Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Uitreiking verkeersdiploma's en veiligheidslabel

Dubbel feest op Prinses Amaliaschool

Lonneke Hoondert

Een middag met een dubbel feestelijk tintje: donderdag 4 november kregen twintig leden van ouderenbond KBO op de Prinses Amaliaschool hun verkeersdiploma uitgereikt door wethouder Herman van Wanrooij. De school zelf ontving uit handen van provinciaal afgevaardigde Jurriën van der Veer het Brabants VerkeersveiligheidsLabel.

In het kader van de campagne Nul Verkeersdoden Brabant legden de leden van de KBO onlangs een theoretisch en praktisch fietsexamen af. Wethouder Van Wanrooij kon de aanwezige ouderen geruststellen: ,,Sommigen zien wat bleek van de zenuwen, want je zult maar over de 70 zijn en een verkeersdiploma krijgen. Of erger nog: géén diploma. Maar ik houd jullie niet in spanning. Iedereen is geslaagd!"

Voor de kudde uit

Samen met een volwassene mochten leerlingen van de Prinses Amaliaschool de ouderen tijdens het praktisch examen beoordelen. Hoewel iedereen een diploma kreeg uitgereikt, slaagden niet alle fietsers met vlag en wimpel. Jo van de Brand legde als enige het praktijkexamen foutloos af. Maar een andere KBO'er fietste tijdens zijn praktijkexamen door rood. ,,Of was het donker-oranje?'', vroeg de wethouder gekscherend.
Pastoor Harry van den Tillaart kreeg ook een speciale vermelding. ,,Als herder van de schaapskudde, met rugnummer achttien, fietste hij voor zijn kudde uit en bereikte de finish eerder dan nummers veertien en zestien", lachte Van Wanrooij. De pastoor fietste zijn parochianen tijdens het verkeersexamen voorbij, om vervolgens eerder te finishen.

Na de uitreiking nam afgevaardigde Van der Veer het stokje over van de wethouder. De afgelopen tijd heeft de Prinses Amaliaschool hard gewerkt om in aanmerking te komen voor het Brabants VerkeersveiligheidsLabel. Het Label is een bewijs dat verkeersveiligheid structureel deel uitmaakt van het schoolbeleid. Om het keurmerk te krijgen en te houden organiseerde de school verkeerslessen en projecten met praktische oefeningen. Ook besteedde de Prinses Amaliaschool aandacht aan de veiligheid van de omgeving en wegen rondom de school. Al ruim 700 scholen in Noord-Brabant hebben het label behaald.

Complimenten

Van der Veer gaf tijdens de uitreiking van het label een groot compliment aan leerkracht Michelle van Hal, die het project onder haar hoede had. Van de 53 punten die te verdienen vielen, scoorde de Prinses Amaliaschool er 52. De school behaalde wel alle elf sterren, die bepalen hoe goed een school werkt aan de verkeersveiligheid. ,,Ik ben één blaadje vergeten uit te printen, dat ik toe had moeten voegen aan het dossier, anders hadden we alle punten behaald. Dat is echt balen", aldus de lerares. Van Hal kan er nu wel om lachen. ,,Om het label te krijgen is een goede en vooral nauwkeurige dossieropbouw noodzakelijk. Ik ben iemand die alles perfect wil aanpakken, maar het was zo veel werk dat ik de werkmap af en toe wel uit het raam kon gooien."

FOTO BOVEN: Jurriën van der Veer reikt namens de provincie het BVL-label uit. Op de foto staan verder KBO-lid Jo van de Brand samen met Brent Lakwijk (groep 1) en Lisa Tielemans (groep 2). (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Ierse sessie

In bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 vindt zondag 15 november vanaf 13.30 uur een Ierse sessie plaats. Bezoekers luisteren naar Ierse én andere muziek; ook wordt gezongen en gedanst. Muzikanten kunnen spontaan meespelen. De toegang is gratis.

Examens

Hanneke van Santvoort uit Gemonde heeft vorige week aan de Fontys Opleidingen de masteropleiding Special Education Needs (SEN) met goed gevolgd afgerond en is nu gediplomeerd leerkracht voor het speciaal onderwijs. Hanneke liep tijdens haar studie onder meer stage op De Speelman in Boxtel en werkt momenteel als leerkracht op mytylschool Gabriël in 's-Hertogenbosch.