Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Robby van Houtum is monteur bij de firma Van Dongen

Van bedrijfsverlichting tot London Eye

Lonneke Hoondert

Ooit beproefde hij drie maanden ergens anders zijn geluk, maar hij kon zijn vertrouwde plek aan de Industrieweg niet missen. Robby van Houtum werkt al sinds 1997 met plezier voor het Boxtelse familiebedrijf Van Dongen Technische Installaties. Als chef monteur begeleidt hij op de werkvloer de uitvoering van projecten.

Van kleine klussen voor de woningbouw, zoals stopcontactpunten aanleggen, tot het bekabelen van het iconische reuzenrad London Eye in de Britse hoofdstad: Van Houtums werk is op zijn zachtst gezegd veelzijdig te noemen. ,,Het fijnste van werken bij Van Dongen is dat ik veel vrijheid krijg om mijn werk naar eigen inzicht uit te kunnen voeren. Ik ben bij de klant op de vloer aanwezig en kan ter plekke overleggen. Als ik signaleer dat iets op tekening heel mooi lijkt, maar dat het in de praktijk anders zou moeten, dan kan ik dat meteen aanpassen. Vooral het uitzoekwerk en de finetuning van een project vind ik interessant", vertelt Van Houtum over zijn werk. ,,Dat is het ook het meest kenmerkende aan het bedrijf: de lijnen houden we kort, we praten alles met de klant zelf door op locatie, de jongens op de werkvloer krijgen veel eigen verantwoordelijkheid en we proberen al in het voorstadium mee te denken, zodat kosten achteraf bespaard kunnen worden", vult directeur Jaap van Dongen later aan.

Familiebedrijf

Van Dongen Technische Installaties bestaat al 65 jaar. Het begon ooit met panden nabij de Zwaanse Brug en aan de Rechterstraat, maar het bedrijf is alweer jaren gevestigd aan de Industrieweg. Inmiddels zit Jaap van Dongen, de derde generatie, aan het roer. ,,Maar ik werk er al langer dan Jaap", lacht Van Houtum. ,,Ik heb drie maanden ergens anders gewerkt. Het leek me een mooie stap in mijn loopbaan, maar uiteindelijk bleek dat ik vooral achter de computer anderen aan het aansturen was. Terwijl ik juist ook graag zelf mijn handen uit de mouwen steek. Ik merkte al snel dat het niet bij me paste en voor ik het wist, zat ik alweer op mijn oude stek."

London Eye

Ruim tien jaar lang werkte Van Houtum via Van Dongen bij Bosch Rexroth mee aan grote buitenlandse projecten. ,,Dat vond ik heel interessant", vertelt hij. ,,Zo heb ik de bekabeling van aggregaten op een offshore booreiland in Noorwegen mogen doen, maar ook van een vliegsimulator voor stewardessen van Lufthansa. Die simulator bestond uit een onderstel, zoals je die bij kermisattracties ziet, waarop een echte Boeing was gemonteerd", vervolgt Van Houtum. ,,Een bijzonder project om aan mee te werken was het Milleniumwheel in Londen, dat nu London Eye heet. Het bekende reuzenrad in hartje Londen, dat destijds geplaatst werd in het kader van de millenniumwisseling." Ook projecten in de fabrieksbouw vindt de monteur interessant. Naast de leidinggevende werkzaamheden op de vloer, dacht Van Houtum ook mee over de in het oog springende verlichting in de ontvangsthal van het nieuwe bedrijfspand van Celdex.

Boeremèrt

Bescheiden vertelt hij over zijn werk. Minder bescheiden is hij over zijn liefde voor zijn kinderen en zijn vrijwilligerswerk in Liempde. Zijn kinderen Femke (6) en Pleun (4) draagt hij op handen en zijn enthousiasme over de Boeremèrt steekt hij niet onder stoelen of banken. ,,In Liempde kan alles en doen we alles met elkaar", vertelt Van Houtum. Al jaren legt Van Houtum de bekabeling en stroomvoorzieningen aan bij het evenement. ,,Maar ook voor andere activiteiten in Liempde weten ze me altijd wel te vinden", zegt Van Houtum lachend.

15.800. Dat is het aantal arbeidsplaatsen in de gemeente Boxtel. In de serie 'Werken in Boxtel' biedt Brabants Centrum wekelijks een kijkje op de werkvloer bij een lokale onderneming. Van Dongen Technische Installaties is de twaalfde firma die op deze manier in beeld wordt gebracht.

FOTO BOVEN: Robby van Houtum bij de verlichting van de ontvangsthal van Celdex, die hij namens Van Dongen aanbracht. (Foto: Albert Stolwijk).


Decemberactie

Selissen start

15 november

De winkeliersvereniging Selissen geeft zondag 15 november het startsein voor de jaarlijkse decemberactie. Volgens voorzitter Bart van Roosmalen doen ook dit jaar alle ondernemers mee en is het prijzenpakket groter dan ooit.

De opzet van de decemberactie is eenvoudig. Klanten die winkelen bij een van de winkels in de wijk Selissenwal krijgen een gratis spaarzegel bij elke besteding van vijf euro. Een spaarkaart kan gevuld worden met tien zegels en die kan ingeleverd worden. De actie duurt tot en met 20 december, de trekking vindt plaats op 23 december.

Het prijzenpakket bestaat volgens Van Roosmalen onder meer uit twee fietsen, een reischeque, boodschappenpakketten, elektronica en artikelen van tuincentrum Overvecht, dat ook aansluit bij de decemberactie. ,,Klanten kijken elk jaar weer uit naar deze spaaractie", weet de winkeliersvoorzitter. ,,Wat zo bijzonder is, is dat alle winkeliers spontaan meedoen, ook de nieuwkomers aan de Van Beekstraat. En dat maakt het tot een breed gedragen actie die veel extra klandizie op de been brengt."