Geflankeerd door de jongste generatie van de familie Van Boeckel krijgt Frans van Boeckel uit handen van Ad de Kort van de Natuurwerkgroep Liempde een exemplaar van het boek over Velder en Heerenbeek in ontvangst. (Foto: Albert Stolwijk).
Geflankeerd door de jongste generatie van de familie Van Boeckel krijgt Frans van Boeckel uit handen van Ad de Kort van de Natuurwerkgroep Liempde een exemplaar van het boek over Velder en Heerenbeek in ontvangst. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOEK GER VAN DEN OETELAAR OVER LANDGOEDEREN VELDER EN HEERENBEEK

Aanleg sterrenbos Velder volgens het boekje

MARC CLEUTJENS

,,Als je enthousiast bent, ben je moeilijk te stoppen." Burgemeester Mark Buijs van Boxtel besloot de presentatie van het boek 'Velder en Heerenbeek. Oorsprong en toekomst van twee natuurparels in Het Groene Woud' met een rake typering van de auteur van de publicatie: Ger van den Oetelaar. De Liempdenaar die een jaar geleden begon aan de klus, leverde een lijvig boek af van 530 pagina's op A4-formaat. Gewicht: 2,5 kilo...

Gepassioneerd vertelde Van den Oetelaar in herberg De Schutskuil over de totstandkoming van zijn boek, dat gerust een historisch standaardwerk genoemd mag worden. Hij moest zich inhouden; in het programma was amper een halfuurtje voor hem ingeruimd. Als burgemeester en dagvoorzitter Buijs de auteur niet had afgeremd, had hij drie uur later nog anekdotes over Velder en Heerenbeek verteld. ,,Nou ja, ik moet stoppen. Koop het boek maar, daar staat ook alles in", grapte Van den Oetelaar toen hem het zwijgen werd opgelegd.

De auteur vertelde niet alleen enthousiast over Velder en Heerenbeek, maar werkte sinds september vorig jaar ook met hartstocht aan de publicatie, die werd geïnitieerd door heemkundestichting Kèk Liemt en de Natuurwerkgroep Liempde. ,,Waar we rekenden op een boek van zo'n tweehonderd pagina's, werd het een dikke pil van meer dan vijfhonderd bladzijden", glunderden de voorzitters Arnold van den Broek (Kèk Liemt) en Ad de Kort (Natuurwerkgroep Liempde). Ze boden de eerste exemplaren aan aan alle kleinkinderen van de familie Van Boeckel, de eigenaren van Velder.

HUISPLAATS

De boekpresentatie ontpopte zich vrijdag tot een heuse geschiedenisles. De meer dan tweehonderd genodigden werden ontvangen op Velder, waar ze werden getrakteerd op verhalen van landgoedeigenaar Frans van Boeckel. Onderweg werd onder meer de 'Huisplaats' bezocht, een plek op de grens van Velder en Heerenbeek waar ooit de eerste hoeve stond. ,,Het toponiem is al heel lang bekend, maar dankzij het onderzoek van Ger weten we nu waarom die naam bestaat", onthulde Van Boeckel.

Wandelend naar De Schutskuil werd de pracht van Velder en Heerenbeek getoond. En in de herberg volgde aan de hand van drie lezingen een boeiende historische uiteenzetting van Het Groene Woud. Archivaris Jan Sanders vertelde over de kartuizers, conservator Stefan van Lani van de Abij van 't Park in Leuven onthulde waarom die abdij zo belangrijk was voor Velder en Heerenbeek. Hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld vertelde over middeleeuwse sporen in het landschap.

BRONNENONDERZOEK

De wetenschappers waren een soort voorprogramma voor de als 'hoofdgast' aangekondigde Van den Oetelaar, die niet alleen met verve vertelde over de prachtige landgoederen die op de grens van Boxtel, Liempde en Oirschot gelegen zijn. Hij maakte ook duidelijk dat nog veel meer onderzoek gedaan kan worden in bronnen. ,,Je vindt zoveel informatie in archieven", jubelde de auteur. ,,Over de aanleg van het sterrenbos bijvoorbeeld. Die werd in de 17e eeuw geheel volgens het boekje uitgevoerd. Of over de jacht op wolven en over conflicten die de bewoners van Velder en Heerenbeek uitvochten."

Die ruzies gingen vaak over water. Heerenbeek was te nat, maar kon door de aanwezigheid van de uit 1300 stammende Veldersche Wal niet afwateren via Velder. ,,Uiteindelijk werd een compromis gevonden door een overlaat te maken in de wal", vertelde Van den Oetelaar. ,,Die overlaat is nog steeds te zien, maar stond al op de kaart in 1650, aangeduid als 't Gat in den Velderschen Wal'."

De eerste exemplaren van 'Velder en Heerenbeek. Oorsprong en toekomst van twee natuurparels in Het Groene Woud' werden uitgereikt aan de jongste generatie Van Boeckel, alsmede aan de familie Van de Moosdijk die op Heerenbeek woont. Verder ontving directeur Jan Baan van Brabants Landschap - eigenaar van Heerenbeek - een presentexemplaar. Het was Baan die een jaar geleden voorstelde om het boek over Velder uit te breiden met enkele hoofdstukken over Heerenbeek.

Daarin is auteur Van den Oetelaar meer dan geslaagd. De publicatie die verscheen bij Picture Publishers is bijzonder fraai vormgegeven, bevat honderden unieke footo's, kaarten en documenten en vertelt een prachtig verhaal over misschien wel de twee mooiste landgoederen van Het Groene Woud.

'Velder en Heerenbeek. Oorsprong en toekomst van twee natuurparels in Het Groene Woud' is te koop in alle boekhandels. In Liempde is de publicatie verkrijgbaar bij drogisterij Bewust Beter aan de Nieuwstraat.

Ger van den Oetelaar ontving uit handen van Frans van Boeckel een schilderij, vervaardigd door zijn echtgenote, kunstenares Gerda van Boeckel. (Foto: Albert Stolwijk).