Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

AANLEG NIEUWE DRAINAGE OVER DRIE WEKEN KLAAR

Boren onder begraafplaats Liempde

MARC CLEUTJENS

De begraafplaats naast de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde wordt de komende weken voorzien van een nieuw drainagesysteem. Daags na Allerzielen is een begin gemaakt met de werkzaamheden waarbij over een lengte van minstens tachtig meter en op 230 centimeter diep vijf drainagebuizen moeten worden geplaatst. Dat kan zonder de grafrust te verstoren...

Met name de oudere delen van het kerkhof tussen de parochiekerk en dienstencentrum De Kloosterhof kampen al vele jaren met te hoge waterstanden. Om die reden kan daar volgens parochiebestuurder Arnold van den Broek al een aantal jaren niet meer begraven worden. Nu is een plan opgesteld om ook dit deel van de begraafplaats beter te ontwateren, zodat er weer begrafenissen en bijzettingen plaats kunnen vinden.

Koos van Zelst van de firma Drain Solutions uit 's-Gravendeel was gisterochtend met een collega aan het werk om de aanleg van een aantal drainagebuizen voor te bereiden. Onder een van de paden op het kerkhof komt een dikke drainagebuis te liggen die wordt aangesloten op een bestaande put. ,,Vanaf de parkeerplaats aan de straat gaan we samen met een andere aannemer een boorinstallatie plaatsen", legt Van Zelst uit. ,,Die is in staat om op 230 centimeter diepte vijf kleinere buizen te plaatsen. Die worden vervolgens aangesloten, zodat onder dit deel van het kerkhof goede ontwatering plaats kan vinden."

MACHINE

Berekeningen hebben uitgewezen dat het nieuwe drainagesysteem op die diepte aangelegd moet worden. ,,Daarmee blijven we op ruime afstand van de graven die door de jaren heen zijn gedolven", aldus Van Zelst. Om de dikkere drainagebuizen onder enkele voetpaden aan te kunnen leggen, dient de huidige bestrating verwijderd te worden. ,,We beschikken over een machine die de buizen meteen op de juiste plaats kan leggen. Maar om dat op 230 centimeter diepte te kunnen doen, moet eerst een meter grond afgegraven worden. Zodra de buizen geplaatst zijn, wordt de grond teruggelegd en de bestrating hersteld."

De werkzaamheden op het kerkhof in Liempde duren naar verwachting zo'n drie weken. Bezoekers van de begraafplaats worden bij de ingang van de begraafplaats geïnformeerd over de werkzaamheden, die mogelijk enige hinder met zich mee kunnen brengen. Maar omdat de meeste werkzaamheden ondergronds plaatsvinden - de meeste drainagebuizen worden onder de graven geboord - zal van overlast nauwelijks sprake zijn.

Een van de voetpaden aan de achterzijde van de begraafplaats wordt tijdens de werkzaamheden eveneens tijdelijk opgebroken. Ook hieronder komt een ontwateringsbuis te liggen, die elders op het kerkhof wordt aangesloten op een put. ,,Met deze maatregelen slagen we erin de hoge grondwaterstand te verlagen. Er kan straks dus weer op alle plekken begraven worden", aldus Van Zelst.

FOTO BOVEN: Medewerkers van Drain Solutions uit 's-Gravendeel hebben deze week een begin gemaakt met de aanleg van een drainagesysteem onder het kerkhof in Liempde. Het voetpad op de voorgrond wordt tijdelijk verwijderd om hier een pijp te plaatsen waarop vijf kleinere drainagebuizen worden aangesloten. (Foto: Marc Cleutjens).

Liempde

Natuurwerkdag

De Natuurwerkgroep Liempde doet zaterdag 7 november mee aan de jaarlijkse Natuurwerkdag. Landelijk komen op vierhonderd locaties meer dan 14.000 mensen in actie. In Liempde worden de handen uit de mouwen gestoken aan de Gemondesestraat waar wilgen worden geknot en een hakhoutbos wordt gesnoeid. De werkzaamheden worden gecoördineerd door de werkgroep Kleine Landschapselementen en worden afgesloten met een kop soep. Niet alleen volwassen leden van de Natuurwerkgroep Liempde nemen deel, ook verwacht men een aantal kinderen die mee gaan werken op het bosperceel.