Met het rad van fortuin konden bezoekers mooie prijzen winnen.
Met het rad van fortuin konden bezoekers mooie prijzen winnen. Foto: Peter de Koning

Baanderherencollege pakt uit in het kader van Dance4life

Op de bres voor wereld zonder aids

Lonneke Hoondert

Tijdens de soundcheck stonden leerlingen van het Baanderherencollege al te dringen voor de zaaldeur. Ze keken reikhalzend uit naar het festival 'Let's see action', dat dit jaar gekoppeld werd aan een grote inzamelingsactie voor Dance4life. Een voorlichtingsprogramma waarbij jongeren zelf in actie komen om de verspreiding van HIV en aids wereldwijd terug te dringen.

Marga van den Heuvel en Lolita Camron waren apetrots op hun initiatief. De docenten hebben afgelopen weken, samen met de eerstejaars leerlingen, hard gewerkt om het festival van de grond te krijgen en om het te koppelen aan de Dance4life-actie. Afgelopen vrijdag traden tieners op met zang en dans, maar konden bezoekers tegen een kleine donatie ook meedoen met allerlei spelletjes, georganiseerd door de leerlingen.
,,Ik vind het fantastisch hoe de jeugd zich heeft ingezet én ik ben trots op de steun die we vanuit het bedrijfsleven gekregen hebben", vertelde Van den Heuvel. Ruim dertig lokale ondernemers sponsorden de actie en doneerden 70 prijzen, die gewonnen konden worden bij de oud-Hollandse spelletjes. ,,Er is zelfs een longboard gedoneerd!", riep de docente enthousiast. De opbrengst van het festival ging naar Dance4life en de eigenaren van de frietkar en suikerspinkraam doneerden tien procent van de dagopbrengst.

Bezoek uit Kenia

,,Op een school als de onze moet je veel. Je moet bijvoorbeeld huiswerk maken en dat vinden jullie niet altijd leuk", sprak schooldirecteur Jan-Willem van den Berg bij de opening van het festival. ,,Het is ook belangrijk iets te doen voor anderen. Dat moeten we ook. Ruim 70 miljoen kinderen in Afrika willen juist heel graag naar school en 25 miljoen daarvan zijn aidswezen. Ze moeten daar gewoon naar school kunnen en daar is geld voor nodig."
Om bovengenoemde reden haakte het Baanderherencollege aan bij het Nederlandse initiatief Dance4life. De actie vindt inmiddels in twintig landen plaats. Van den Berg lichtte verder toe: ,,Dance4life bestaat uit verschillende onderdelen. Zo kwamen de acteurs uit Spangas langs om de jongeren te inspireren om mee te doen aan de actie. Dat vonden de leerlingen natuurlijk heel interessant. Indrukwekkend was het daaropvolgende bezoek van twee Keniaanse meisjes, die vertelden over hun leven in Afrika met aids. Daar werden de leerlingen wel even stil van."
Geïnspireerd door de schoolbezoeken gingen de leerlingen vervolgens zelf aan de slag met de organisatie van het festival. Enkele jongeren gaven zich op voor de coördinatie en mochten de titel Agent4change dragen. Britt van der Pas (13) vond het belangrijk om mee te doen aan de organisatie. ,,In Afrika hebben ze écht niets, terwijl wij zo veel hebben, daarom wilde ik graag helpen", vertelde de scholiere.

Muziek, voetbal en dans

Onder begeleiding van docent aardrijkskunde Harry Jansen draaiden de leerlingen een voorstelling in elkaar, waarin zang en dans elkaar afwisselden. Bijzonder was het bezoek van FC Den Bosch-speler Paul Beekmans. Leerlingen mochten hem het hemd van het lijf vragen, waarbij de scholieren vooral geïnteresseerd waren in zijn liefdesleven. ,,Meneer Jansen is seizoenskaarthouder bij FC Den Bosch en mailde me afgelopen week of ik langs wilde komen in het kader van Dance4life. Ik vind het heel belangrijk om dit soort goede doelen te steunen", vertelde Beekmans. ,,Het is alleen jammer dat sommige leerlingen wegliepen, dus we moeten in de toekomst toch wat meer wedstrijden gaan winnen!", vervolgde Beekmans lachend zijn verhaal. De leegloop was overigens vooral een gevolg van de leswisseling en deed niets af aan het enthousiasme van de overgebleven jongeren.

FOTO BOVEN: Tegen een donatie konden bezoekers met het Rad van Fortuin prijzen winnen. (Foto: Peter de Koning).

Ook het spijkerbroekhangen viel in de smaak.