Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

OUDEREN KRIJGEN VOORLICHTING BIJ BRANDWEER

'Een vluchtplan, nooit aan gedacht'

Lonneke Hoondert

Ruim 6.000 woningbranden, 600 gewonden en zestig doden als gevolg van brand per jaar, waarvan een derde van de slachtoffers 55-plus is. Zeker nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen en de overheid zich richt op zelfredzaamheid van burgers, is voorlichting over brandpreventie bij zelfstandig wonende 65-plussers broodnodig. Postcommandant Edward Traa stelde gisteren voor het project 'Broodje Brandweer' zijn brandweerpost in Liempde open voor ruim 25 ouderen. Samen met zijn team gaf hij tips over hoe ze hun eigen woning brandveilig kunnen maken.

De sirene laat de aanwezigen goed schrikken. Na een openingswoord van burgemeester Mark Buijs, die aangaf ontzettend trots te zijn op de brandweerpost en met name de vrijwilligers die zich belangeloos inzetten, mogen de ouderen een kijkje nemen in de remise. Uiteraard wordt de sirene van de brandweerauto even getest. De helmen worden opgezet, de auto wordt van binnen en van buiten goed bekeken en de aanwezigen vragen de brandweermannen het hemd van het lijf. Ook herinneringen aan Liempdse ongevallen waar de brandweer voor werd ingezet, worden opgehaald.
Een rondvraag leert dat sommige bezoekers al goed op weg zijn om hun huis brandveilig te maken. ,,Ik heb overal rookmelders aan het plafond hangen en zelfs een koolmonoxidemelder. Die moet je dan weer laag hangen", vertelt één van de deelnemers.

Stijging slachtoffers

Specialist brandpreventie Piet Veuger legt uit dat de levensverwachting en de vergrijzing verder toenemen, waardoor ook het aantal zelfstandig wonende ouderen toeneemt. De verwachting is dat hierdoor ook het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren zal stijgen.
Tijdens zijn voorlichting vertelt Veuger dat bij brand iemand er de eerste acht tot tien minuten meestal alleen voor staat. Zo lang duurt het voor de brandweer er is na een 112-melding. ,,Maar na zes minuten kan de temperatuur van het vuur al tot 800 graden stijgen", zegt hij. ,,Juist doordat brand zich zo snel verspreidt is het noodzaak om je huis zo brandveilig mogelijk te maken en vooral aandacht te besteden aan preventie. Rookmelders melden bijvoorbeeld al rook die wij met het blote oog niet kunnen zien".
Naast reguliere rookmelders zijn ook rookmelders voor slechthorenden beschikbaar. Veuger demonstreert een rookmelder die trilt, zodat wanneer slechthorenden deze onder hun kussen leggen, ze toch gewekt worden als ze slapen.

Vluchtplan

Tijdens de lunch vullen de aanwezigen de vragenlijst 'Hoe brandveilig leeft u?' in. Sommige zaken vinden ze vanzelfsprekend, zoals het controleren van de CV-ketel of het doven van kaarsen wanneer niemand in de ruimte is, van andere zaken geven ze toe dat ze er nog nooit bij hebben stilgestaan. Een vluchtplan bijvoorbeeld. ,,Daar heb ik nooit aan gedacht", vertelt een deelnemer.
'Broodje Brandweer' is een initiatief van de brandweer in Brabant en Zeeland en wordt voor het tweede jaar op rij georganiseerd. De lunch staat in het teken van brandveiligheid bij zelfstandig wonende ouderen. In omliggende gemeenten wordt de komende weken nog een dergelijke lunch georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.broodjebrandweer.nl.

FOTO BOVEN: Belangstellenden luisteren tijdens 'Broodje Brandweer' aandachtig naar de uitleg over een warmtekijker. (Foto: Gerard Schalkx.)

Liempde

Wensambulance Brabant

Vrijwilliger Barry van Brakel heeft zaterdagochtend in supermarkt COOP aan de Nieuwstraat de resultaten van de statiegeldbonnenactie geteld. In de box die de voorbije weken bij de kassa stond, zaten bonnetjes met een totale waarde 80,10 euro aan retourgeld van lege flessen. ,,Daarmee zijn we heel erg blij en kunnen wij ons werk om hele zieke mensen een gratis rit aan te bieden voortzetten", aldus Van Brakel, die de telling verrichtte met een van de medewerkers van de Liempdse supermarkt. De WensAmbulance krijgt regelmatig donaties van lokale initiatieven in Boxtel en omgeving.

Excursie Achelse Kluis

Natuurwerkgroep Liempde gaat zondag 8 november op excursie naar de Groote Heide tussen Eindhoven en het Belgische Achel. Gids Peter Kerkhofs gaat in op het beheer van de heide, die weer vrijgemaakt is van dennenbomen. Er is ook aandacht voor landschapsrelicten zoals paden en wegen die onderdeel vormden van de oude handelsroutes tussen 's-Hertogenbosch en Maastricht. Daarnaast is er een bezoek aan de gerestaureerde resten van een schuilkerk, de basis van de huidige Achelse Kluis. Deelnemers aan de excursie vertrekken om 09.00 uur vanaf café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat in Liempde.