Het nieuwe Groen Technisch Centrum van Helicon wordt een transparant hal aan de Schouwrooij. (Afbeelding: Studio Vkwadraat).
Het nieuwe Groen Technisch Centrum van Helicon wordt een transparant hal aan de Schouwrooij. (Afbeelding: Studio Vkwadraat). Foto: Studio Vkwadraat

GROEN TECHNISCH CENTRUM VAN TRANSPARANT KUNSTSTOF BIEDT ONDERDAK AAN VIER OPLEIDINGEN

Nieuw GTC wordt blikvanger Helicon

PETER DE KONING

MBO-school Helicon gaat een nieuw Groen Technisch Centrum (GTC) bouwen. Op de onderwijslocatie aan de Schouwrooij in Boxtel op bedrijventerrein Ladonk verrijst een bijzondere, energiezuinige hal die helemaal wordt gemaakt van meerlaags en transparant kunststof. In deze nieuwe blikvanger krijgen vier opleidingen een flinke impuls.

De nieuwe ruimte gaat onderdak bieden aan vier opleidingen: Groen-Grond-Infra, Green Engineering, Hovenier en Techniek & Mechanisatie. De bestaande bouw aan de linkerkant van de onderwijslocatie wordt vervangen door een ruime hal van 22,5 bij 42 meter. Dat betekent een totaal vloeroppervlak van bijna 1.000 vierkante meter. De ronde Romneyloods op het terrein verdwijnt, deze plek wordt ingericht als tuin. De nieuwe hal wordt opgetrokken uit zeslaags kunststof dat goed isoleert en bijna helemaal transparant is. Vloerverwarming, een warmtepomp en passieve zonne-energie door het invallende daglicht zorgen voor de verwarming van de hal. Op termijn komen er waarschijnlijk ook zonnepanelen op het dak.

De gemeentelijke welstandscommissie boog zich onlangs over het plan en reageerde enthousiast op het ontwerp van architectenbureau Studio Vkwadraat uit Tilburg. Volgens de huidige planning kunnen de bouwwerkzaamheden starten in februari of maart 2016. Helicon kan de hal dan na de zomervakantie in gebruik nemen, bij de start van het studiejaar 2016-2017.

Schaalvergroting

Een deel van de opleidingen gebruikt nu de oude gymzaal en de oude hal van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie. Dit zorgt voor beperkingen omdat deze ruimten niet voor deze functies ontworpen zijn. ,,Met de realisatie van het nieuwe Groen Technisch Centrum is Helicon klaar voor de toekomst", vertelt Geert van den Heuvel, teamleider Bedrijfsopleidingen en Innovatie bij Helicon. ,,Door de schaalvergroting in de landbouw worden de machines steeds groter. In de nieuwe ruimte met een nokhoogte van 6,5 meter kunnen de studenten moeiteloos met de grote moderne machines aan de slag. Ook hebben we straks veel meer ruimte voor de praktijklessen beplanten en bestraten, in ruime en gecontroleerde omstandigheden. Bovendien krijgen de vier opleidingen in het nieuwe centrum veel meer mogelijkheden om met elkaar in contact te komen en elkaar te versterken." De komende jaren wil Helicon ook het bestaande gebouw renoveren met dezelfde tinten en materialen als in het nieuwe Groen Technisch Centrum.

Het nieuwe Groen Technisch Centrum betekent onder andere een impuls voor de nieuwe opleiding Green Engineering waarvan de eerste studenten dit jaar hun diploma behaalden. Green Engineering is een brede opleiding over duurzame technieken en groene energie. ,,In een wereld waarin we duurzamer moeten leven, zijn mbo'ers die hiermee aan de slag kunnen hard nodig", vindt Van den Heuvel. ,,Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Binnen Europa zijn al verschillende landen zeer nieuwsgierig naar onze opleiding."

Een deel van de opleidingen gebruikt nu de oude gymzaal en de oude hal van Voedingsmiddelentechnologie. Dit gedeelte verdwijnt. (Foto: Peter de Koning).