Afbeelding
Foto: Freddie van der Schoot

goed sportjaar voor mountainbikers uit gemonde en liempde

'Mix van kracht, conditie en talent'

Waar hij vorig seizoen slechts eenmaal op het podium eindigde, heeft mountainbiker Freddie van der Schoot uit Gemonde zich dit jaar ruimschoots verbeterd. Er was bijna geen wedstrijd waar hij níet op het podium eindigde. Samen met de Liempdse broers Corné en Jan van Oorschot staat hij aan de start van mountainbikewedstrijden in de categorie Masters 40+ in binnen- en buitenland.

De landelijke competitie, de Benelux Cup en de Marathon Cup; Van der Schoot kwam dit seizoen uit in liefst drie mountainbikecategorieën. In de eindklassementen werd hij twee keer tweede, in de Benelux Cup eindigde hij op de vijfde plaats. ,,Ik ben pas op latere leeftijd wedstrijden gaan rijden", aldus de Gemondenaar. ,,Tijdens toertochten merkte ik dat ik harder reed dan andere deelnemers. Dat leverde nog wel eens gevaarlijke situaties op, waardoor ik ging deelnemen aan wedstrijden. Dit was mijn vierde wedstrijdseizoen en ik probeer me telkens weer te verbeteren. Tot nu toe lukt dat erg goed."

hoogste trede

Samen met de broers Van Oorschot zit Van der Schoot regelmatig op de fiets. ,,Zij doen dit jaar voor het eerst mee aan de competitie en staan regelmatig in de top tien, erg knap." Daarnaast gaat de mountainbiker naar de sportschool voor krachttraining. ,,Fietsen is een combinatie van kracht, conditie en talent. Op de mountainbike kun je telkens de strijd met jezelf aangaan en kijken hoe ver je kunt gaan."

Iedere podiumplek die Van der Schoot afgelopen seizoen behaalde, noemt hij een hoogtepunt. ,,Vorig jaar lukte dit maar één keer, nu bijna tijdens iedere wedstrijd. Voor komend seizoen hoop ik minimaal één keer de hoogste trede van het podium te bereiken. Ik heb al een paar keer heel dichtbij gezeten."

FOTO ONDER: Op trainingsstage in het Spaanse Calpe. Van links naar rechts: Corné van Oorschot, Freddie van Oorschot en Jan van Oorschot.