Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTERAAD BRENGT WERKBEZOEK AAN WSD GROEP EN BRANDWEERKAZERNE

WSD kampt met personeelstekort door nieuwe Participatiewet

HENK VAN WEERT

De Boxtel gemeenteraad splitste zich dinsdagavond op voor twee beeldvormende bijeenkomsten op locatie. Eén deel van de raad bezocht de brandweerkazerne en werd daarbij onder meer bijgepraat over risico's van ongevallen bij treinvervoer in combinatie met de vernieuwde werkwijze. Elders in deze krant is daar uitvoerig over te lezen. Een andere groep politici bracht een werkbezoek aan WSD. Die kampt met personele bezetting als gevolg van de nieuwe Participatiewet.

WSD Groep op het Boxtelse bedrijventerrein Ladonk helpt mensen die door een beperking moeilijk aan een baan kunnen komen, aan werk. Dat doet het voormalige werkvoorzieningschap voor elf gemeenten in de regio. Per 1 januari is de nieuwe Participatiewet van kracht en is de instroom van mensen die een beroep op de sociale werkvoorziening doen gestopt. Maar ondertussen vertrekken wel WSD'ers naar een baan in het reguliere bedrijfsleven, vertelde Theo Keijzers, directeur Innovatie & Projecten van WSD.

Het leidde ertoe dat met name in en rond de zomervakantie de personele bezetting van WSD zo krap werd, dat het bedrijf uitzendkrachten moest inhuren om aan alle contractuele verplichtingen te voldoen. ,,De gemeenten waarvoor wij werken hadden toegezegd dat zij mensen met een uitkering zouden aandragen. Maar dat bleek lastig, vooral vanwege de onduidelijkheid die de nieuwe wet met zich meebrengt. Vandaar dat we kort voor de zomervakantie de noodklok hebben geluid. Sindsdien gaat het beter", gaf Keijzers zijn gehoor mee.

WERKACADEMIE

Samen met algemeen directeur Jan Simons en Rob Vorstenbosch, directeur Sociale & Economische Zaken leidde Keijzers de afvaardiging van de gemeenteraad rond door het bedrijf aan de Schouwrooij. Zowel de bedrijfshal waar cliënten van zorgorganisatie Cello een dagbesteding vinden, als de het aanpalende deel waar mensen vanuit de sociale werkvoorziening een baan vinden.

Aangezien het bezoek in de avonduren plaatsvond, konden de raadsleden niet kennismaken met mensen op de werkvloer. Ook werd de zogeheten werkacademie bezocht. ,,Hier oefenen mensen met een relatief kleine afstand tot de arbeidsmarkt sollicitatiegesprekken voeren en sollicitatiebrieven schrijven", aldus Keijzers. Die werkacademie is volgens hem succesvol: ,,Een kleine 70 procent van de deelnemers vindt in tien tot twaalf weken een baan. Onderzoek wijst uit dat twee/derde van deze mensen na een jaar nog altijd hetzelfde werk heeft. De overige 30 procent vindt snel erna elders weer een job. Het gaat hierbij om schoolverlaters, maar ook over mensen die hun baan hebben verloren." Sinds deze week worden ook sollicitatietrainingen gegeven bij jongerencentrum B-Town.

LOONWAARDE

Cecile Jilesen van de afdeling Sociale Zaken onderhoudt de contacten met WSD namens de gemeente Boxtel. Zij vertelde dat de nieuwe Participatiewet veel verandering met zich mee heeft gebracht. Zo beoordeelt niet langer een arbeidsdeskundige of arts of iemand mag werken via WSD maar een casemanager van de gemeente. Maar een opleiding daartoe bestaat nog niet. Per uitkeringsgerechtigde wordt een loonwaarde vastgesteld: het percentage dat iemand geschikt is om arbeid te verrichten. Voor het deel dat iemand niet kan werken, ontvangt de werkgever een loonkostensubsidie.

WSD Groep heeft ruim 2.200 medewerkers in dienst. Zo'n vierhonderd daarvan werken in een industriële omgeving op een van de vestigingen in Boxtel, Schijndel of Vught. Daarnaast zijn mensen werkzaam in het eigen groenbedrijf en de schoonmaakcoöperatie. En zeshonderd mensen zijn gedetacheerd bij reguliere bedrijven.

FOTO'S BOVEN: De gemeenteraad bracht dinsdagavond werkbezoeken aan de brandweerkazerne (links) en WSD Groep op bedrijventerrein Ladonk. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding