De leden van Transition Town Boxtel voeren actie op de Markt. (Archieffoto Brabants Centrum).
De leden van Transition Town Boxtel voeren actie op de Markt. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto: Marc Cleutjens

TERUGBLIK OP KLIMAATTOP PARIJS

Werkgroepen Transition Town

twee dagen bijeen in Boxtel

De jaarlijkse bijeenkomst van alle Transition Town-groepen in Nederland vindt eind januari plaats in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel. Samen met de landelijke kerngroep zorgt Transition Town Boxtel zaterdag 30 en zondag 31 januari voor een inspirerend weekend met een programma over duurzaamheid in brede zin.

Het Transition Towns Treffen zoals de manifestatie wordt aangeduid, is volgens de organisatoren 'een uitgelezen kans' voor mensen uit Boxtel en omgeving om te proeven van wat er speelt in transitieland. Transition Towns is een wereldwijde beweging met een zeventigtal initiatieven in Nederland.

De groepen hebben een ambitieus doel: hun eigen stad, wijk, dorp of streek voorbereiden op de combinatie van minder fossiele brandstoffen en de klimaatcrisis. Dit vergt een omschakeling naar een duurzame samenleving. Het doet een beroep op de inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen.

PROGRAMMA

Zaterdag 30 januari is traditiegetrouw voor de lokale groepen en iedereen die lokaal actief is in Nederland. Natuurlijk staat de deur ook open voor diegene die geen lid zijn, maar wel een actieve rol hebben in hun eigen omgeving. Naast workshops bestaat het programma uit muziek en kunst.

Zondag 31 januari is er een nabeschouwing van de klimaattop in Parijs. ,,Er wordt tevens een perspectief geschetst voorbij de angst en er komen allerlei transitie-onderwerpen aan bod", licht David Andreae toe. Hij noemt onder meer lokaal voedsel, lokaal geld en een lokale munt, lokale economie, energiecoöperaties, deeleconomie, auto delen, klimaatkunst.

Deelnemers aan de Transition Town-bijeenkomst betalen geen vast entreebedrag. De richtlijn is dat de kosten van de meeting tien euro per persoon per dag zijn. Meer weten? Bel naar David Andreae, telefoon (0411) 67 75 97, e-mail: ttboxtel@gmail.com.