Sinterklaas arriveert elk jaar met een kano in Boxtel. De Pieten peddelen dit jaar over de Dommel richting Zwaanse Brug waar de goedheiligman zondag 15 november arriveert. (Foto: Peter de Koning).
Sinterklaas arriveert elk jaar met een kano in Boxtel. De Pieten peddelen dit jaar over de Dommel richting Zwaanse Brug waar de goedheiligman zondag 15 november arriveert. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL VOORUIT BRENGT RUIM HONDERD VRIJWILLIGERS OP DE BEEN

'Stapel op Sint wordt bruisend evenement'

MARC CLEUTJENS

De toch al rijk gevulde Boxtelse activiteitenkalender krijgt er een nieuw pareltje bij: Stapel op Sint. Boxtel Vooruit is er met een aantal partners en vooral heel veel vrijwilligers in geslaagd een vernieuwend evenement in de steigers te zetten dat Sinterklaas drie weken lang in beeld houdt. Na de intocht op zondag 15 november kunnen kinderen doordeweeks in schoolverband of in het weekend met ouders en grootouders op bezoek bij Sinterklaas en zijn Pieten.

Komende week wordt de spanning voor de kinderen in Boxtel elke dag een beetje opgevoerd. Tijdens filmpjes die vanaf dinsdag 10 november worden uitgezonden door Omroep Dommelland en te zien zijn op sociale media en www.stapelopsint.nl, zal duidelijk worden waar de zoektocht van het Sinterklaas Squad zal eindigen. Drie kinderen die vorig weekend een auditie wonnen in B-Town, hebben als 'squad' onderzoek gedaan naar logeerplekken voor de Sint en zullen onthullen waar de goedheiligman in Boxtel zal overnachten.

VIJF JAAR

Met Stapel op Sint zet Boxtel Vooruit een nieuw evenement neer dat onder regie van de kartrekkers Wim Ketelaars en Ghislaine de Brouwer moet uitgroeien tot een festijn waarvan heel veel kinderen gaan genieten. ,,Nadat eerder dit jaar al ideeën opkwamen om Sinterklaas langer in Boxtel te laten verblijven, zijn in september concrete afspreken gemaakt met het logeeradres", vertelt Ketelaars. ,,Nu al weten we dat we de komende vijf jaar van die plek gebruik mogen maken."

Stapel op Sint biedt kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 de kans om onder schooltijd met de klas naar het logeeradres te gaan en Sinterklaas in een statige omgeving te ontmoeten. ,,De groepen worden bij aankomst gesplitst", legt Ketelaars uit. ,,De ene groep gaat op bezoek bij de Sint en ziet alle vertrekken, zoals de postkamer, de werkkamer en de slaapkamer. De andere groep gaat naar een voorleesplek en mag pepernoten bakken. Halverwege het programma ruilen de groepen."

De belangstelling van de Boxtelse basisscholen voor Stapel op Sint is volgens De Brouwer overweldigend. Alle scholen hebben zich kort na de eerste mailing ingeschreven waarmee nu al vaststaat dat vanaf 16 november ruim duizend peuters en kleuters op bezoek gaan bij Sinterklaas. ,,In de weekends is het publiek welkom op het logeeradres", vult De Brouwer aan. ,,Op zaterdag en zondag kan men gratis langskomen van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur." Boxtel Vooruit houdt op drukke momenten rekening met wachtrijen.

IN NATURA

Stapel op Sint biedt Boxtel Vooruit de kans om na de intocht op 15 november veel meer activiteiten te organiseren rond het sinterklaasfeest, dat door Ketelaars wordt omschreven als een van de belangrijkste Nederlandse tradities. ,,We geven het feest een nieuw elan door te kiezen voor een andere intochtlocatie én het inrichten van een logeeradres."

Stapel op Sint is tevens een uiting van een nieuwe manier van evenementen organiseren. Ketelaars: ,,De tijd van handje ophouden bij de gemeente en enkele grote sponsors ligt achter ons", stelt de voorzitter van Boxtel Vooruit. ,,Voor dit evenement zijn we nieuwe wegen ingeslagen en hebben we heel veel partners benaderd met de vraag of ze een handje willen helpen." Glunderend: ,,We zijn werkelijk overstelpt met reacties en hulp in natura. Niet alleen doen er meer dan honderd vrijwilligers mee, ook mogen we overal spullen lenen."

Ondernemers doen ook een duit in het zakje en bieden bijvoorbeeld aan alle vrijwilligers die het logeeradres bemannen een lunch aan. Voor kinderen worden tweeduizend mandarijnen beschikbaar gesteld, bij een schildersbedrijf mogen verf en kwasten opgehaald worden. Een speelgoedzaak bood één kilometer inpakpapier aan, een tuincentrum doneerde decoratiemateriaal en een boerenbedrijf levert zestig balen stro. ,,De lijst is onuitputtelijk en laat zien dat iedereen bereid is om mee te doen. Hét toonbeeld van burgerparticipatie."

Volg alle ontwikkelingen over Stapel op Sint op www.stapelopsint.nl. Omroep Dommelland is te zien op Ziggo-kanaal 47.