Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's up Maaike en Tatum?


Tijdens het festival 'Let's see action' van het Baanderherencollege vielen ze meteen op. Tatum Smulders (15) speelde soepeltjes gitaar, terwijl Maaike Smits (15) de sterren van de hemel zong tijdens hun vertolking van 'Isn't she lovely?'. ,,Dat is het eerste liedje dat we echt helemaal foutloos speelden!", lachen de meiden tijdens het interview. Tatum en Maaike vonden elkaar in de tweede klas van het vmbo (theoretische leerweg) en sindsdien maken ze samen muziek.

Waar hebben jullie muziek leren maken? ,,Ik heb nooit les gehad! Ik zie iemand op YouTube of bij concerten iets doen en dan speel ik het op gehoor na. Ik luister en kijk goed en ga dan veel oefenen. Zo doe ik het al vier jaar. Ik oefen zoveel dat mijn schoolprestaties daar soms best onder lijden", zegt Tatum. Ook Maaike volgt geen les: ,,Ik oefen veel. Ook verschillende stijlen. Maar soms is de toonhoogte niet goed. Gelukkig worden we op school begeleid door Thom Baars. Hij is eigenlijk praktijkdocent, maar weet veel van muziek. Door hem worden we steeds beter!".
Jullie zitten in je eindexamenjaar, gaan jullie hierna nog verder in de muziek? ,,Ik ga hierna de havo doen en daarna verpleegkunde. Maar we willen wel graag samen muziek blijven maken", vertelt Maaike. Tatum vult haar aan: ,,Ja, dat absoluut. Ik wil na mijn examen naar het Sint Lucas voor de opleiding media en vormgeving, vooral richting fotografie. Maar naast mijn school zou ik heel graag in een band willen spelen én samen met Maaike een YouTube-kanaal opzetten. Straks na de examens hebben we meer tijd en dan gaan we daar serieus mee beginnen."
Waarom een YouTube-kanaal? ,,We vinden het leuk om bij het schoolfestival op te treden, maar het is niet écht ons ding. De meeste leerlingen zitten er verplicht. Via YouTube speel je voor mensen die echt interesse hebben, je bereikt je doelgroep veel beter. Het liefst zouden we via Mediacraft willen gaan uitzenden. Een mediabedrijf dat jonge vloggers en artiesten ondersteunt online."

FOTO RECHTS: Tatum Smulders (rechts) speelt gitaar, terwijl Maaike Smits (links) zingt tijdens het Baanderherencollegefestival 'Let's see action'. (Foto: Peter de Koning).