Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

'MIGHTY MIKE' KLOPT ANDERSON VANUIT KANSLOZE POSITIE

Comeback-kid Van Gerwen wint EK

PETER DE BEKKER

Michael van Gerwen liet zich afgelopen weekend weer van zijn beste kant zien. Hij schreef in Hasselt het European Championship darts op zijn naam. Een jaar eerder deed 'Mighty Mike' dit ook al. Het was voor het eerst dat de Boxtelaar dezelfde titel twee jaar op rij veroverde.

Toch leek Van Gerwen in de finale – na indrukwekkende zeges op Jeffrey de Graaf, Dave Chisnall en Peter Wright - onderuit te gaan. Wereldkampioen Gary Anderson deed qua scores weinig onder voor Van Gerwen, zijn dubbels liepen goed en de Schot liep uit naar een 10-7 voorsprong. Slechts één leg scheidde hem van de titel.

Maar daar legde 'Mighty Mike' zich niet bij neer. Met een verbeten blik ging hij de strijd aan. Ineens vielen de triples – die even haperden - weer en had hij aan één pijl genoeg om uit te gooien. En leg voor leg kwam hij dichterbij. Via triple achttien en dubbel twaalf werd 78 uitgegooid, een beurt later werd 62 gefinisht via een triple tien en een dubbel zestien en met de dubbel zestien rekende hij in de twintigste leg eveneens met één pijl af.

COMEBACK

Het publiek in België stond op de banken. Het 'Oooohh, Michael van Gerwen' schalde door de sfeervolle Ethias Arena. Zo'n spectaculaire comeback hadden de vele duizenden toeschouwers niet zien aankomen. Een 21ste leg moest de beslissing brengen. Een einde in stijl van een wedstrijd tussen de wereldkampioen en de nummer één van de wereld.

Anderson begon die laatste leg echter dramatisch, met een score van 43. Op slag verdween de glimlach waarmee de Schot de hele eindstrijd speelde van zijn gezicht. Hij kneep zijn ogen dicht en besefte dat deze matige beurt hem duur zou kunnen komen te staan. Maar dat viel mee. Het antwoord van 'Mighty Mike' bestond uit een score van 98.

Een nieuwe score van 98, gevolgd door een beurt van 145 en een van 70 brachten Van Gerwen uiteindelijk op een 75-finish. Anderson – die zich via scores van 140, 100 en 84 had terug geknokt in de leg - mocht als eerste aanleggen vanaf 134, maar hij verprutste die kans. Hij kwam niet verder dan drie pijlen in de single achttien. Van Gerwen wist wel raad met zijn finish. Soepel vloog zijn eerste pijl in de triple zeventien en geroutineerd vloog daarna zijn volgende pijl in de dubbel twaalf.

Daarna liet de Boxtelaar al zijn emoties de vrije loop. Hij slaakte een oerkreet richting het uitzinnige publiek slaakte en de tranen stonden in zijn ogen. ,,Dit waren denk ik de beste legs die ik in mijn carrière onder zo'n druk ooit heb gespeeld."

FOTO BOVEN: De bekende oerkreet van Michael van Gerwen klinkt door de Ethias Arena in Hasselt. De oud-Boxtelaar die thans in Gemonde woont, heeft de EK-titel gewonnen. (Foto: Eurochamps).

BBO Volley

Uitslagen dinsdag 3 november

EERSTE KLASSE

Rabou - Fassbender        1-2

FAC Hypotheken - Xieoe/Leermakers        3-0

Vanderlande/NetNie - Burned        2-1

2e Glas: DaNie - Meubelidee/Aldaron        2-1

TWEEDE KLASSE

Dinercafé Knus - Arie's        3-0

Oude Ballen - The Brain        3-0

NulVier - Van Oirschot RVS        3-0

Fireballs - Hoppenbrouwers        3-0

DERDE KLASSE

Unlimited - HashtagMedia        0-3

Hart v. Boxtel - Als Voorheen 2A        2-1

VC Swinta - Baril Coatings        1-2

Brabant Sports - Gemeente        1-2

VIERDE KLASSE

Solartricity - Le Temps Perdu        3-0

Clic Visuals - Becoloth        3-0

Bonyxblok - Effe Tikke        0-3

Arteway - De Braken        3-0

Programma dinsdag 11 november

EERSTE KLASSE

Meubelidee/Aldaron - Burned        19.30

Xieoe/Leermakers - Discovloerboxtel        20.30

2e Glas: DaNie - Fassbender        21.30

FAC Hypotheken - Rabou        22.30

TWEEDE KLASSE

Hoppenbrouwers - Van Oirschot RVS        19.30

The Brain - Van Olphen        20.30

Fireballs - Arie's        21.30

Oude Ballen - Dinercafé Knus        22.30

DERDE KLASSE

VC Swinta - Gemeente        19.30

Brabant Sports - Baril Coatings        20.30

Unlimited - Als Voorheen 2A        21.30

Hart v. Boxtel - HashtagMedia        22.30

VIERDE KLASSE

De Braken - Effe Tikke        19.30

Becoloth - Magic FX        20.30

Arteway - Le Temps Perdu        21.30

Clic Visuals - Solartricity        22.30

ZAALWACHT

Opbouwen: Burned        19.25

Afbreken: Rabou        23.25