Schoenmaker Bas is al dertig jaar een vertrouwd gezicht. De ambachtsman heeft met zijn team in winkelcentrum Oosterhof een naam opgebouwd die van heinde en verre klanten trekt. (Foto: Peter de Koning).
Schoenmaker Bas is al dertig jaar een vertrouwd gezicht. De ambachtsman heeft met zijn team in winkelcentrum Oosterhof een naam opgebouwd die van heinde en verre klanten trekt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SCHOENMAKERIJ BAS: AL DERTIG JAAR EEN BEGRIP IN OOSTERHOF

Volop hartstocht voor schoenen en leer

Landelijk moesten in de voorbije vier jaren bijna twintig van de circa achthonderd schoenmakerijen vanwege de crisis de deuren sluiten. Van die zorgelijke ontwikkeling is bij Schoenmakerij Bas in het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof geen sprake. Verspreid over heel Zuid- en Midden-Nederland heeft schoenmaker Bas Geurts een kleine vijftig depots gevestigd waar klanten hun kapotte of gerepareerde schoeisel en lederwaren kunnen brengen en halen. Daardoor is de omzet alleen maar gestegen. Schoenmakerij Bas viert momenteel het 30-jarig bestaan.

HENK VAN WEERT

Passie voor het vak. Dat is waar het om draait, vertelt schoenmaker Bas Geurts. ,,De afgelopen jaren stonden in het teken van nieuwe uitdagingen, ideeën en investeringen. Wij gaan met vertrouwen de toekomst in."

Bas ontwikkelde twee jaar geleden een nieuw concept om via winkels klanten te bedienen. Zijn schoonvader, Henk Lukassen, is dagelijks onderweg om schoenen op te halen of weg te brengen. ,,De moderne consument wil snelheid en kwaliteit. Door samenwerking met een logistiek bedrijf kunnen klanten schoenen inleveren en ophalen bij een winkel dichtbij, bijvoorbeeld hun favoriete supermarkt. Van Maastricht tot Bergen op Zoom tot Arnhem. En dat zorgt in die winkels voor extra bezoekers", aldus Bas. De aandacht voor de moderne consument gaat niet ten koste van het vergrijzende deel van het klantenbestand. ,,Wekelijks staan wij bij klanten voor de deur om schoenen te halen of te brengen."

MEESTER SCHOENMAKER

De afgelopen jaren investeerde de schoenmakerij in de relaties met sterke merken, zoals Van Bommel, Van Lier, Greve en Santoni. Door deze samenwerking kreeg het bedrijf de titel 'Meester Schoenmaker' en mogen Bas en zijn collega's werken met de originele materialen van deze merken. ,,Ook zijn wij één van de vier Nederlandse bedrijven die reparaties uitvoeren voor wandel- en bergschoenen van Meindl, Hanwag en Lowa. Door zo te investeren in relaties en kunde creëren we productverdieping en verbetert onze positie in de branche", aldus Bas.

De productverbreding manifesteert zich onder andere in podologie. Jolanda, de echtgenote van Bas, heeft hiervoor de afgelopen drie jaar een opleiding gevolgd en zich op die manier gespecialiseerd. Het ondernemersechtpaar hoopt de winkel met een eigen praktijk uit te breiden. Maar binnen nu en tien jaar willen Bas en Jolanda ook een tweede filiaal openen. ,,Nee, niet in Boxtel. In een plaats als deze kan één schoenmaker prima zijn brood verdienen, maar niet meer."

LEERSCHOOL

Terwijl de kranten vol staan over personeelskrimp, kon Schoenmakerij Bas de afgelopen jaren de loonlijst uitbreiden. Naast Bas en Jolanda werken er zeven mensen. Veelal jonge mensen die er vol hartstocht werken. Maar ook de 46-jarige Zlata Hodzic, één van de vijf gediplomeerde vrouwelijke schoenmakers in Nederland. Ze won al diverse vakwedstrijden. Schoenmakerij Bas is een leerschool voor het ambachtelijk vak en leidt al jaren mensen op van diverse (praktijk)scholen. Vooral met mbo-vakschool SintLucas in Boxtel en de Schoenmakersopleiding in Utrecht heeft het Boxtelse bedrijf een bijzondere samenwerking.

Door het toegenomen werk wil Bas de capaciteit van zijn bedrijf, dat vorig jaar nog werd genomineerd voor de Boxtelse Ondernemers Trofee, uitbreiden. De wens is om het huidige vloeroppervlak te verdubbelen. Ondanks de ruimtelijke beperkingen in het winkelcentrum is Bas geenszins van plan om Oosterhof de rug toe te keren. ,,Dit is een ideale plek. Er komen wekelijks héél veel mensen hun boodschappen doen en die lopen makkelijk even binnen. Niet alleen mensen uit Boxtel overigens, maar ook uit de wijde omgeving. Mensen die duurdere merken dragen, weten dat wij vakkundige reparaties afleveren. Wat wij hier presteren, kunnen maar twee of drie schoenmakers in het hele land."

KONINKLIJK

Bas heeft als motto dat de schoenen in zijn zaak een koninklijke behandeling krijgen. Het is een knipoog naar de ontmoeting die Bas en twee van zijn medewerkers drie jaar geleden had met (toen nog) prinses Máxima tijdens een beurs over leerbanen in 's-Hertogenbosch. ,,Maar eigenlijk is het méér. Natuurlijk krijgen de schoenen die mensen hier laten repareren die speciale aandacht. Maar ook onze klanten benaderen we op koninklijke wijze. Wij zijn dan ook trots dat de mensen ons keer op keer het vertrouwen geven om hun lederwaren te laten repareren."

Hennie van den Hanenberg is één van die tevreden klanten. ,,Al meteen als je binnenstapt, merk je dat hier mensen werken die binding hebben met de zaak en het ambacht. En dat het klikt tussen werkgever en werknemer. Er heerst een heel goede en leuke sfeer." Bas glundert als hij de spontane reactie van zijn Liempdse bezoeker hoort. ,,Je hoort het van een ander hè? Maar het is ook zo. We hebben een prachtig team. In mijn eentje kan ik het ook niet; we doen het samen. We zijn meer dan collega's, we zijn vrienden van elkaar. Ja, écht!"

FOTO BOVEN: Bas Geurts heeft in dertig jaar tijd in winkelcentrum Oosterhof een reputatie opgebouwd als ambachtelijk schoenhersteller. ,,Nee verkopen kennen we niet." (Foto: Peter de Koning).


Open Coffee
Groene Woud
bij Den Ouden

De maandelijkse netwerkbijeenkomst onder de titel Open Coffee 't Groene Woud vindt woensdag 11 november plaats bij het bedrijf Den Ouden aan de Vlagheide 6C in Schijndel.

Belangstellenden zijn daar tussen 09.00 en 11.00 uur welkom om met elkaar in gesprek te gaan, ideeën uit te wisselen, elkaar te inspireren. Den Ouden is een familiebedrijf in onder meer bodemverbetering, -bemesting en -veiligheid. Aanmelden voor Open Coffee is niet nodig. Er zijn geen kosten aan verbonden, deelnemers betalen hun eigen consumpties.