CDA BEZORGD OVER COMMUNICATIE

'Logica ontbreekt in subsidiebeleid Boxtel'

MARC CLEUTJENS

De fractie van het CDA in de Boxtelse gemeenteraad zet grote vraagtekens bij het subsidiebeleid dat momenteel door het gemeentebestuur wordt gevoerd. Volgens de fractieleden Hélène van As, Vera Brouns en Kubra Atalay is de logica volledig zoek en is de manier waarop over het al dan niet toekennen van subsidies gecommuniceerd wordt een 'zorgpunt'.

In een brief aan het gemeentebestuur stelt de CDA-fractie deze week dat willekeur - of de schijn van willekeur - bij de huidige toekenning van subsidies op de loer ligt. De christen-democraten die in de oppositie zitten en eerder dit jaar niet konden instemmen met een voorstel om te bezuinigen op subsidies, vinden het onbegrijpelijk dat Boxtel grote bedragen uitgeeft aan een driedaags festival als Slowlands (10.000 euro) en het slechts enkele uren durende Dommeltheater (10.000 euro), terwijl stichting Boxtel Vooruit 9.500 euro ontvangt. Die stichting moet met dat bedrag het hele jaar door evenementen organiseren. Boxtel Vooruit tekent onder meer voor de festiviteiten op Koningsdag, de Palmpaasoptocht, de Herfstfair en de intocht van Sinterklaas.

DE GROENE POORT

De CDA-fractie vult aan dat de nieuwe muziekinstelling Podium4All - die muziek-, theater- en danslessen aanbiedt nu MIK Kunsteducatie ter ziele is - een subsidie van 75.000 euro ontvangt. De Stichting Uitkeringsgerechtigden Boxtel (SUB) krijgt daarentegen helemaal geen subsidie meer en datzelfde geldt ook voor buurtkamer Forofiet die met name in de wijk Breukelen kleinschalige buurtactiviteiten voor bewoners organiseerde.

Terug in d'n Tèd Liemt is gekort met 1,260 euro en oertijdmuseum De Groene Poort ontvangst slechts 5.000 euro. ,,Terwijl dat museum juist minimaal 60.000 bezoekers trekt. Het CDA maakt zich daarom grote zorgen. De logica bij het toekennen van subsidies ontbreekt wat ons betreft en ook de communicatie bij het niet toekennen van subsidies is een zorgpunt."

EVALUATIE

Het CDA eist dat het gemeentebestuur opheldering geeft. Zo moet uitleg gegeven worden waarom kortdurende evenementen een grote financiële impuls krijgen. Terwijl bijvoorbeeld buurtkamer Forofiet geen geld meer ontvangt, ondanks dat die juist het hele jaar door actief is. Boxtel moet volgens het CDA aangeven hoe wordt bepaald welke organisatie wel of geen subsidie krijgt en hoe dat voorts bekend wordt gemaakt. ,,Verenigingen lijken nu verrast te worden over de hoogte van het bedrag", zo schrijven Van As, Brouns en Atalay in hun brief aan het college van B. en W.

Het CDA wil dat het huidige subsidiebeleid op korte termijn wordt geëvalueerd. De partij herinnert eraan dat de gemeenteraad in april van dit jaar uitgebreid over subsidies heeft gesproken. De uitgangspunten voor het beleid, waar het CDA toen niet mee kon instemmen, zijn wat de oppositiepartij betreft 'vaag en niet concreet', het scenario dat werd uitgewerkt betitelen de fractieleden als 'geen echte keuze'. ,,We hadden liever pragmatisch gekeken naar de overlap van subsidies. Hierdoor zou het voorzieningenniveau in de diverse kernen intact kunnen blijven met minder kosten."


Wijkplatform zoekt

hobbyisten voor

kerstmarkt Selissen

Het wijkorgaan Platform Selissen en de winkeliersvereniging Selissenwal houden zaterdag 12 december de jaarlijkse kerstmarkt in de van Beekstraat. Tijdens de kerstmarkt zullen onder meer figuren uit de verhalen van Charles Dickens te zien zijn.

De organisatoren zoeken voor de kerstmarkt, die duurt van 16.00 tot 20.00 uur, mensen die een bijzondere hobby hebben en die willen demonstreren. Gedacht wordt aan mensen die kerststallen maken, bijzondere boeken verzamelen en andere collecties aan het publiek willen laten zien. Ook de verkoop van kerstattributen, zoals kaarten, beeldjes, kunststof bloemen en andere artikelen is mogelijk.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een kraam. Voorwaarde is dat geen tweedehands spullen worden aangeboden. Verder is de kerstmarkt geen podium voor professionele verkopers, maar uitsluitend voor hobbyisten. De verkoop van drank en etenswaren is niet toegestaan.

Belangstellenden kunnen voor meer informatie en aanmelding terecht bij Janice Westerman, e-mail: janicewesterman@contourdetwern.nl.


B-Town Horror House

Jongerencentrum B-Town in Sint-Ursula aan de Baroniestraat verandert morgen, vrijdag 6 november in een Horror House.

Tieners in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar zijn welkom op het spookfeest dat van 20.00 tot 24.00 uur duurt. De entree is gratis.