Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BAND VAN BOXTELAAR JOS DE WILDE HOUDT FESTIVAL IN DENZIZ

Wildmen brengt de blues naar Boxtel

MARC CLEUTJENS

Prachtige posters van hun helden Robert Johnson, Buddy Guy en Koko Taylor hangen aan de muur, Perzische tapijten op de vloer. Hier repeteert elke maandag de Wildmen Bluesband van de Boxtelse gitarist Jos de Wilde, die zaterdag 28 november het eerste Boxtelse bluesfestival organiseert. In partycentre Denziz beklimmen naast Wildmen Bluesband ook de jonge band Fridays en de gelouterde groep Barrelhouse de bühne.

In een van de meest naargeestige straten van een half verlaten bedrijventerrein in 's-Hertogenbosch komen Jos de Wilde, Saskia de Nijs, Mark van Lieshout, Hans van Gaalen en Jan Heijmans elke week bijeen om de blues te spelen. In de kelder van een leegstaand kantoorpand huren ze een oefenruimte, die ze hebben omgevormd tot een gezellige speelplaats waar blues met een hoofdletter wordt geschreven.

,,Hier nemen we wekelijks ons repertoire door", vertelt de Boxtelaar die de band enkele jaren geleden formeerde. Bassist Mark uit Schijndel was er als eerste bij; de oud-leerling van Jos heeft zijn 'meester' nooit uit het oog verloren. ,,Tijdens een surpriseparty voor mijn zestigste verjaardag werd ik in een kroeg verrast en heb ik voor het eerst weer met Mark gespeeld", grinnikt de gitarist die van 1980 tot begin 2015 was verbonden aan MIK Kunsteducatie en alle voorlopers van deze inmiddels opgedoekte kunstinstelling. ,,Ik denk dat ik al die jaren honderden jonge gitaristen heb opgeleid."

BREED REPERTOIRE

Na een reeks audities werden drummer Hans uit Vinkel, zangeres Saskia uit Geldermalsen en organist Jan uit Rosmalen aan de groep toegevoegd. ,,Inmiddels hebben we een breed repertoire van zo'n 25 tot 30 liedjes", vertelt Jan. ,,Dat moet ook wel omdat we soms optredens hebben die wel drie uur duren." Mark volgde klassieke gitaarles bij Jos, koos later voor de contrabas in een jazzcombo en geniet nu van zijn rol in de Wildmen Bluesband. ,,Ik ben de ritmesectie met Hans", lacht de Schijndelaar.

De drummer begon eveneens als gitarist, maar schakelde over op de drums omdat hij niet stil kon zitten. ,,Ik heb vijftien jaar in Nieuw-Zeeland gewoond en daar in heel veel bandjes gespeeld. Daar leerde ik echt drummen, maar zong ik ook. Nummers van AC/DC, The Doobie Brothers en Lynyrd Skynyrd." Saskia trad toe tot de band die ze omschrijft als een warm nest. ,,We kunnen aardig lawaai maken, maar samen zijn we ook heel rustig, we voelen elkaar goed aan."

BLUESNIGHT

,,Boxtel heeft nog niet zoveel met de blues." Dat is de motivatie voor gitarist Jos om in Denziz een heus festival te organiseren. Lachend: ,,Vorig jaar hielden we met Wildmen Bluesband al een bluesnight met Barrelhouse. Nu er met Fridays een derde band op het affiche is verschenen, vind ik dat we het een festival mogen noemen." Fridays zal als eerste op het podium klimmen, daarna is de beurt aan Wildmen Bluesband.

,,Barrelhouse is een grote naam in het circuit, al meer dan veertig jaar", glundert Jos die de muzikanten heel goed kent. ,,Twee weken geleden heb ik tijdens een toegift meegespeeld met Barrelhouse. In Denziz gaat hun bekende gitarist Guus Laporte bij ons meespelen. Het wordt een echte kruisbestuiving in Boxtel." De Boxtelaar is trots dat hij juist Barrelhouse weer heeft weten te strikken. ,,Een band met een geweldige staat van dienst in de Nederlandse blueswereld. Ze treden nog steeds heel veel op, in binnen- en buitenland."

Over optreden heeft Jos en zijn band trouwens evenmin te klagen. ,,We dachten een paar jaar geleden dat het na een keer of acht wel op zou zijn", glundert de Boxtelse gitarist. ,,Maar de laatste maanden hebben we elke twee weken een optreden", vult bassist Mark aan. ,,Tot Nieuwjaar hebben we nog vijf shows en da's best veel. En leuk", straalt zangeres Saskia, die 'Hey Joe' van Jimi Hendrix ooit als eerste zong.

DRIE AKKOORDEN

Hoe de setlist van Wildmen Bluesband er in Boxtel uit gaat zien, staat volgens Jos nog niet vast. Wel duidelijk is dat 'Freezin' Around My Heart' gespeeld zal worden, een eigen nummer waar de band best trots op is. ,,Het is onze grote wens om nog eens een album op te nemen en dat op vinyl uit te brengen", vertelt de Boxtelaar. ,,Daarom gaan we na de drukke decembermaand werken aan nieuwe nummers", zegt Saskia.

Naast eigen werk zijn het vooral legendarische bluescovers die vertolkt worden. Van Buddy Guy en Koko Taylor, maar ook van Randy Newman (Guilty) en een liedje van Amy Winehouse, die dat weer vond in de collectie van Blood Sweat & Tears. ,,En wat zou het mooi zijn om nog eens een nummer van Robert Johnson te spelen", mijmert Jos, die vooral geniet van oude bluesmuziek en nummers waarin slechts drie akkoorden klinken.

KAARTVERKOOP

Het bluesfestival in Denziz aan de Stationsstraat in Boxtel met Wildmen Bluesband, Barrelhouse en Fridays begint zaterdag 28 november om 20.00 uur. Kaartverkoop is gestart; tickets kosten in de voorverkoop acht euro en aan de deur een tientje.

Bestellen kan via Jos de Wilde, telefoon 06-34 34 85 94, e-mail: jos_de_wilde@hotmail.com. Kijk ook op www.wildmenbluesband.nl.