Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

VERHUIZING IN CENTRUM BOXTEL VERWACHT IN VOORJAAR 2016

Bibliotheek heeft 'shortlist' met vijf panden

MARC CLEUTJENS

Bibliotheek De Meierij heeft in het centrum van Boxtel vijf panden op het oog die onderdak zouden kunnen bieden aan de openbare leeszaal. Volgens directeur Marc Jacobs vindt binnenkort overleg plaats met het gemeentebestuur om alle panden in kaart te brengen en een afweging te maken. Op dit moment is geen enkel pand geschikt voor het onderbrengen van de bibliotheek en is een verbouwing onontkoombaar.

Directeur Jacobs gaf deze week aan dat de bibliotheek een groot aantal panden in hartje Boxtel heeft bekeken. ,,Sterker nog, ik denk dat we alle gebouwen die ook maar enigszins geschikt zouden kunnen zijn, hebben gezien. Dat heeft ertoe geleid dat we tot een shortlist van vijf panden zijn gekomen die we binnenkort aan de gemeente Boxtel willen voorleggen."

Jacobs geeft aan dat de zoektocht naar een nieuw onderkomen in het centrum van Boxtel niet soepel is verlopen. ,,Het is een ingewikkeld proces waarin elke keer weer alle opties afgewogen moeten worden en voor- en nadelen in kaart gebracht zijn. Met een programma van eisen in de hand kijken we of verhuizing haalbaar en betaalbaar is."

MEER DAGLICHT

Welk pand de bibliotheek ook kiest, de organisatie ontkomt volgens de directeur niet aan een verbouwing. ,,Alle panden op ons lijstje zijn nu niet geschikt om te fungeren als bibliotheek. Er moeten aanpassingen komen om te voldoen aan arbo-wetgeving, net zoals er maatregelen vereist zijn om luchtcirculatie te verbeteren en meer daglicht toe te laten. Omdat een bibliotheek een publiek gebouw is, geldt dat aan alle wettelijke eisen voldaan moet zijn voordat we kunnen verhuizen."

Jacobs gaf deze week aan dat de verhuizing van de bibliotheek in Boxtel in het voorjaar van 2016 plaats zou moeten vinden. Of dat haalbaar is, zal blijken als is gesproken met het gemeentebestuur. Het huidige gebouw aan de Burgakker wil bibliotheek De Meierij verlaten. Het wordt gehuurd van de gemeente maar is te groot voor de huidige omvang. Door de digitalisering moeten bibliotheken hun dienstverlening aanpakken, ook omdat het aantal leden is verminderd.