Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VRIENDEN VAN THEATERZAAL ZOEKEN JONG PUBLIEK

'Podium Boxtel heeft plek verworven'

MARC CLEUTJENS

Het gaat goed met Podium Boxtel. Dat vindt niet alleen het bestuur van de theaterzaal aan de Burgakker waar het tiende seizoen in september van start is gegaan. Ook de Vrienden van Podium Boxtel zijn tevreden over de programmering en de inrichting van de zaal. ,,Er is veel draagvlak voor het theater, maar het zou mooi zijn als er ook vaker wat jongere mensen zouden komen", zeggen Linda van de Nostrum en Manon Eltink-Vlassak.

Van de Nostrum en Eltink zijn onlangs toegetreden tot het bestuur van de Vrienden van Podium Boxtel, dat verder bestaat uit Pieter Tielen, Ghislaine de Brouwer en Lisette de Veer. ,,Met hun aantreden hebben we als bestuur bewust gekozen voor verjonging", zegt Tielen, die sinds de oprichting lid van de 'vriendenclub'. ,,We gaan onder meer via sociale media als Facebook op zoek naar een nieuwe doelgroep die we nu nog te weinig begroeten in het theater."

Van de Nostrum en Eltink zijn via-via in aanraking gekomen met de Vrienden van Podium Boxtel. Ze bezochten wel eens een voorstelling, namen deel aan culturele activiteiten en behoorden tot het netwerk van de andere bestuurders. ,,We merken dat veel jonge inwoners Podium Boxtel eigenlijk niet of onvoldoende kennen", constateert Van de Nostrum. ,,Ik dacht jarenlang dat het iets van SintLucas

was, niet per se een theaterzaaltje."

Dat is inmiddels veranderd. ,,Podium Boxtel is een prachtige theatervoorziening die past bij de Boxtelse schaal en waar ook jonge mensen en gezinnen terecht kunnen", meent Van de Nostrum. ,,Weet je wat zo leuk is?", vervolgt Eltink. ,,Als je er met kinderen naartoe gaat, kun je altijd bijna vooraan zitten. De zaal is klein, de artiesten zijn dichtbij."

JAPANSE FILM

De Vrienden van Podium Boxtel is een groep mensen die de theaterzaal een warm hart toedraagt. De teller staat inmiddels op ruim driehonderd leden die jaarlijks contributie betalen - 20 euro per persoon, 30 euro voor stellen - en daarmee extra activiteiten mogelijk maken. ,,In het verleden hebben we zaal aangekleed met foto's en posters en kussentjes gekocht die op de stoelen gelegd kunnen worden", vertelt Tielen.

De Brouwer vult aan dat dankzij de contributie ook kon worden bijgedragen aan de programmering van de preview en dat extra middelen beschikbaar konden worden gesteld om lokaal talent op de bühne te zetten. ,,Natuurlijk kunnen we dankzij al die vrienden ook een bijzondere avond houden waar ze een eigen programma krijgen." De eerstvolgende vriendenavond wordt donderdag 19 november gehouden en staat in het teken van Japan. In samenwerking met Jos Vervoort en Wim van Liempt van FilmPodiumScopia wordt de bekende Japanse film 'Like Father, Like Son' vertoond, een aangrijpend familiedrama.

SAMENWERKING

Als het aan de Vrienden van Podium Boxtel ligt, gaat de theaterzaal niet alleen méér maar vooral ook jóngere bezoekers lokken. Met name de nieuwe bestuursleden Van de Nostrum en Eltink gaan zich daarmee bezighouden. De vijf bestuursleden gaan vaker overleg voeren met het bestuur van de theaterzaal aan de Burgakker. Terugkijkend op tien jaar Podium Boxtel, zeggen de vrienden, die actief zijn sinds 2007, dat de theaterzaal zijn plek heeft verworven in het culturele klimaat. ,,Elk jaar is geplust en toch is de kleinschaligheid behouden gebleven", zegt Tielen.

Wie lid wil worden van de vriendenclub, kan een e-mail sturen naar info@vriendenpodiumboxtel.nl. Het lidmaatschap geeft recht op twee gratis kaarten voor de vriendenavond op 19 november. Het programma begint om 19.45 uur.

FOTO BOVEN: Het bestuur van de Vrienden van Podium Boxtel. Van links naar rechts Linda van de Nostrum, Ghislaine de Brouwer, Lisette de Veer, Pieter Tielen en Manon Eltink-Vlassak. (Foto: Peter de Koning).