Zicht op het nieuwe slaapgebouw voor gehandicapte kinderen in Tepus.  Omdat steeds meer gehandicapte kinderen van verder weg komen, en de ouders vaak geen dagelijks vervoer kunnen verzorgen, was het nodig een slaapgebouw er te realiseren.
Zicht op het nieuwe slaapgebouw voor gehandicapte kinderen in Tepus. Omdat steeds meer gehandicapte kinderen van verder weg komen, en de ouders vaak geen dagelijks vervoer kunnen verzorgen, was het nodig een slaapgebouw er te realiseren. Foto: Marc Cleutjens

SLAAPGEBOUW VOOR GEHANDICAPTEN KLAAR

Jan Vink bouwt kleuterschool op Java

De Gestelse Jan Vink Stichting heeft deze week een nieuw project gelanceerd in Indonesië. In een landelijk woongebied nabij Yogyakarta wordt vanaf november een nieuwe kleuterschool gebouwd. Elders op Java is een slaapgebouw voor gehandicapten kinderen onlangs opgeleverd.

De kleuterschool is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar in Wonosari, een landelijk woongebied aan de oostkant van de miljoenenstad Yogyakarta. In Indonesië geldt een leerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar. Tot die tijd blijven de jongere kinderen meestal thuis of worden ze opgevangen in een provisorisch klasje, vaak bij een onderwijzer thuis. ,,Dat is hier in Wonosari ook het geval", zo meldt voorzitter Theo van der Heijden van de Jan Vink Stichting. ,,Voor de kinderen is het een grote stap vooruit als ze gericht en dagelijks onderwijs krijgen op jeugdige leeftijd." De lokale stichting die het kleuteronderwijs verzorgt, had al enige tijd geleden een te lichte fundering voor een kleuterschool aangelegd. ,,Door gebrek aan financiën is het hier bij gebleven", aldus Boxtelaar Van der Heijden. ,,Onze partner heeft dit probleem gesignaleerd en een voorstel gedaan om een passende voorziening te realiseren."

Half oktober is in de plaats Tepus het slaapgebouw opgeleverd dat hoort bij de school voor gehandicapte kinderen. Dit complex is in de periode 2014-2015 in twee fasen gebouwd door de Jan Vink Stichting, samen met partnerstichting YKS. Het schoolgebouw omvat zes klassen.

FOTO BOVEN: Zicht op het nieuwe slaapgebouw in Tepus.

Boxtel

Prijsexplosie Oosterhof

Deze week heeft in winkelcentrum Oosterhof de oktobertrekking plaatsgevonden van de Prijsexplosie. De prijzen zijn samen met activiteitenboerderij 't Dommeltje en EP Rickelman alsmede een boeket van Jumbo uitgereikt. De hoofdprijs was een tv die werd gewonnen door de familie Schaeken. De familie Van de Plas won een koffiezetapparaat, de waardebon was voor de familie De Laat.