Jean Pennings (links) vormt een saxofoonkwartet met de talenten Luuk Meeuwis, Bas Lodewijks en Bas Dietzenbacher en treedt 20 november op in Boxtel.
Jean Pennings (links) vormt een saxofoonkwartet met de talenten Luuk Meeuwis, Bas Lodewijks en Bas Dietzenbacher en treedt 20 november op in Boxtel. Foto: Jean Pennings

AFTRAP 'KLASSIEK IN DE KERKEN'

'Pennings MeLoDie' speelt saxofoon in Boxtel

De onlangs opgerichte werkgroep Klassiek in de Kerken (KliK), die zich vorige week voor het eerst aan het publiek presenteerde in Boxtel, organiseert vrijdag 20 november haar eerste uitvoering. In de protestantse kerk aan de Clarissenstraat treedt het saxofoonkwartet Pennings MeLoDie op.

Klassiek in de Kerken is de 'doorstart' van Proefkamermuziek en wordt geleid door Maarten Koelink, Corrie Terlouw, Kees Doevendans, David Andreae en Laurens Felix. Als eerste is Pennings MeLoDie geboekt, dat in 2012 werd opgericht door tenorsaxofonist Jean Pennings uit Best. Het viertal wordt verder gevormd door Luuk Meeuwis (sopraansaxofoon), Bas Lodewijks (altsaxofoon) en Bas Dietzenbacher (baritonsaxofoon).

Pennings wil met zijn kwartet vooral de ontwikkeling van talenten in Best stimuleren en ze opleiden als kamermusicus. Twee van hen studeren onder meer aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar Pennings zelf jarenlang de hoofdvakdocent klassiek saxofoon was. Zijn studenten spelen nu in beroepsorkesten in binnen- en buitenland en geven les aan conservatoria en muziekscholen.

Het woord MeLoDie wordt gevormd door de eerste letters van de namen van de drie talenten: Meeuwis, Lodewijks en Dietzenbacher. Kwartet Pennings MeLoDie trad voor het eerst op tijdens de Muzikale Oktober Best-concerten van Olga van der Pennen. Verder waren er optredens tijdens de Groenberg Concerten in Oirschot, Lidwina in Concert in Best en voor Philips in het Evoluon in Eindhoven.

PROGRAMMA

Het programma in Boxtel zal geheel bestaan uit originele muziek voor saxofoonkwartet. In het eerste gedeelte worden vier repertoirestukken gespeeld, te beginnen met een werk van de Franse componist Eugène Bozza. Van de Zweedse componist Erland von Koch wordt ook een werk gespeeld, evenals van Jean Absil uit België en Jean Francaix uit Frankrijk.

Het tweede gedeelte is een lichter programma met muziek van de Nederlander Gerard Boedijn, Oost-Europese Klezmermuziek van de Amerikaanse componist Mike Curtis, twee Zuid-Amerikaanse dansen van Lino Florenzo en een tango van Thierry Escaich.

Entreekaarten kosten tien euro (inclusief één consumptie na afloop) en zijn op 20 november aan de kerk verkrijgbaar.

Boxtel

Smartlappenavond

Grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 vult zich maandag 23 november met smartlappen en zeemansliedjes. Het Dükerskoor nodigt het publiek uit om mee te zingen en deelt daarvoor tekstbundels rond. De meezingavond begint om 20.30 uur, een uur voor aanvang gaat de zaal open. De toegang is gratis.

Stripe Big Band

Met Stripe Music Event viert de Stripe Big Band zaterdag 28 november in zaal Hof van Liempde het 30-jarig bestaan. Toegangskaarten kosten tien euro aan de zaal en zijn voor negen euro in de voorverkoop verkrijgbaar via www.stripebigband.nl. Het concert begint om 20.15 uur.