Olland?'. Marc ging op pad. ,,Niet vergeten de joker in te zetten voor extra punten", waarschuwde een van de teamleden. Er moest verder iemand verkleed als elfje op de foto. Ellen woont op huisnummer 11 en was op 11-11 getrouwd, dus de keuze was niet moeilijk.

De chips en snacks werden op tafel gezet en de stemming zat er goed in. Robby van Houtum kwam binnen met de antwoorden op vragen over voetbalclub DVG. ,,Ik heb even met een aantal oudere ooms aan tafel gezeten verderop", grinnikte Robby.

NIET GOOGELEN

Om klokslag elf uur meldden alle teams zich weer bij 't Wapen van Liempde. De negenkoppige organisatie had groots werk verricht. ,,We hebben een uitgebalanceerd team", vertelt Theo Verhagen. ,,Met een aantal nieuwe mensen erbij hebben we gezocht naar diversiteit. Er waren vragen bij die beslist niet gegoogeld konden worden. Dan moest je bijvoorbeeld Kèk Liemt raadplegen of een van de boeken van Roger van Laere."

De 'geheime opdracht' bestond uit een aantal teamleden dat zich in gala bij de organisatie moesten melden. Ze werden naar basisschool De Oversteek geloodst en moesten daar enkele vragen van de Cito-toets beantwoorden. ,,Twee deelnemers hadden alle vragen goed: Lindy Peijnenburg en Koen Kops, alias 'meester Koe'", zegt Verhagen lachend.

UITSLAG

De organisatie van de Durpskwis had een immense klus met corrigeren, maar om kwart voor één, een Brabants kwartiertje later dan gepland, werd in een bomvol 't Wapen van Liempde de uitslag bekend gemaakt. De winst van de quiz ging naar De Kroontjes van Moniek van Kronenburg, de tweede plek was voor 'Quiz 't wel' van Toine de Jong. De derde plaats was voor 'We komen er aan' van Anton Hermes. ,,We moeten deze editie nog evalueren, maar we gaan zeker afspreken om de Durpskwis volgend jaar weer te houden."

FOTO LINKS: Stormloop op de tasjes met daarin de quizvragen in café 't Wapen van Liempde. 39 teams deden dit jaar mee aan de Durpskwis Liemt. (Foto's: Albert Stolwijk).

FOTO RECHTS: In huize Van de Loo aan de Hogenbergseweg wordt door de teamleden koortsachtig gewerkt aan het oplossen van alle vragen.

Afbeelding
Het team van Janneke van Houtum onderhoudt een hotline...