De deelnemers aan de derde ode aan de doden op Allerzielen verzamelen zich in het labyrint op de binnenplaats van kasteel Stapelen. Kaarsjes werden na de samenkomst op de Dommel geplaatst en dreven met de stroom mee... (Foto: Peter de Koning).
De deelnemers aan de derde ode aan de doden op Allerzielen verzamelen zich in het labyrint op de binnenplaats van kasteel Stapelen. Kaarsjes werden na de samenkomst op de Dommel geplaatst en dreven met de stroom mee... (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Verhalen en licht bieden verbondenheid en troost

Stemmige ode aan de Boxtelse doden

MARGO BARTELDS

Op de binnenplaats en in het park van kasteel Stapelen zijn maandag op Allerzielen onder grote belangstelling overleden dierbaren herdacht. Dat gebeurde op een eigentijdse, maar vooral ook stemmige en ingetogen manier. Verhalen, het lezen van namen én licht, afgewisseld met toepasselijke liederen die de zangeressen Jazzmin en Donna Hobbelen samen zongen en de muzikale bijdrage van het koor Ratatouille vormden de ingrediënten van deze ode aan de Boxtelse doden.

Staand rondom het labyrint op de met kaarsjes verlichte binnenplaats luisterden de aanwezigen naar initiatiefnemer Nico Bulter. ,,We schuilen hier en verbinden ons met de gestorvenen en met hen die vluchtten", gaf de theoloog iedereen mee. ,,Vanavond vormen we hier een gemeenschap van verdriet en geluk. Je mag je gedragen weten", vervolgde hij. ,,We noemen hier de namen van onze gestorven dierbaren, want dood is iemand pas die niet meer genoemd wordt."

Lopend door het labyrint deelde Maarten Melis zijn ervaring bij het sterven van zijn vader, deze zomer in Nieuw-Zeeland. ,,Ik was erbij via Skype, maar ik heb me nog nooit zó dicht bij hem gevoeld", vertelde Melis. Marie-Jeanne van Zon vertelde het verhaal van een vaak terugkerend roodborstje dat troost en verbinding gaf tijdens de ziekte en na het sterven van de broer van een vriendin.

Daarna nodigde Bulter iedereen uit om zijn weg te zoeken op de stemmige binnenplaats van kasteel Stapelen: ,,In het labyrint vind jij de weg naar je bestemming. Het staat symbool voor je levensweg ", aldus Bulter. De briefjes met de namen van ieders dierbaren, werden in het hart van het labyrint bij het licht gelegd. Al die namen van gestorven dierbaren werden door Melis en Van Zon hardop genoemd.

VLUCHTELINGEN

Ook alle overleden vluchtelingen werden tijdens de ode aan de doden genoemd. Vervolgens bracht iedereen een van de kaarsjes uit het labyrint naar de Dommelbrug waar leden van kanovereniging De Pagaai ze voorzichtig op het water zetten. ,,Als lichtjes drijven de zielen van onze dierbaren van ons weg, over de golven van onze liefde", sprak Bulter.

Jeanne Swinkels had bewust gekozen voor deelname aan de ode, die dit jaar voor de derde keer werd gehouden. ,,Het is een moderne manier die past in deze tijd om dierbaren zó te herdenken." Swinkels vertelde dat ze het ook een unieke locatie met veel symboliek vindt. ,,Je voelt je hier verbonden met elkaar en het is voor alle gezindten en daardoor drempelloos. Dat hier ook gewoon namen genoemd worden van mensen die al eerder overleden zijn, vind ik erg belangrijk. In de kerk wordt de naam na één jaar al niet meer genoemd."

Jos Mandos nam ook deel. ,,Het zou best kunnen dat vroeger ook op deze, laagdrempelige manier mensen hun dierbaren herdachten. Misschien was dat dan wel het begin van de kerk, een kerk zonder wetten en hiërarchie." Hij vervolgde: ,,Jammer dat het veranderde. Ik heb hiér in elk geval mijn gevoel kwijt gekund."

Bulter, tot slot: ,,Mensen hebben een oer-behoefte om middels rituelen te herdenken, of ze nu wel of niet kerkelijk of gelovig zijn. Daarom spreekt deze vorm mensen aan."

Boxtel

Kamermuziek

Het kwintet Kwintessens, waarin de Boxtelse sopraan Hilma Haandrikman zingt, vertolkt zaterdag 7 november muziek uit de Duitse en Franse romantiek. Het optreden in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 begint om 20.00 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn bij de entree verkrijgbaar.

Verzamelbeurs

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars houdt zondag 8 november van 10.00 tot 13.00 uur een ruilbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot. Tijdens de beurs kunnen attributen geruild worden, zoals postzegels, prentbriefkaarten, stickers en voetbalplaatjes. De beurs staat in het teken van munten van het Koninklijk Huis.