Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

LEERLINGEN JRL ONTWERPEN 'COMMUNITY ART'

Bewoners willen Vinckenrode pimpen

MARC CLEUTJENS

Eindexamenleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel hebben in zeven groepjes ontwerpen gemaakt voor de nieuw in te richten toegangshal van wooncomplex Vinckenrode. Na een presentatie van alle ontwerpen, die vallen onder de noemer 'community art', mochten de bewoners donderdag stemmen. En dat bleek nog best lastig...

De wens om de hal van Vinckenrode op te pimpen leeft al langer, zo vertelt voorzitter Rian Voesenek van de bewonerscommissie. ,,We hebben contact gezocht met woonstichting Sint-Joseph, onze huurbaas. En die heeft goede contacten met SintLucas en het Jacob-Roelandslyceum om studenten aan dit soort projecten te laten werken." Volgens Voesenek viel de keuze op de leerlingen van het JRL. ,,Ze zijn eenmaal bij ons op gesprek geweest, daarna hebben we de school bezocht. Vandaag presenteren ze hun ontwerpen."

In een bomvolle zaal van het naastgelegen complex Elisabethsdael passeerden de ideeën voor een nieuwe entreehal de revue. Alle groepjes hadden zich grotendeels gehouden aan de wensen van de bewoners: een ontwerp waarin herfstkleuren domineren, een boekenkast, een prikbord en een ideeënbus. Naast alle plannen werden ook begrotingen aan de bewoners voorgelegd. En die liepen stevig uiteen. Waar het ene project gerealiseerd kan worden voor amper 750 euro, werd het andere geraamd op vier mille. ,,Zullen we maar vast met de pet rondgaan", grinnikte een van de bewoners.

BOEKENBOOM

Alle leerlingen die een ontwerp hadden gemaakt voor Vinckenrode volgen op het JRL de cultuurprofilering. ,,Ze hebben de afgelopen acht weken twee uren per week aan het project gewerkt", legt docent Debbie Verschuren uit. Samen met collega Kyra Melskens heeft ze de groepjes begeleid.

Veel ontwerpen lieten zich inspireren door het idee om iets met groen en bomen te doen. Een boekenboom kwam regelmatig terug. Fraai vormgegeven maquettes lieten zien hoe in de hal van Vinckenrode een mooi vormgegeven boom gemaakt zou kunnen worden waarin kastjes gemaakt zijn. ,,Daarin zou een soort bibliotheek ingericht kunnen worden", zegt voorzitter Voesenek van de bewonerscommissie. ,,Hoe leuk kan dat zijn: boeken lenen en later weer terugzetten in de kast."

Op creatieve manieren waren ook prikborden, ideeënbussen en andere attributen verwerkt in de ontwerpen. July, Mechteld en Amber bedachten een grote boekenboom waaronder een zitje geplaatst kan worden. Jet en Vera kozen voor een heel ander ontwerp. ,,We hebben een wandposter gemaakt waarop modellen in park Stapelen worden gefotografeerd en kleding laten zien vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw", vertelt Jet. ,,Zo laten we goeie oude tijd in tien foto's zien. En misschien willen jullie ook wel modellen zijn?"

Tijdens de stemronde bleek geen eensluidend oordeel te bestaan. Zelfs na een aanpassing van het stemreglement waardoor iedereen zelfs drie stemmen mocht uitbrengen, kwamen meerdere ontwerpen als winnaar uit de bus. ,,We gaan met de bewoners en Sint-Joseph aan tafel om te kijken of we enkele plannen kunnen samenvoegen", beloofde docent Verschuren.

De woonstichting heeft volgens Sandra Biemans een budget beschikbaar voor huurders die hun eigen woonomgeving willen opknappen. ,,Vorig jaar hebben we ook bijgedragen aan het project Hendrik jan de Tuinman bij Hoogheem", vertelt Biemans. ,,Ook toen kwamen leerlingen van het JRL met hele gave ontwerpen."

FOTO BOVEN: Bewoners van Vinckenrode buigen zich met Sandra Biemans (rechts) van Sint-Joseph over de ontwerpen van JRL-leerlingen. (Foto: Marc Cleutjens).

July, Mechteld en Amber geven uitleg over de 'boekenboom' die ze hebben ontworpen voor de hal van woongebouw Vinckenrode in Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens).