RESTANTEN GAAN NAAR VOEDSELBANK

Supermarkt Jumbo gooit geen voedsel meer weg

Supermarkt Jumbo in winkelcentrum Oosterhof wil niet langer eetbaar voedsel weggooien of verspillen. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden, maar die nog wel goed voor consumptie zijn, gaan voortaan dagelijks naar de Voedselbank, meldt bedrijfsleider Will van Loon.

Jumbo wil een wezenlijke bijdrage leveren aan het maatschappelijk verantwoord ondernemen. De supermarkt heeft artikelen die wél geschikt zijn voor consumptie, maar niet meer voor de verkoop. Bijvoorbeeld omdat de datum 'ten minste houdbaar tot' (THT) bijna of helemaal is bereikt. Daarnaast zijn er aardappelen, groenten en fruit met een zogeheten uithaalcode die er nog goed uitzien, maar niet meer verkocht mogen worden. Ook komt het voor dat producten 'net niet' de gewenste kwaliteit heeft die voldoet aan de zogeheten zeven zekerheden van Jumbo.

NIET MEER DOORDRAAIEN

,,Deze artikelen gaan wij vanaf nu dagelijks beschikbaar stellen aan de Voedselbank. Jumbo is hiervoor een samenwerking aangegaan met de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken op landelijk niveau. Lokaal heeft Jumbo Boxtel dit met de Voedselbank voor Boxtel, Haaren en Sint Oedenrode verder opgepakt. Hierdoor komt er een goede bestemming voor overtollige producten en wordt vernietigen of doordraaien van goederen en dus voedselverspilling voorkomen", zegt Van Loon.

De samenwerking is op vrijwillige basis tot stand gekomen en brengt geen kosten met zich mee. ,,Voor de hand ligt dat er een besparing wordt gemaakt op de afvalstroom omdat minder volle kliko's opgehaald hoeven te worden. De Voedselbank zal dagelijks in haar logistieke planning de goederen bij ons ophalen. Het helpt de organisatie ervoor zorgen dat alle mensen die in onze gemeenten onder de armoedegrens zitten, toch voldoende en gezonde voeding krijgen."

150 VOEDSELPAKKETTEN

Wekelijks verstrekt de Voedselbank zo'n 150 pakketten met etenswaren. Die zijn bedoeld als overbruggingshulp voor mensen die door bijzondere omstandigheden na aftrek van vaste kosten als huisvesting en energie, te weinig geld overhouden om eten te kopen. De bovengrens ligt bij de landelijk vast gestelde norm van maximaal 180 euro per maand voor een eenpersoonshuishouden. Dit bedrag wordt verhoogd met 70 euro voor een partner en per kind.

Doordat Jumbo Boxtel goederen doneert komt de doelstelling om iedere week een voedselpakket samen te stellen met gezonde producten volgens de schijf van vijf weer een stapje dichterbij, meldt de Voedselbank. ,,De samenwerking met Jumbo zorgt voor minder voedselverspilling en meer én gezonder eten voor onze cliënten. Wij zijn dan ook heel blij met deze samenwerking. Op deze manier kunnen wij het hele jaar gezond voedsel met een goede kwaliteit leveren. Dat is extra belangrijk omdat in de winterperiode die nu voor de deur ligt de aanvoer van lokale leveranciers vaak tot stilstand komt.


Boekenbeurs

De Vincentiusvereniging in Boxtel houdt vrijdag 6 en zaterdag 7 november een beurs met Brabantse boeken. In de de kringloopwinkel aan de Van Leeuwenstraat zijn bezoekers vrijdag welkom van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De opbrengst komt ten goede aan armoedebestrijding.